24 / 04 / 2024

Lüks konut yapan firmalar dövizdeki yükselişi satış fiyatlarına yansıtmaya hazırlanıyor!

Lüks konut yapan firmalar dövizdeki yükselişi satış fiyatlarına yansıtmaya hazırlanıyor!

İnşa ettikleri projelerde ürünleri genellikle ithal malzemeler arasından seçen firmaların maliyeti arttı. Özellikle lüks konut yapan firmalar dövizdeki yükselişi satış fiyatlarına yansıtmaya hazırlanıyor. Ürün fiyatları yüzde 30 arttı...



İnşa ettikleri projelerde ürünleri genellikle ithal malzemeler arasından seçen firmaların maliyeti arttı. Özellikle lüks konut yapan firmalar dövizdeki yükselişi satış fiyatlarına yansıtmaya hazırlanıyor.

Türk Lirası karşısında yükselişe geçen dolar ve euro girdilerinin önemli bölümü ithal olan lüks konutlarda fiyat ayarlamasını gündeme getirdi. Başkent'te son olarak inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olan Elit Royal Rezidans'ı inşa eden Elit Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan, döviz kurundaki ciddi artışın, ürünleri genellikle ithal malzemeler arasından seçen kendileri gibi firmalar için büyük sorun olduğunu kaydetti.

Alım için fırsat 
Kurdaki yükselişin maliyetleri artırdığına dikkat çeken Yıldızhan; "Masrafların artmasının fiyatlara yansıması kaçınılmaz. Üretimini ithal malzemelerle yapan lüks konut üreticileri önümüzdeki dönemde fiyatları revize etmek zorunda kalacak. Ancak bu dönemde zamdan önce son alım fırsatlarının oluştuğu unutulmamalı. Lüks konut ihtiyacı olan kişiler elini çabuk tutarsa zamdan etkilenmez" dedi. Şu ana kadar daire fiyatlarında fazla değişiklik olmadığına da dikkat çeken Yıldızhan, böyle giderse 4-5 ay sonra satış fiyatlarında güncelleme yapmaları gerektiğini söyledi.

Ürün fiyatları yüzde 30 arttı
Ankara'da inşa ettikleri Elit Royal Rezidans'ı ilk satışa çıkardıkları Haziran 2012'de euronun 2,28, doların 1,81 lira olduğunu hatırlatan Mert Yıldızhan şöyle konuştu "Aradan geçen sürede kurda yaklaşık yüzde 14,86 artış olmuş. Bir de malzeme aldığımız firmalar zam yapınca, 18 ay gibi sürede ürün girişindeki fiyat artış oranı yüzde 25 ile 30 arasında değişiyor. Ürünlerin neredeyse yüzde 70-80'ini yurt dışından, özellikle de sektörde dev firmaları barındıran Almanya’dan getirtiyoruz. Lüks konut projelerinin tamamına yakınında da ithal ürün kullanım oranı bizimle hemen hemen aynı."

Teslim tarihi Mayıs 2014
Ankara Beytepe’de inşa edilen Elit Royal Rezidans, orman ve şehir manzarasıyla dikkati çekiyor. 17 katlı tek bloktan oluşan projede 1+0’dan 4+1’e farklı büyüklükte 35 daire ve 5 mağaza bulunuyor. Konut sahiplerinin tek tuşla taksi ve güvenlik hizmetinden yararlanabileceği blokta her daire için iki kapalı bir açık otopark, misafirler için konuk otoparkı ve dairelere özel ayrılmış depo yer alıyor. Konutlarının anahtar teslim tarihi ise Mayıs 2014 olarak veriliyor.

EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ

Geri Dön