20 / 04 / 2024

Türkiye, Katar 2022 Dünya Kupası projelerine talip!

Türkiye, Katar 2022 Dünya Kupası projelerine talip!

Bakan Elvan, Katar Kalkınma Planlaması ve İstatistik Bakanı Al Nabit ile görüştü. Elvan: "2022 Dünya Kupası'nın başarılı ve etkin bir şekilde düzenlenmesi adına müteahhitlik firmalarımızın her türlü projede yer alma arzusunda olduğunu belirtmek istiyorum" dedi.



Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Katar'da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası için çok sayıda spor tesisi ve stadyum yapılacağını hatırlatarak, "Ülkemiz müteahhitlik firmaları, bugüne kadar çeşitli ülkelerde birçok prestijli stadyum projesine imza atmıştır. 2022 Dünya Kupası'nın başarılı ve etkin bir şekilde düzenlenmesi adına müteahhitlik firmalarımızın her türlü projede yer alma arzusunda olduğunu belirtmek istiyorum." dedi. 


Bakan Elvan, Katar ziyareti çerçevesinde ülkenin Kalkınma Planlaması ve İstatistik Bakanı Saleh Muhammed Salem Al Nabit ile görüştü.


Bakanlık binasındaki görüşmede konuşan Elvan, Katar'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına verdiği destekten dolayı Katarlı yetkililere teşekkür eden Elvan, "Türkiye ile Katar arasında güçlü bir ticari ilişki var. Ancak tabii ki biz bunu yeterli görmüyoruz, bunun daha da geliştirilmesini gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.


Katarlı yatırımcıların Türkiye'ye büyük ilgi duyduklarını ifade eden Elvan, finans, medya ve perakende sektöründeki yatırımların kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.


- Dünya Kupası vurgusu

Türk müteahhitlik firmalarının Katar'da uzun zamandır faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Elvan, bu zamana kadar 123 proje üstlenildiğini bildirdi.


Ülkede 2022 yılında düzenlenecek FIFA Dünya Kupası organizasyonu konusunda Türkiye'nin her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğunu belirten Elvan, "Katar'ın 2022 yılına kadar organizasyon için çok sayıda spor tesisi, stadyum yapacağını biliyoruz. Ülkemiz müteahhitlik firmaları, bugüne kadar çeşitli ülkelerde birçok prestijli stadyum projesine imza atmıştır. 2022 Dünya Kupası'nın başarılı ve etkin bir şekilde düzenlenmesi adına müteahhitlik firmalarımızın her türlü projede yer alma arzusunda olduğunu belirtmek istiyorum." ifadelerini kullandı.


- "STA müzakereleri yeniden başlatılmalı"

Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerle ticari ilişkilere de değinen Elvan, taraflar arasında ticaretin son 10 yılda ivme kazandığını söyledi. Dış ticaret hacminin 2015 yılında yaklaşık 16 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anlatan Elvan, "Ancak ülkemiz ile 2009 yılında kesilen serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerinin zaman kaybetmeden yeniden başlatılmasını arzu ediyoruz. Katar’ın bu konudaki desteğinin ülkemiz için çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum." değerlendirmesini yaptı.


- Al Nabit'in konuşması

Katar Kalkınma Planlaması ve İstatistik Bakanı Saleh Muhammed Salem Al Nabit de Elvan’ın ziyaretinin iki ülke arasındaki iş birliğine katkı sağlayacağını ifade etti. Al Nabit, "İki ülke arasındaki var olan güçlü ilişkiler gözönünde bulundurularak ilişkilerimizi, bütün sektörlerde, kaliteli bir şekilde artırmayı umuyor ve bekliyoruz." diye konuştu.


Bakanlık olarak çalışma alanlarını ilgilendiren konularda iş birliği yapmayı umduklarını belirten Al Nabit, diğer bütün sektörlerde de bu iş birliğini gerçekleştirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Özel sektör temsilcilerinin de toplantıya katılmasından mutluluk duyduklarını vurgulayan Al Nabit, "Bu etkinliklerimizin bütün alanlara yayılmasını beklemekteyiz." dedi.


AA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


KALKINMA Bakanı Lütfi Elvan’ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası AK Parti, CHP, MHP milletvekilleri, işadamları TÜSİAD, TOBB ve TİM gibi iş örgütleri temsilcileriyle birlikte çıktığı Körfez turunun 2. ve son durağı Katar oldu.


