26 / 04 / 2024

Lübnan'daki Kilikya Manastırı Ermenilere mi iade ediliyor?

Lübnan'daki Kilikya Manastırı Ermenilere mi iade ediliyor?

Lübnan'daki Ermeni Kilikya Manastırı 27 Nisan 2015 tarihinde Avukat Cem Sofuoğlu aracılığı ile AYM'ye başvuruda bulunarak Ermeni'lere iadesi talep edildi. Başvuru AYM tarafından Adalet Bakanlığı'na gönderildi.




Lübnan'daki Ermeni Kilikya Katolikosluğu, 27 Nisan 2015 tarihinde Avukat Cem Sofuoğlu aracılığı ile AYM'ye başvuruda bulunarak Kozan'daki Kilikya Manastırı'nın kendilerine iadesini talep etti. Ermeni cemaati AYM'den çıkacak kararı beklerken, iade davasında ilginç bir gelişme yaşandı. 27 Nisan 2015 tarihinde yapılan bireysel başvuru sonrasında geçtiğimiz 5 Mayıs tarihinde AYM tarafından Adalet Bakanlığı'na gönderilen dilekçede bakanlığın görüşleri soruldu. 



Adalet Bakanlığı ise AYM gönderdiği cevap yazısında davanın kabul edilemeyeceğine dair görüş bildirdi. Adalet Bakanlığının gönderdiği dilekçede söz konusu başvurunun, AYM'nin zaman yönünden yetkisi kapsamında olmadığı, başvuru konusuyla ilgili olarak iç hukuk yollarının tüketilmemiş olduğu, başvurunun AYM'nin konu bakımından yetkisi kapsamında olmadığı görüşlerine yer verildi. Kilikya Katolikosluğu'nun Türkiye'deki hukuk danışmanı avukat Cem Murat Sofuoğlu ise yaşanan duruma tepki göstererek, AYM'ye bir dilekçe gönderdi ve şunları söyledi: "Başvurumuzun bir yönü gayrimenkule ilişkin de dayandığımız esas din ve ibadet özgürlüğüdür.  Adalet Bakanlığı görüşünde, Katolikosluğun taleplerinin sadece mülkiyet hakkına değil, bunun ötesinde dini ibadet hakkına dayandığını göz ardı etmiştir. AYM'den çıkacak karara göre hareket edeceğiz." 


Mert İNAN/Milliyet


Geri Dön