28 / 03 / 2024

Macit Özcan: Mersin'in altyapı probleminin yüzde 80'nini çözdük!

Macit Özcan: Mersin'in altyapı probleminin yüzde 80'nini çözdük!

Mersin'in sorunlarının yüzde 80'ini çözen Macit Özcan, "Eksik kalan projelerimizi önümüzdeki dönemde tamamlamak için şimdiden kolları sıvadık" dedi. Her yıl bütçemizin yarıya yakınını altyapıya ayırarak, Mersin'in altyapı problemi çözüldü...



Mersin'in sorunlarının yüzde 80'ini çözen Macit Özcan, "Eksik kalan projelerimizi önümüzdeki dönemde tamamlamak için şimdiden kolları sıvadık" dedi. Özcan 15 yıllık görev süresinde sürekli muhalif parti belediyesi olmanın sıkıntısını yaşadıklarını söyledi.


MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, önümüzdeki dönemde Mersin'de yarım kalan işleri tamamlamak için şimdiden kolları sıvadıklarını ve çalışmalara başladıklarını söyledi. Mersin halkının 3 dönem üst üste destek vererek başarılı çalışmalarını ödüllendirdiği Macit Özcan, "Muhalif belediye olmanın sıkıntılarına rağmen Mersin'in sorunlarının yüzde 80'ini çözdük. 

Büyüyen Mersin'i önümüzdeki dönemde sorunsuz ve yaşanabilir bir şehir yapmak için kolları sıvadık" dedi. Özcan, göreve geldiğinde karşılaştığı Mersin ile önümüzdeki dönemdeki hedeflerini YURT'a anlattı: 


¦ 15 yıl önce göreve geldiğinizde karşınızda nasıl bir Mersin buldunuz? 


Göreve geldiğimde Mersin'in en büyük sorunu altyapı idi. Altyapı probleminden dolayı en ufak bir yağışta kentin her yerini su basıyordu. Bu amaçla her yıl bütçemizin yarıya yakınını altyapıya ayırarak, Mersin'in altyapı probleminin yüzde 80'nini çözdük. Şu anda şiddetli yağışlarda bile kentimizde en ufak bir sel baskını olmamaktadır. 15 yıl içinde çevre projeleri arasında sayılabilecek atıksu arıtma tesisi ile katı atık düzenli depolama tesisini hayata geçirdik. Bu projelerle kent merkezindeki çöp depolama alanını kaldırdık ve diğer proje , ile de Mersin'i tertemiz bir denize kavuşturduk. Ayrıca sahile sıkışıp kalan Mersin'e nefes aldırmak için Kuzey Mersin projesini tamamladık ve bu bölgede 600 bin kişilik bir nüfusu kapsayacak olan yaşam alanı açtık. Kongre turizmini hayata geçirmek için 1.000 kişi kapasiteli Kongre Sarayı ve 10 kilometre uzunluğundaki Kültür Parkı hizmete sunduk. Ayrıca kentin vizyonunu değiştiren Denizpark projemizi bu yıl hayata geçirdik. Aynı şekilde kentin en önemli sorunlarından birisi olan içme suyu sorununu, ikinci isale hattı çekerek ve 800 kilometre uzunluğundaki şehir içi içme suyu şebeke borularını değiştirerek çözüme kavuşturduk. Bunun dışında spor, sanat ve kültürel etkinliklere Yeni dönem seçildiğiniz takdirde Mersin için hedefleriniz nedir? Yeni dönemin en büyük hedefi nedir? 


Mersin zaten birçok konuda Türkiye'nin ilk 10 şehri arasında yer almaktadır. Mersin için en büyük hedefim, bütün olanaklara ve geniş bir potansiyele sahip olan Mersin'i bir turizm kenti haline getirmek. Komşusu Antalya'dan hiçbir eksiği olmayan, hatta bazı noktalarda artısı olan Mersin'e gerekli yatırımların yapılması ile bu kentimiz turizmin başkenti olur. Bakir koyları, eşsiz tabiatı ve iklimi ile tarihi mirası, Mersin'i bu konuda öne çıkarmaktadır. 


Son mesajınız nedir? 