 Katarlı yatırımcıları Türkiye’ye “Yaptığımız son düzenlemelerle teşvikleri müzakere edebileceğimiz bir dönemi başlattık” sözleriyle davet eden Elvan, “Türkiye’ye yatırım yapanlar hep kazandı ve memnun kaldı. Siz de gelin” dedi. Elvan, iki ülke ve şirketlerinin arasındaki işbirliğinin artırılması için Katar Kalkınma Bakanlığı’yla ortak çalışma kararı aldıklarını ve bir yol haritası oluşturacaklarını da açıkladı. Yol haritasıyla iki ülkeye yatırım yapmak isteyen işadamlarına hangi alanların daha uygun olduğu konusunda yardımcı olunacak.


Katar’a 15 Temmuz sonrası gösterdikleri tavır nedeniyle teşekkür eden Elvan, darbe girişiminden yalnızca birkaç gün sonra Katarlıların Türkiye’de hissesi olduğu bankadan yüzde 25 daha hisse aldığını belirtti.


Elvan, “ Türkiye’de de, Katar hükümeti bir ofis kurdu. Bunlar darbe girişiminden hemen sonra oldu ve Katar’ın Türkiye’ye, Türk ekonomisine güvendiğini gösterdi” dedi. İki ülke arasındaki işbirliğinin daha da artması gerektiğini söyleyen Elvan, Türk müteahhitlerin Katar’da 11.6 milyar dolarlık iş aldığını belirtti. Elvan “Firmalarımızla gurur duyuyoruz ve 2022 Dünya Kupası hazırlıklarında Türk firmalarının da yer almasını istiyoruz. Katar’ın toplam yatırım hedefi ise 200 milyar dolar. Bu süreçte Türk firmalarımızın arkasındayız ve güveniyoruz” ifadelerini kullandı. Toplantıda konuşan Katar Ticaret Odası Başkan Vekili Muhammed Bin Ahmet El Kuvari de, Katar’da altyapı da dahil 50 milyar doların üzerinde büyük fırsatlar ve yatırımlar olduğunu belirterek; “Bu fırsatlardan Türk firmalarının istifade etmesi mümkün” dedi.


Hürriyet 


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


KALKINMA Bakanı Lütfi Elvan, Doha’da Katarlı yatırımcılarla buluştu. Katar hükümetinin 2030 vizyonu kapsamında 200 milyar dolar yatırım yapmayı öngördüğünü belirten Elvan “Bu yatırımlar 2022 Dünya Kupası’na hazırlık, altyapı ve kalkınmaya yönelik. 2022 ve 2030 hedefinde Katar’da yapılacak yatırımlarda Türk firmaları önemli yatırımlar üstlenecektir ve zamanından önce bu projeleri tamamlayacaktır” dedi. FETÖ darbe girişimini anlatmak ve karşılıklı yatırımların artırılmasını görüşmek için Katar’a giden Elvan, beraberindeki iş dünyasının önde gelen isimlerinin olduğu heyet ile Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlattı. İşadamlarına seslenen Elvan “Önemli otoyollar, sağlık yatırımları, havaalanı, stadyumlar önümüzdeki dönemde Katar’a yapılacak büyük ölçekli yatırımlar. 2022 ve 2030 hedefinde Katar’da yapılacak yatırımlarda Türk firmaları önemli yatırımlar üstlenecektir ve zamanından önce bu projeleri tamamlayacaktır. Firmalarımıza sonuna kadar güveniyoruz. Bir araya gelip üçüncü ülkelerde de yatırım yapabilir” dedi.  


GELİŞME MODELİ

Elvan, Katar’da Türk müteahhitlerinin 11.6 milyar dolarlık iş aldığını belirterek “Ticaret hacmimiz 1.3 milyar dolar” dedi. Katar Ticaret Odası Başkan Vekili Muhammed bin Ahmet bin Towar El Kuwari ise “Türkiye bizim için bir ekonomi, gelişme modelidir. Katar’da 50 milyar doların üzerinde fırsatlar var” dedi.


KATARLILARA DAVET

DARBE girişiminden sonra Türkiye’den herhangi bir yabancı firmanın ayrılmadığını belirten Bakan Elvan “Katarlı yatırımcıları Türkiye’de her alanda görmek istiyoruz. Tarımsal üretimde, sanayide, altyapıda görmek istiyoruz. İsterlerse Türk firmalarımızla birlikte çalışıp birlikte o yatırımları gerçekleştirmelerini arzu ediyoruz” dedi. 


 

Star


Geri Dön