25 / 04 / 2024

Mahmut Çelikcan: Kentsel dönüşümden önce kültürel değişim olmalı!

Mahmut Çelikcan: Kentsel dönüşümden önce kültürel değişim olmalı!

Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı’ndaki Cumartesi Buluşmalarının bu haftaki konuğu Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan oldu. Çelikcan, sosyal ve kültürel değişim yaşandıktan sonra kentsel dönüşüm gerekiyor dedi....




Adana merkez Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, sosyal ve kültürel değişim yaşandıktan sonra kentsel dönüşümün sağlanması gerektiğini söyledi. 


Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı’ndaki Cumartesi Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan oldu. Sosyal Kültürel ve Kentsel Dönüşüm konusunda bilgiler veren Çelikcan, kentsel dönüşümden önce sosyal ve kültürel gelişimin sağlanması gerektiğini vurguladı. Kendi ilçesi Yüreğir’in nüfusunun büyük çoğunluğunun göçle geldiğini ifade eden Çelikcan, göreve geldiklerinde sosyal-kültürel belediyecilik noktasında çeşitli projeler geliştirdiklerini dile getirdi. Kentsel dönüşümü tek başına sağlamanın fayda olmayacağını anlatan Başkan Çelikcan, “Kentsel dönüşüm, binalarını yıkıp yenilerini yapmakla olmuyor. Sadece yıkarak dönüşümün sağlanmadığını görüyoruz. Biz sosyal, kültürel ve kentsel dönüşümü birbiriyle bir bütün olarak döndürmeyi düşünüyoruz. Bunlar birbirinden ayrılamaz. Çünkü siz binalar yapıp, insanları eğitemediğiniz sürece, insanlara kentlilik bilincini, sosyal ve kültürel gelişimi sağlamadığınız sürece, kent yaşamında ekonomik hayata uyum konusunda geri kalmış insanları ne kadar kentsel dönüşümle yapılmış rezidanslara taşıyın, bir sonuç alamazsınız. Demek ki önce sosyal kültürel dönüşümü sağlamak durumundayız ki sonra kentsel dönüşüme geçelim.” dedi.


Yüreğir'e göç ile gelen ve farklı kültürlere sahip bireylerin sahip oldukları kültürel zenginliklerine okuma-yazma, kültürel ve sanatsal etkinlikler, mesleki eğitimler, kentlilik bilinci gibi zenginlikleri de ekleyerek kentsel dönüşüme hazırladıklarının altını çizen Başkan Çelikcan, "4.5 yılda 3 adet kültür evi tamamlanıp 3 kültür evinin de ihalesi yapıldı. Yüreğir'e toplam 11 kültürevi kazandırdık. Bugüne kadar 600 kurs açarak 66 branşta eğitim verdik. Kurs, seminer ve dershanecilik hizmetlerinden 30 bin vatandaşımız faydalandı. Belli bir yaşa gelmiş olmakla beraber herhangi bir mesleği olmayan bireylere meslek kazandırıp onları hayata getirebilmek, kentleri dönüştürmekten çok daha zordur. Kültürevlerimizde sosyal, kültürel ve mesleki eğitimlerin yanı sıra bilgi, beceri ve hobi kursları da bulunmaktadır. Ayrıca kırsal bölgelerden göç etmiş vatandaşlarımızdan talep edenlere yönelik bireylerin, şehir yaşamına uyumunu sağlayacak yönlendirmelerde yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.


Programa, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay da katıldı.


Ebubekir Koran/Cihan


Geri Dön