24 / 04 / 2024

Madde 80 kentlere darbe mi?

Madde 80 kentlere darbe mi?

Ekoloji tahribatına yol açacak projelerin önünü açan Madde 80, yurt genelinde düzenlenen eş zamanlı eylemlerle protesto edildi.



Doğa tahribatının önünü açan Madde 80'e karşı çıkan yaşam savunucuları yurt genelinde sokağa çıktı. Bu yasayla kent yağmasının hızlanacağını belirten yaşam savunucuları, "Kamu yararı yalan madde 80 talan" dedi.


Ekoloji tahribatına yol açacak projelerin önünü açan Madde 80, yurt genelinde düzenlenen eş zamanlı eylemlerle protesto edildi. İstanbul, Ankara, İzmir, Ordu, Antalya, Amasra ve Rize'nin de aralarında bulunduğu birçok kentte bir araya gelen yurttaşlar "Madde 80'e hayır!" dedi.


İstanbul'da da Galatasaray Meydanı'nda sivil toplum örgütleri ve ekoloji örgütlerinin çağrısı ile bir araya gelen yaşam savunucuları, "Madde 80'i İstemiyoruz" ve "Kamu yararı yalan madde 80 talan" sloganları attı. Yasanın Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını belirten yaşam savunucuları, "Bu yasa doğaya ve kentlere darbedir ve derhal iptal edilmelidir" ifadelerini kullandı.


'Doğal varlıklar meta haline getiriliyor'

Eylem sonrası yapılan ortak basın açıklamasında söz konusu yasanın Anayasa Mahkemesi'ne götürüleceği ifade edilerek, "Bu yıkım aracı madde, hayatın akışını bir şirket faaliyetine dönüştürmekte, ülkenin tüm doğal varlıklarını itirazsız meta hâline getirmektedir" denildi.


'Telafisi mümkün olmayan sonuçları olacak'

Madde 80 ile geri dönüşü imkânsız ekolojik yıkımlar yaşanacağı vurgulanarak, şöyle denildi:


"Madde 80 ile kıra, kente ve canlı yaşamına telafisi imkânsız ekolojik yıkımlar getirecek olan, plan ve şehircilik ilkelerine aykırı projelere; ruhsatsız, imar izinsiz, ÇED’siz ve yargı yolu önden kapatılmış olarak başlanabilecek. Madde 80 ile ticarî yatırımların “Stratejik Gerekliliği ve Aciliyeti” bağlamında, Türkiye’nin dereleri, kıyıları, denizleri, ormanları, ovaları, yaylaları, kültür mirasları Bakanlar Kurulu'nun keyfine, her şeye para gözüyle bakanların insafına terk edilecek. Devam eden ve tamamlanan benzer projelerle, daha önce defalarca örneklerini gördüğümüz üzere, doğayla birlikte kent ekosisteminin de olmazsa olmaz unsurlarından olan yaban hayvanlarının yaşam alanları, taraf olunan Uluslararası Sözleşmelere ve Ulusal Mevzuata rağmen talan edilecek; zorunlu göçe tâbii tutulan yaban hayvanlarına verilen tüm zararlar, hem kırda hem kentte telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratacak."


'Kent yağması hızlanacak'

Kentsel dönüşüm adı altında yaşam alanlarının rant açılmasının da hızlanacağının kaydedildiği açıklamada, "Hâlihazırda kentsel dönüşüm kılıfı altındaki kent yağması hızlanacak; parklardan deprem toplanma alanlarına, sahillerden kültürel ve tarihî eserlere, müştereklerimiz yine bu madde ışığında rahatlıkla ranta açılacak" ifadelerine yer verildi.


Habertürk



Geri Dön