18 / 04 / 2024

Maçka Demokrasi Parkı'na ilişkin 7 sorun mecliste!

Maçka Demokrasi Parkı'na ilişkin 7 sorun mecliste!

Maçka Demokrasi Parkı'nın tünel projesi için kullanılmasına ve karayolu projelerinden etkilenen park, orman ve yeşil alanlara ilişkin soru önergesi hazırlandı..



Maçka Demokrasi Parkı na ilişkin 7 sorun mecliste!


CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, İstanbul'da bulunan Maçka Demokrasi Parkı'nın tünel projesi için kullanılmasına ve karayolu projelerinden etkilenen park, orman ve yeşil alanlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanrıkulu sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Tanrıkulu önergesinde "Maçka Demokrasi Parkının giriş kapısının kara yolu tüneli inşası için çitlerle kapatılmasının ardından, projenin Beşiktaş’tan Sarıyer’e uzanan tünel projesinin ilk etabı olduğu ortaya çıkmış, “Dolmabahçe-Leyazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri olarak adlandırılan proje Mayıs 2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde CHP’li üyelerin itirazları ile oy çokluğu ile kabul edilmiş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı 2015 yılı Faaliyet Raporu Sunumunda bu hattaki tünelleri sıralayarak Ayazağa-Çayırbaşı ve Sarıyer-Zekeriyaköy Tünellerini de yapmaya başlayacaklarını açıklamıştı." dedi.

 

"Etüt çalışmaları devam eden projeye göre Beşiktaş’tan Sarıyer'e kadar aralıklı olarak yer üstünden de ilerleyen tünel hattı, maden bölgesinden yeniden yer altına girerek Zekeriyaköy’ün altından geçmekte ve 3. Köprüyle birleşerek yer üstüne çıkmakta ve Karadeniz sahilinde yer alan Kumköy koyuna da çıkış verilmektedir." açıklamalarında bulunan Tanrıkulu bu bağlamda 7 soru sordu.


Tanrıkulu'nun soruları

1. AKP Hükümetleri döneminde parkların, ormanların yeşil alanların, kamu arazilerinin sözde projeler ile tahrip edilmesine ne zaman son verilecektir?


2. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve Başbakan olarak, Maçka Demokrasi Parkının bahse konu kara yolu projesine kurban edilmemesi konusunda tarafınızdan açıklama yapılacak mıdır?


3. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olduğunuz yıllarda, Türkiye genelinde illere göre toplam kaç park, orman alanı ve yeşil alan ile kamu arazisi hangi projeler ile tahrip edilmiştir?


4. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olduğunuz yıllarda kara yolu projeleri gerekçesiyle Türkiye genelinde illere göre toplam ne kadar ağaç kesilmiştir?


5. Açıldığı tarihten itibaren 3. Köprü kullanım oranı nasıldır?


6. İstanbul’da trafik yoğunluğunun hatlara göre dağılımı nasıldır?


7. Çözüm beklentisi ile yapılan, ancak, optimum fayda sağlayamayan projeler göz önüne alındığında, Maçka Demokrasi Parkında kara yolu tüneli inşasının durdurulması için talimat verilecek midir?





Geri Dön