18 / 04 / 2024

Maaşa göre ne kadar konut kredisi alabilirim?

Maaşa göre ne kadar konut kredisi alabilirim?

Konut kredisi, mesken satın almak isteyen kimselerin başvurularının onaylanması halinde sunulan uzun vadeli ve düşük faiz oranlı kredi oluyor. Peki, maaşa göre ne kadar konut kredisi alabilirim, diyorsanız işte yanıtı..



Maaşa göre ne kadar konut kredisi alabilirim?

Konut kredisi, mesken satın almak isteyen kimselerin başvurularının onaylanması halinde sunulan uzun vadeli ve düşük faiz oranlı kredi oluyor.


Bankalar konut kredisi verirken, başvuru sahibinde ve kredi kullanılacak evde bazı özellikler arıyor. Bu özelliklere uygun olan kimselerin başvuruları onaylanıyor.


Peki, konut kredisi için aylık ne kadar ödeme yapılır? Buna göre konut kredisi için en az ne kadar maaş alınması gerekir? Maaşa göre ne kadar konut kredisi alabilirim, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Konut kredisine başvuran kimselerin gelir durumunun çekeceği kredi miktarı ile orantılı olması gerekiyor. Kredi almak isteyen kişinin gelirinin yanı sıra kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülüyor. 


Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlıyor.


Kredi almak için taşınmaz malın %10-25'i oranında bir parayı peşinat olarak bankaya yatırılıyor. Bu peşinat oranı da bankadan bankaya değişkenlik gösterebiliyor. Peki, konut kredisi için ne kadar maaş gerekli?


Örnek olarak ayda olarak 1.000 TL net maaş alan bir kişiyi ele alalım. Her bankanın kriteri değişiktir, ancak genel olarak, bu kişiye kredi verirken şu şartlar koşulur:


Aylık net gelirin %38 i 380 TL dir. Banka bu kişinin aylık mortgage ödemesinin 380 TL yi geçmemesini ister. Aylık net gelirin %50 si 500 TL dir. Banka bu kişinin aylık toplam borç ödemesinin 500 TL yi geçmemesini ister.


İpotek karşılığı ev kredisi verilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön