24 / 04 / 2024

Maçka Parkı için yogalı protesto!

Maçka Parkı için yogalı protesto!

Beşiktaş’ta gerçekleşmesi planlanan ve Maçka Parkı’nı da etkileyecek tünel projesini protesto etmek isteyen çevreciler, tepkilerini parkta koşu, yoga gibi etkinlikler yaparak gösterdi.




Dolmabahçe-Levazım arasındaki 7.42 kilometre uzunluğundaki tünel çalışmaları kapsamında Maçka Parkı’nın bir kısmının panellerle kapatılmasına tepki gösteren çevreciler dün yine parkta toplanarak tepkilerini gösterdi. Öğle saatlerinde park içerisinde biraraya gelen çevreciler üzerinde “Maçka Parkı hepimizin” yazan kıyafetler giyerek koşu yaptı. Park içerisindeki yaklaşık 4 kilometrelik koşunun ardından çevreciler yoga hocası Müjde Polatkan eşliğinde yoga yaptılar. Bunun yanında birçok vatandaş bisikletleriyle parkta tur attı, köpeklerini dolaştırdı. 


‘YÜZLERCE AĞAÇ YOK OLACAK’

Maçka Parkı’ndaki protesto etkinliklerine katılan çevreciler İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önceki gün yaptığı “Maçka’da 1 metrekare yeşil alan kaybı olmayacaktır” açıklamasına tepki gösterdi. İstanbul Kent Savunması üyesi peyzaj mimarı Çağdaş Öztürk yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İBB yayınlamış olduğu proje ve görselde, iki çıkışında park içerisindeki kapatılan alandan olacağını gösteriliyor. Proje üzerinde inceleme yaptık. Askıda olan planlarda tünelin çıkışının açık hava tiyatrosunun altından olduğu görülüyor. Yani Maçka parkında kapatılan alanın dışında, açık hava tiyatrosunun olduğu yerin altında da bir çıkış var. Bu nedenle bütün bölge gidiyor ve büyük yarıklar oluşuyor. Bu proje ile yüzlerce ağaç yok olacak. Sadece Maçka Parkı’nı da bitirmeyecek, aynı anda Ortaköy vadisini de bitirecek. İstanbul bir deprem şehridir. Bu tünellerle sağlam olan zemini delik deşik edecekler”. Mimar Gökhan Kılınçkıran ise “Proje hâlâ askıda bekliyor. Proje askıda olduğu sürece bir çalışma yapılmaması gerekiyor. Ancak daha proje geçmeden alan kapatıldı. Bu park hepimizin, sahip çıkmalıyız” dedi. Etkinliğin ardından çevreciler park içerisinde bir süre spor yaptıktan sonra ayrıldılar.







'SÜREÇ ŞEFFAF YÜRÜMELİDİR'

Tünel projesine tepki amacıyla Maçka parkında koşu yapan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise yeşil alanların korunması gerektiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: “Maçka parkı Taksim ve Beşiktaş civarındaki neredeyse tek park. İstanbul’un bir trafik sorunu var, doğrudur. Bu sorunun çözülmesi lazım… Ancak bu sorunu çözerken çevreye duyarlılık gösterilmesi gerekiyor. Bu duyarlılıkla trafik sorunu çözülebilir. İkinci olarak da çevre halkının bilgilendirilmesi lazım, projelerin ise şeffaf yürümesi gerekiyor. Ancak görünen o ki bizlere parkla ilgili bilgi verilmedi. Bu parkta her gün yürüyen, koşan insanlara bilgi verilmedi. Bir sabah uyandıklarında parkın bölündüğünü gördüler. Eğer önceden bir bilgilendirme olsaydı ve süreç şeffaf yürüseydi, çok daha doğru olurdu”.



Hürriyet



Geri Dön