26 / 04 / 2024

Mağazalarını geç kapatan AVM'ler daha çok müşteri çekiyor

Mağazalarını geç kapatan AVM'ler daha çok müşteri çekiyor

Ramazan'ın uzun yaz günlerine denk gelmesi, alışveriş merkezlerini yeni arayışlara sevk etti



Krizden dolayı zor günler geçiren AVM'ler, if-tar ve teravih namazının saatlerini dikkate alarak kapanışlarını bir saat ileriye aldı. Bazı alışveriş merkezleri de müşteri çekmekiçin eski Ramazan eğlencelerini yaşatıyor. AVM'lerde fasıl, Karagöz-Hacivat ve sema gösterisi etkinlikleri düzenleniyor. 
 
Ramazan ayıyla birlikte, başta gıda sektörü olmak üzere birçok ticaret merkezi, müşteri çekmek için kampanyalara hız verdi. İftarın geç vakitlerde olmasından dolayı, müşteri kaybına uğrayan alışveriş merkezleri (AVM), mağazalarına canlılık getirmek için kapanış saatlerini 1-2 saat ileri aldı. İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelindeki AVM'ler kapanış saatini 22.00'den gece yarısına kadar uzattı. Koçtaş, pek çok mağazasına '23.00'e kadar açığız' tabelası astı. Koçtaş Pazarlama ve Mağaza Planlama Müdürü Arzu Aslan, kapanış saatlerinin gece yarısına uzatılmasının müşteri ve alışveriş trafiğine olumlu yansıdığını belirtti. Bunun yanında Profilo, Cevahir ve Real de aynı uygulamaya geçti.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) tarafından Türkiye'deki tüm alışveriş merkezlerine sabah 11.00'de açılış akşam 23.00'te kapanış tavsiyesi, sektörde olumlu karşılandı. Tebliğin yapılmasının ardından Türkiye'nin önde gelen AVM'leri, mağazalarına tabela asarak müşterilerine duyurdu. Daha önce akşam 22.00'de kapanan alışveriş merkezleri, çalışma saatlerini gece yarısına kadar uzattı. Uygulamanın Konya, Trabzon ve İstanbul gibi şehirlerde beklenenden daha fazla bir ilgiyle karşılaştığını ifade eden Koçtaş Pazarlama Müdürü Aslan, Ramazan öncesi dönem ile kıyaslandığında tüm mağazalarında müşteri trafiğinde ve alışveriş tutarında önemli artışların olduğuna dikkat çekti. Aslan, bundan dolayı Konya mağazalarının kapanış saatini 00.00'a uzattıklarını dile getirdi.

İstanbul Cevahir AVM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ufuk İşman ise iftar saatinin geç olmasının AVM'lerdeki restoranlara olumlu yansıdığını kaydetti. Satışları artırmak için herhangi bir mağazadan toplam 50 liralık alışveriş yapan kişilere üç farklı içeriğe sahip kuponlar verdiklerini belirten İşman, bu sayede AVM'de hareketliliğin daha da arttığını söyledi. İftar saatlerinin Cevahir'i çok fazla etkilemediğinin altını çizen Ufuk İşman, Ramazan Bayramı'ndan bir hafta önce kapanışlarını 23.00'e kadar uzatacaklarını ifade etti. Armoni Park Alışveriş Merkezleri Genel Koordinatörü Muzaffer Görür de uygulamanın yerinde bir karar olduğunu söyledi. İlgili sektörlerin cirolarını bu dönemde yukarılara çektiğinin altını çizen Görür, bunun satışlara ve müşteri artışına da yansıdığını ifade etti. Outlet 12 Genel Müdürü Cenk Nasiri ise bu kararın çok büyük ölçülerde olmasa da hem satışları hem de müşteri sayısını artırdığını kaydetti. Real Alışveriş Merkezi ise derneğin kararının ardından Real Merter mağazasını saat 23.00, Fulya mağazasını ise 00.00'a kadar açık tutma kararı aldı.


Bazı AVM'lerin Ramazan programları şöyle:

Capitol: Ney dinletisi ile kukla gösterileri.

Profilo: Fasıl, kukla, sihirbaz, Karagöz-Hacivat.

Olivium AVM: Meddah, orta oyunu, sema gösterisi, fasıl ve tiyatro.

Town Center: Mehteran, orta oyunu, sema.

Kayseri Park: Gurbetçiler için yerel bir televizyon üzerinden canlı yayın yapıyor.

Armoni Park: Fasıl, meddah ve Karagöz-Hacivat.

Via/Port: Fasıl, Karagöz-Hacivat ve orta oyunu.

Airport: Karagöz-Hacivat sergisi ile hat sergisi.

212 İstanbul: Çocuk tiyatrosu ve kukla gösterisi.

Optimum: Fasıl, ney dinletisi, tiyatro gösterileri.

Çocukları eğlendiren çarşılara ilgi büyük

Özel günleri alışveriş için değerlendiren AVM'ler, Ramazan'da da çocuklara yönelik etkinlikleriyle dikkat çekiyor. AVM'ler, çocuklarının isteklerine kulak veren anne-babaların uğrak yeri haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda da birçok AVM Ramazan etkinlikleri düzenlerken bu yıl programların çerçevesi genişletilmiş. Fasıl geceleri, Karagöz-Hacivat ve sema gösterileri etkinliklerde başı çekiyor. Her güne farklı etkinlik düzenleyen AVM'lerin yanı sıra sadece Kadir Gecesi'ne özel program yapanlar da var. Özellikle hafta sonları dikkat çekici aktiviteler düzenleyen AVM'ler, iftarın geç saatlere denk gelmesini değerlendiriyor, alışveriş merkezleri Sultanahmet Meydanı'nı aratmıyor. İftar sonrası programlar çocuklar kadar veliler tarafından da ilgiyle izleniyor. Ortaoyunları, sema gösterileri, gölge oyunları, fasıllar, ney dinletisi ve mehteran AVM'lerin yüzünü güldürdü. AVM yetkilileri, "Çocuklar eski Ramazanları yaşasınlar. Eskiden yapılan aktiviteleri öğrensinler istiyoruz." diyor. Yetkililer, bunun için kukla tiyatrosu ve Karagöz-Hacivat gibi gösterileri seçtiklerini ifade etti. Birçok AVM'de boza, salep, lokma, pamuk şekeri, Osmanlı şerbeti ve macunu gibi geleneksel Ramazan lezzetleri için de stantlar çocuklar için kurulmuş.
Bayram Kaya/Zaman


Geri Dön