Güzel bir seçim dönemi ve atmosferi içerisinde seçimlerin tamamlanmasını diliyorum. Hepimiz bu şehir için hizmet etmeye talibiz. Elbette halkımız en doğru tercihi yaparak, belediye başkanını seçecektir. Belediye seçimleri, genel seçimlere göre farklıdır. Yerel seçimlerde partinin yanı sıra adayın kimliği de önem taşımaktadır. Biz de bu yola 15 yıl önce çıktık ve bugüne kadar Allah'a çok şükür, halkımızın desteğiyle alnımızın akıyla geldik. Elbette hatalarımız ve yanlışlarımız olmuştur ki olmaması normal değil. Ancak tek amacımız ve gayemiz, Mersin Halkı'na ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir kent bırakmaktır. 

gibi sanat kolları, profesyonel olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kurumlarda gençlerimiz ücretsiz olarak eğitim alırken, buradan mezun olanlar kendi dalları ile ilgili alanlarda iş bulabilmektedir. Ayrıca 16 branşta faaliyet gösteren spor kulübümüzde, 1000'in üzerinde lisanslı sporcu mücadele etmektedir. Belediyemize ait kadın ve erkek basketbol takımlarımız 1. Lig'de mücadele etmektedir. Hatta kadın basketbol takımımız Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanma başarısı göstermiştir. Kısacası Mersin halkı, kültür-sanat ve spora ilgili bir toplum olduğu için, biz de belediye olarak bu yönde çalışmalara ve etkinliklere önem veriyoruz. 


¦ Yine geride bıraktığınız bu 15 yıllık süreçte Mersinlinin sorunlarının kaçta kaçım çözdünüz, ihtiyaç ve beklentilerinin ne kadarına yanıt verebildiniz? 


15 yıllık süre içinde Mersinlinin temel belediyecilik hizmetleri anlamında sıkıntılarının dörtte üçünü çözdüğümüzü rahatlıkla söyleyebilirim. Çözemediğimiz problemler genellikle bütçe sıkıntısından veya muhalefette bir belediye olmamızdan kaynaklanmaktadır. Ancak geride kalan 15 yıl boyunca muhalefette bir belediye olmamıza rağmen kaynaklarımızı idareli kullanıp, yerinde yatırımlarla sıkıntıların büyük bir kısmını çözdük. 


¦ Mersin nüfusu son yıllarda gittikçe artıyor. Haliyle trafik sorunu da ortaya çıkıyor. Kent trafiğini rahatlatmak için neler yapıldı? 


Mersin'in çok büyük bir ihtiyacı olan ancak maliyeti belediye bütçesini aşan hafif raylı sistem projemiz, tamamen siyasi nedenlerle kaç senedir engellenmektedir. Halbuki bizimle aynı pozisyonda olan Samsun, Kayseri, Konya gibi iller, bu engellemeyi yaşamadılar. Bu projemiz hayata geçmiş olsaydı, kent merkezindeki trafik yoğunluğu büyük ölçüde azalacaktır. 

Bu arada kent trafiğindeki sıkışıklığı rahatlatmak için 3. Çevre Yolu'nu hizmete sokarken, Okan Merzeci Bulvarı'nı uzatma çalışmaları devam ediyor. Ayrıca yine kent içerisinde açtığımız yeni cadde ve bulvarlar ile bağlantı yolları, bir nebze de olsa trafiği rahatlattı. Yeni dönemde en büyük projem kent merkezinin belli noktalarında yapılacak olan battı-çıktılarla trafiği daha düzenli hale getirmektir. 


¦ Yeni dönem için tekrar adaysınız. Seçim iddianız nedir? 


Bizim 15 yıl içinde Mersin için yaptıklarımız zaten bizim en büyük referansımızdır. 15 yıl önceki Mersin'le, bugünkü Mersin arasındaki farkı sadece Mersin'de sürekli yaşayanlar bilir. Onlar da bu farkın bilincinde ki 3 dönemdir aralıksız olarak beni seçerek bana rekor kırdırdılar. Elbette eksik kalan projelerimiz var ve onları tamamlamak için yeniden aday oldum. Şu an yapımı devam eden yeni otogar, inşallah seçimlerden önce yani şubat-mart ayı gibi hizmete girecek. Sınırlarımız genişlediği için yıllardır hizmete susayan ilçe, belde ve köylere büyük yatırımlar yapacağız. Kent merkezinde ne varsa, kırsalda yaşayan vatandaşımıza da bu hizmetlerin aynısını götüreceğiz. Zaten son 5 aydır bununla ilgili fizibilite çalışmasını yapıyoruz ve 2014 yılı bütçesine gerekli ödeneği koyuyoruz. Bu çalışmaların bir kısmına da zaten başlamış durumdayız. Hafif raylı sistem projemizden kesinlikle vazgeçmedim. Şu an nüfusumuz il genelinde 2 milyona yaklaştığı için, bu sefer bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. 


büyük önem vermekteyiz. Bu amaçla içerisinde basketbol, futbol, olimpik yüzme havuzu ve otel bulunan Macit Özcan Spor Kompleksi'ni hizmete sunduk. Kentimizin adının yurtdışında duyulması ve tanınması için bu tür etkinliklere önem veriyoruz. 


Yurt Gazetesi 


Geri Dön