27 / 04 / 2024

Macaristan'dan Türkiye'ye büst jesti!

Macaristan'dan Türkiye'ye büst jesti!

Macaristan'ın Kispest Belediyesi "kardeş şehir" Pendik Belediyesi'ne yaptığı jest kapsamında 'Atatürk' ismini verdiği parka bir de büst dikecek



Erivan'ın baskılarına karşın bir Ermeni subayı öldürmekten hüküm giyen Azeri Subay Ramil Seferov'u Bakü'ye iade eden Macaristan, bu defa da Türkiye'ye bir jest yaptı. İstanbul'un Pendik Belediyesi ile Budapeşte'nin Kispest Belediyesi arasındaki kardeşlik; bir parka Atatürk adının verilmesi ve Atatürk büstünün dikilmesiyle devam edecek. Kispest Belediyesi'ndeki Atatürk parkı ve büstü 29 Eylül'de açılacak. 


BAŞKANA DAVET 

Pendik ile 2009'dan bu yana kardeş belediye olan Macaristan'ın Kispest şehrinin Belediye Başkanı Mr. Peter Gajda, Başkan Kenan Şahin'i mayıs ayında ziyaret etti. 17 Mayıs 2012 tarihli belediye meclisi kararı ile Kispest'te yapılan en yeni parkın adını 'Atatürk Parkı' olarak karalaştırdıklarını belirten Gajda, Şahin'e hoş bir sürpriz yaptı ve Eylül ayında yapılacak olan park açılışına davet etti. Şahin, bu jestten büyük memnuniyet duyduğunu belirtirken, "Biz de size bir jest yapalım" dedi ve parka Atatürk büstünü hediye etti. İki başkanının parkın açılışını önümüzdeki günlerde yapması bekleniyor. SABAH'a konuşan Diplomatik kaynaklar, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan son krizde Bakü'ye açık destek veren Macaristan'ın bu tutumunun, soykırım iddiaları ve Bakü- Erivan gerginliğiyle ile ilgili olmadığını belirtti. Macaristan, 2004'teki cinayetten suçlu bulunan Ramil Sefarov'u, cezasının geri kalanını ülkesinde çekmesi için uluslararası hukuk çerçevesinde iade etti. Sefarov Azerbaycan'da bir kahraman gibi karşılandı. Yeniden cezaevine konmadı ve biriken sekiz yıllık maaşı ödendi. Macaristan'ın bu kararı sonrasında Ermenistan, Budapeşte ile diplomatik ilişkilerini kesti. 


Sabah


Geri Dön