28 / 03 / 2024

Lojistik depoların kiraları uçtu!

Lojistik depoların kiraları uçtu!

Türkiye'de lojistik depolama alanı olarak İzmit, diğer illere göre bir adım öne çıkıyor.



Bölgedeki lojistik depoların kira rakamlarında, geçen yıla göre yüzde 10 ile yüzde 15 arasında artışlar meydana geldi. İzmit ve ilçelerindeki lojistik depolamaya uygun binaların kira değeri, metrekare bazında 5.5 dolardan başlayıp, 6.48 dolara kadar çıkıyor. Önümüzdeki dönemde piyasadaki taleple bağlantılı olarak kira rakamlarındaki artışın devam edeceği öngörülüyor

Büyüme potansiyelinin oldukça yüksek olduğu lojistik sektörünün önemi Türkiye'de giderek artıyor. Hizmet sektörlerinden biri olan lojistik sektörünün, turizmden sonra en fazla potansiyeli bünyesinde barındıran ikinci sektör olduğu ifade ediliyor.
Türkiye'de de 1980'lerle 1990'lı yıllar arasında kara, hava, deniz, demiryolu ve kombine taşımacılık alanlarındaki yatırımlarla alt yapısını oluşturan lojistik sektörü,1990'lı yıllarda atılıma geçti.
Dünyadaki benzer uygulamalara paralel biçimde hizmetlerini çeşitlendiren ve uzmanlaştıran Türkiye'de yerleşik lojistik sektörü, 2000 yılının başına gelindiğinde, yerli ve uluslararası şirketlerle işbirliğine giden, yurtdışı bürolar açan hizmetlerinin kalitesini sürekli artıran, dinamik bir sektör haline geldi.
Türkiye'de gelişmekte olan sektörlerin başında gelen lojistiğin önemi, Türkiye'nin coğrafi konumu göz önünde bulundurulduğunda, uluslararası boyutta daha da artış gösteriyor. Türkiye'de dış ticaret gerçekleştiren yaklaşık 50 bin şirket bulunuyor. Bu şirketlerin yaklaşık, 5 bini, 1 milyon doların üzerinde dış ticaret hacmine sahip. Bu dış ticaret şirketlerine verilen lojistik hizmetlerini sağlayan yaklaşık 2 bin gümrükleme şirketi, bin 200 uluslararası kara taşımacılığı yapan şirket, bin adet uluslar arası denizcilik şirketi, 250 taşıma işleri organize eden şirket ve 250 civarında da antrepo yer alıyor.

İzmit, bir adım önde

Türkiye'de lojistik depolama alanı olarak İzmit, diğer illere göre bir adım öne çıkıyor. İstanbul'a yakınlığı, TEM, E-5 gibi önemli uluslararası karayollarına ulaşılabilirliği, deniz ve demiryolları gibi ulaşım çeşitliliği, bölgenin en önemli avantajları olarak kabul ediliyor.
Tüm bu özellikler, İzmit'teki lojistik depoların kiralarına da yansımış durumda. Bölgelerdeki kira rakamlarında, geçen yıla göre yüzde 10 ile yüzde 15 arasında artışlar meydana geldi.
İzmit ve ilçelerindeki lojistik depolamaya uygun biraların kira değeri, metrekare bazında 5.5 dolardan başlayıp, 6.48 dolara kadar çıkıyor. Bunun yanında depoların metrekare bazında satış değeri ise 820 ile bin 421 dolar arasında değişiyor.
Önümüzdeki dönemde piyasadaki taleple bağlantılı olarak kira rakamlarındaki artışın devam edeceği öngörülüyor. 2007 yılı verilerine göre İzmit genelindeki sanayi tesislerinin yaklaşık yüzde 85'i İzmit ilinin kuzey kısmında, İstanbul iline yakın konumda yer alıyor. Son dönemde Köseköy ve Uzunçiftlik bölgeleri, arsa maliyetleri açısından Gebze bölgesine kıyasla daha uygun olması sebebiyle lojistik alanında yatırım yapmak isteyen firmaların alternatifler arasına aldığı bölgelerin başında geliyor.
Genel olarak sektördeki büyümenin devam etmesi ile birlikte kiraların normal seyrinde artabileceği ve İzmit'in yakın çevresinde bulunan bölgelere doğru yeni depolama alanlarının büyüyebileceği tahmin ediliyor.

Lojistik depo yatırımına uygun bölgeler
Çorlu Bölgesi: Özellikle Atatürk Havaalanı'nın kargo yükünü ve İstanbul araç trafiğini azaltmak amacıyla Tekirdağ'ın Çorlu Havalimanı yakınında bir lojistik köyü kurulması planlanıyor. Lojistik köyün  TOKİ  tarafından inşa edilmesinin gündemde.
Mevcutta askeri havaalanı olarak kullanılan Çorlu Havalimanı'nın lojistik köyü projesinden sonra aktif hale geleceği ifade ediliyor. Yaklaşık 1 milyon 100 metrekare alan üzerine kurulacak olan köyün havayolu, demiryolu ve Tekirdağ'a yeni yapılan Akport Limanı'nın aynı üçgende birleştirilerek Türkiye'de tek olması hedefleniyor.
İstanbul Bölgesi: İstanbul'da şehir merkezine yakın konumda bulunan Ümraniye, Sarıgazi, Kartal, Dudullu, Maltepe, İkitelli, Ayazağa ve Kemerburgaz bölgeleri E-5 ve TEM otoyollarına olan yakınlıkları dolayısıyla lojistik ve üretim amaçlı en fazla tercih edilen bölgeler olarak öne çıkmaktaydı. Ancak gelişen sanayi ve lojistik sektörü ile birlikte şehir merkezinde arsa fiyatlarının artması ve yeterli sanayi alanı üretilememesiyle birlikte bu bölgelere alternatif olarak 1970'li yılların sonlarından itibaren Gebze, Beylikdüzü, Hadımköy, Samandıra, Tuzla, Güneşli, Yenibosna bölgeleri organize sanayi bölgelerinin de kurulmasıyla sanayi ve lojistik merkezlerine ev sahipliği yapmaya başladı.
Diğer Bölgeler: Türkiye'de İzmit bölgesinin rekabet edebileceği diğer bölgeler olarak Mersin,  İzmir  ve Trabzon öne çıkıyor.
Trabzon'un, havaalanına ve limana sahip olması ile birlikte büyük bir avantaj yakalamış olmasına rağmen demiryolu bağlantısının bulunmaması ve bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle karayolu ulaşımının zorluğu en önemli dezavantajı olarak gösteriliyor. Mersin'in ise havalanının bulunmaması, bölge için en önemli dezavantaj olarak kabul ediliyor. Diğer yandan İzmir bölgesi ise oldukça güçlü bir lokasyona ve ulaşım ağına sahip olmasından dolayı lojistik depolama açısından diğer bölgelere göre daha avantajlı bir konumda yer alıyor.

Hürriyet Emlak dergisi Ocak sayısı

Geri Dön