25 / 04 / 2024

Mağazalar yeni sezonu `makul' fiyatla başlattı

Mağazalar yeni sezonu `makul' fiyatla başlattı

Kışı yüzde 70'e varan indirimlerle geçiren mağazalar, bir yandan sezon sonu satışlarını sürdürürken bir yandan da yaz sezonunu açtılar.



Yeni sezona geçen yıla göre % 30 daha ucuz giren mağazalarda yaz-kış birbirine girdi.

Kriz nedeniyle kış mevsimini indirimli satışlarla geçiren perakende mağazaları, şubat başında yeni sezonu da açtı. Küresel krizin sıkıntılı günler yaşattığı, hatta bazı mağazalarını kapatmaya kadar giden markalar, sezon sonu ürünlerini yüzde 70'e varan indirimlerle elden çıkarmaya çalışırken, bir yandan da yaz giysilerini vitrinlere çıkarttılar. Geçen yıla göre fiyatlarını yüzde 20-30 daha geriye çeken mağazalar, krizin etkilerini azaltmayı planlıyorlar.

FARKLI GÖRÜŞLER VAR

Erken sezon açılışı marka patronlarını da ikiye böldü. Bazıları sezon indiriminin zamanında olduğunu savunurken, bazıları da bir an önce indirimlerin yasayla sınırlandırılması görüşünü savunuyorlar. Giyim sektörünün duayenlerinden Sarar Giyim'in patronu Cemalettin Sarar da star'a yaptığı açıklamada açılan yeni sezonda düşen fiyatlarla piyasanın canlı tutulmaya çalışıldığını ve bu süreçte bu tip planlamaların çok normal olduğunu ifade etti.

Mağazalar içeride sezon sonu indirimlerine, ayırdıkları bir köşede devam ederken, yeni sezon ürünlerini de soğuk havaya rağmen vitrinlerine taşıdılar. Mağazalar bu yıl ilkbahar-yaz sezonunu kriz nedeniyle fiyatlarını aşağıya çekerek açtılar.

Us Polo

Journey

Adil Işık

Pierre Cardin

İpekyol Fabrika

FİYATLAR DÜŞTÜ

Cemalettin Sarar, ürün fiyatlarında bir gerilemenin olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: `Krizden dolayı eski günle nazaran fiyatlarımız yüzde 20-30 geriledi. Satışlarda da yüzde 15-20 düşüş var. Bu nedenle yapılması gereken fiyatları makul seviyede tutmak ve tüketiciye geniş ürün yelpazesi sunmak. Çünkü krizin etkileri daha da hissedilecek. 2010 yılının ortalarına kadar da devam edeceğini düşünüyorum`

Lacoste'ta rakam değişmedi

Lacoste: Fiyatlarımız geçen yıla göre aynı. Kazak 325, ayakkabı 225 TL. Yeni sezonun krizle açılması biraz satışları etkileyebilir gibi görünse de kimse standardının altına inmez. Ayakkabıya ihtiyacı olan kışlıkla gezemez güvendiği markayı önde tutarak alışverişini yapacaktır. Krizde marka olan ürünlerin finansman desteği artacağından pazar kaybedeceklerini düşünmüyorum.

Yüzde 10-20 artış olabilir

İnci/ Yusuf Elönü: Bizim yerli ve ithal çeşitli ürünlerimiz mevcut. Döviz kurlarıhdaki değişimden dolayı yüzde 10-20 artış olabilir. Bu artışı yapmayan markalar ya kalitelerinden ya personelinden ya da kira indiriminden bu açığı kapatmak zorundalar.

Kış da yaz da aynı fiyata

İpekyol/Çiğdem Şakirler: İpekyol'da ve diğer markalarda kıştan yaza geçişlerde fiyat artışı olmaz. Çünkü ürünlerin materyalleri pahalıdan ucuza döndü. Biz önümüzdeki kış sezonuna girerken de fiyat artışı beklemiyoruz. Bundan sonra uygun yerlerde mağaza açanlar ayakta kalacaktır. Yeni sezon ceketimiz 289 TL fiyatla satışa çıktı kışlık olanı da hemen hemen aynı fiyatlardadır
Star

Geri Dön