24 / 04 / 2024

Lüks rezidansların yıllık aidatları ev fiyatını buluyor!

Lüks rezidansların yıllık aidatları ev fiyatını buluyor!

Son yıllarda gayrimenkul sektöründe başta İstanbul'da olmak üzere Türkiye'de yaşanan lüks konut atağı ile ev fiyatları şaha kalktı. Lüks rezidanslarda milyon dolarlardan başlayan konut fiyatlarının yanı sıra, evlerin aidatları da uçuşa geçti...



Rezidans ve lüks sitelerin aidatları çıldırdı. İstanbul Trump Towers'taki dairelerin aylık 11 bin 520 liralık aidatı dudak uçuklattı. Yılda 138 bin lirayı bulan bu parayla ev alınıyor.


Son yıllarda gayrimenkul sektöründe başta İstanbul'da olmak üzere Türkiye'de yaşanan lüks konut atağı ile ev fiyatları şaha kalktı. Lüks rezidanslarda milyon dolarlardan başlayan konut fiyatlarının yanı sıra, evlerin aidatları da uçuşa geçti. Artık, konut almak isteyenlerin evin sadece lokasyonuna, fiyatına ve sosyal olanaklarına değil, aidat ücretlerine de dikkat etmesi gerekiyor. 


ASTORONOMİK RAKAMLAR 

Öyle ki lüks projelerde, ortalama bir daire kirası kadar olan aidatların yanı sıra, bir yılda ev alacak kadar aidatı olanlar da bulunuyor. Dudak uçuklatan aidat ücretlerinde 11 bin 520 lira ile Trump Towers'daki bin 200 metrekarelik penthouse ipi göğüslüyor. Yılda 138 bin lirayı bulan bu dairenin aidatıyla, ev satın almak mümkün oluyor. Markalı konut projelerinde aylık aidatlar 200 liradan başlarken, 150 metrekare bir ev için ödenen aidat ortalama 450 lira. Aidatlardaki yarış, hizmette de yarışa dönüşüyor. Spor salonu, yüzme havuzu, otopark ve SPA artık lüks yaşam merkezlerindeki standart hizmetler arasında gösterilirken, günlük temizlik servisi, kuru temizleme, evcil hayvan bakımı hatta kahya hizmeti sunanlarda bulunuyor. Kimi projelerde metrekare başına aidat belirleniyor; kiminde de standart bir aidat ücreti uygulanıyor. Bazı yaşam alanlarında aidat ücretlerine bütün kullanım alanları dahilken, bazılarında sosyal tesisten yararlanmak için ayrıca bir bedel ödemek de gerekebiliyor. 


REKOR TRUMP TOWERS'DA

İstanbul'daki en yüksek aidat 11 bin 520 lira ile Mecidiyeköy'deki Trump Towers'taki penthouse ait. Daire, 900 metrekare iç kullanımına ilaveten terasları ile birlikte bin 200 metrekarelik bir yaşam alanına sahip. Trump Towers projesinin en üst katında yer alan dairenin, 4 adet büyük ebeveyn banyolu yatak odası, 1 adet ana salonu, 2 adet giyinme odası, 1 çalışma odası, 6 adet banyosu, 1 adet mutfağı, 1 adet yardımcı odası, 1 adet 300 metrekare terası bulunuyor. Daire 10 milyon dolara satılıyor. 


KONFORDA SINIR YOK

Lüks projelerde alınan aidat ücretleri kapsamında birçok hizmet sunuluyor. Bu hizmetlerden bazıları şöyle: Ütü odası, kablolu TV, uydu TV, internet bağlantısı, kasa, sekreterlik ve resepsiyon hizmeti, günlük temizlik servisi, kuru temizleme, çamaşırhane, alışveriş servisi, spor kompleksi, sauna, evcil hayvan bakımı, sağlık merkezi, yüzme havuzu, buhar odası, SPA, masaj odası, kahya hizmeti, güvenlik sistemleri. 


ORTALAMA 450 LİRA

 150 metrekarelik bir evin ortalama aidatı 450 lira. Bazı projelerde metrekare başına alınan aylık aidat ücretleri ise şöyle: 3 Trump Towers: 4.5 dolar 3 Onaltı Dokuz: 5.7 lira 3 Torunlar Mall Of İstanbul: 3.20 lira 3 Sinpaş Bosphorus City: 2.10 lira 3 Florya Ekşinar Konakları: 2.5 lira 3 Seyrantepe Skyland İstanbul: 4-5 lira 3 Eroğlu İstanbul Lounge: 2-2.5 lira 3 Vadi İstanbul: 2-3 lira 3 Eclipse Maslak: 3-4 lira 



Özlem Kamer Tercanlı/ Takvim Gazetesi 


Geri Dön