26 / 04 / 2024

Mahmut Asmalı: TOKİ ve KİPTAŞ, lüks konuttan çekilsin!

Mahmut Asmalı: TOKİ ve KİPTAŞ, lüks konuttan çekilsin!

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu İstanbul İstişare Toplantısı'nda konuşan Mahmut Asmalı, TOKİ ve KİPTAŞ gibi kurumların lüks konut üretiminden çekilmesi, kentsel dönüşüme ve arsa üretimine odaklanması gerektiğini



Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı'dan sürpriz çıkış. 'Gayrimenkul Sektörünün 2010 Yılı Değerlendirmesi ve 2011 yılı Projeksiyonu' konulu MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu İstanbul İstişare Toplantısı'nda konuşan Asmalı,  TOKİ  ve KİPTAŞ gibi kurumların lüks konut üretiminden çekilmesi, kentsel dönüşüme ve arsa üretimine odaklanması gerektiğini söyledi. Asmalı, şöyle konuştu:
"Özellikle 58. hükümetle birlikte aktif çalışma dönemine giren TOKİ, Türkiye’de alt ve orta sınıfın konut edinmesi adına oldukça başarılı çalışmalar yapmıştır. Ancak, TOKİ ve KİPTAŞ gibi kurumlar sadece sosyal içerikli konut projeleri üretmeli, lüks konut üretmekten vazgeçmelidirler. Lüks konut lokasyonuna uygun arsaların altyapısını hazırlayıp arsa olarak satışını gerçekleştirmeli, arsa üretimine ağırlık vermeliler. Bu sayede sektörün rekabet edebilirliği en azından kamu eliyle engellenmemiş olacak. Ayrıca bu gibi kurumların kentsel dönüşüm projelerinde daha aktif rol almaları sağlanmalı."

ADALETSİZ ORTAM GİDERİLSİN
Sektörün rekabet edebilirliliğinin devam etmesi açısından atılması gereken diğer adımlara da dikkat çekti. Asmalı'nın istekleri özetle şöyle oldu:
- Ruhsat aşamasında çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm izin ve ruhsatlar aynı kurum bünyesinde toplanmalı.
- Adaletsiz ortam giderilmeli. Mesela, proje yeterliliği aranan koşullarda, uluslararası proje başarısı olan mimarların projelerine 1-2 yıllık yeni mezun mimar bir memurun yeterlilik vermesi adaletsiz bir ortamı doğuruyor.
- Bankacılık sektörünün teminat mektupları için ayırdığı fonun minimum yüzde 20’sinin yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde kullandırılmasına dair yönetmelik hazırlanmalı.
- Yapı denetim mekanizmasında adaletsiz uygulamalar var. Mevzuatta da açıklar bulunuyor.
- Çok deneyimli proje yönetim firmaları denetimden muaf tutulsun.
- Kamu İhale Kanunu yeniden gözden geçirilsin.


Geri Dön