25 / 04 / 2024

Maçka Parkı'nda imar değişikliği memnun etmedi!

Maçka Parkı'nda imar değişikliği memnun etmedi!

Dolmabahçe- Levazım-Baltalimanı- Ayazağa Tünelleri Projesi'nin imar planı değişti. Tünel'in çıkışı Maçka Parkı'ndan olmayacak. Yeni plan için tünelin iç kısmında güzergah değişikliği yapıldığını ve tünelin çıkış kısmında bir değişiklik yapılmadığını iddia edildi.



Dolmabahçe- Levazım-Baltalimanı- Ayazağa Tünelleri Projesi’ne ilişkin İBB Meclisi’nde onaylanan plan değişikliğine çevreciler tepki gösterdi. Yeni plana göre tünelin, Maçka Parkı’ndan geçen kısmı, kuzeye kaydırılarak parkın altından geçmesi sağlanacak. Ancak çevreciler yeni planda tünelin iç kısmında güzergah değişikliği yapıldığını ve tünelin Maçka Parkı çıkış kısmında bir değişiklik yapılmadığını iddia etti. Maçka Parkı’nda bir araya gelen çevreciler plan değişikliğiyle ilgili vatandaşları bilgilendirdi. “Maçka Parkı Hepimizin” inisiyatifi üyesi bir grup park içerisinde vatandaşlarla bilgilendirme notu dağıttı. 

Parkta spor ve yürüyüş yapan çevre sakinlerine dağıtılan notta “Parkın tek metrekaresi işgal edilmeyecek’ deniyor ama giriş yollarının nerede olacağı açıklanmıyor. ‘Ağaçlar taşınacak’ deniyor ama belediyenin böyle bir teknolojisi olmadığı gibi her ağaç da taşınmaya müsait değildir” denildi. 


‘AĞAÇLARI KURTARMIYOR’

Maçka Parkı hakkındaki plan değişikliği eleştiren İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Cevdet Bayram da parka gelerek destekte bulundu. Bayram, yeni değişikliğin yanlış yansıtıldığını iddia ederek “Değişiklik yerin altından geçen tünel hattında yapıldı. Tünelin Maçka Parkı’ndan çıkan kısmında bir değişiklik yok. Önceden 94 ağaç zarar görecek deniyordu, şimdi 194 diyorlar. Yani park daha çok zarar görüyor. Plan değişikliğinde Maçka Parkı olumlu yönde etkilenmedi” dedi.


REVİZE KAZA RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Maçka Demokrasi Parkı ve Ortaköy Vadisi’nden geçecek karayolu tüneli güzergahına ilişkin planları revize edip 100 metre kuzeye kaydırdı. Eski planda yer alan tünel içindeki keskin viraj, trafik akışını rahatlatmak amacıyla değiştirildi. Tünelin dönüş yarı çapı eski planda 30 metre öngörülmüştü. Bunun trafik kazası riskini artırdığı gerekçesiyle dönüş çapı 60 metreye çıkarıldı.


İNŞAAT BİTİNCE ESKİ HALİNE DÖNECEK 

U şeklindeki tünelin eski planda yer alan güzergahı parkın sınırlarını dolaşıp Swissotel’in bulunduğu alana kadar uzanıyordu. Tünel güzergahı yapılan değişiklikle yaklaşık 100 metre daha kuzeye kaydırılıp parkın bulunduğu alanın altından geçirilmiş oldu. İBB Ulaşım ve Trafik Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan ortak raporda plana “Beşiktaş Maçka Demokrasi Parkının proje bittikten sonra meri imar planı fonksiyonu ve park sınırları korunacaktır” notu eklendi. Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Yeter, Maçka Parkı’nda yeşilin korunacağını, çalışmalar sırasında 199 ağacın başka yere nakledilip, tünel tamamlandıktan sonra yerine dikileceğini söyledi. Yeter, “Yeşil alanda küçülme söz konusu değil” diye konuştu.


İBB Harita Komisyonu’nun CHP’li Üyesi ve Beşiktaş Meclis Üyesi Cevdet Bayram, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, 13 Mayıs 2016 tarihli İBB Meclis kararına dikkat çekip, “Henüz askıya çıkan projeye yapılacak itiraz süresi dolmadan, tünellerinin giriş ve çıkışlarından biri olarak öngörülen Maçka Parkı çitlerle çevrilip, ağaçlar işaretlendi. Bu projeye itirazlarımız sürerken, yeniden Dolmabahçe revizyon planları önümüze geldi. Güzergahta hiçbir değişiklik olmadı. Sözde revizyona gidildi, ama yapılan sadece trafikle alakalı düzenleme” diye konuştu.


Hürriyet


Geri Dön