26 / 04 / 2024

Mahmut Yıldırım: Bodrum'da yapılaşma durdu

Mahmut Yıldırım: Bodrum'da yapılaşma durdu

Bodrum Mimarlar Odası Başkanı Mahmut Yıldırım, Bodrum'da yapılaşmanın durma noktasına geldiğini bildirdi



Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaat yasağının Muğla Valiliğinin genelgesi ile 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında uygulandığını ve bu dönemde inşaat yapımının engellendiğini söyledi. İnşaat yasağınını yanlış anlaşıldığını yazlık ve ikinci konutların bulunduğu bölgelerde de uygulanmaya çalışıldığını belirten Yıldırım, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Yani 6 ay çalışacaksınız 6 ay yatacaksınız. Çalıştırdığınız kişiye 6 ay sonra iş yok dediğinizde başka yere çalışmaya gidiyor ve bu sefer işçilik kalitesi düşüyor. İnşaat yasağı bize göre doğru değil ama bazı bölgelerde sınırlı olmalı" dedi. Yapılan inşaatların görüntü kirliliği yaratmaması gerektiğine işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti: "Dünyaya baktığımızda Paris Türkiye'ye gelen turistin 2 katını almaktadır. Ancak Paris'te inşaatların durduğunu hiçbir zaman göremezsiniz. İstanbul Türkiye'nin en fazla turist aldığı bölgesidir ancak inşaatlar harıl harıl devam ediyor. Böyle bir inşat yasağının doğru olmadığını düşünüyorum. Yapılsa bile yerine, zamana, turizm mevsimini sıkıntıya sokmadan yapılmalı."

BODRUM'DA YAPILAŞMA DURMA NOKTASINA GELDİ
Yıldırım, Bodrum'da 2005, 2006 ve 2007 yılları ile 2008'in başında çok büyük bir yapılaşma olduğuna dikkati çekti. Bu yapılaşmaların Bodrum'da arsa stoklarını bitirdiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: "Artık vatandaşın elinde 1 metrekare arsa bile kalmamıştır, ya da çok az kalmıştır. Kalan arsalar ya hazinenin ya meradır ya da ormanlardır. Turistik tesislerin dışında yapılaşma olanağı zaten yoktur. Bundan sonra yapılaşma süreçleri daha çok turistik tesislere ya da hazineden elde edilen araziler üzerinde kanunun tanıdığı haklara göre yapılacak yapılardır. Şu anda da zaten hukuki durum da buna el vermemektedir. Bize 2006, 2007 ve 2008 yıllarında ortama yılda bin 200 proje gelmişti. 2009 yılında ise 400 proje geldi. Bu projelerinde önceden yapılan projelerin tadilatı olduğu düşünülürse, yapılaşma geçmişe göre yüzde 5 hızla devam etmektedir. Zaten Bodrum'da yapılaşma durma noktasındadır."

İNŞAAT YASAĞININ ERKENE ALINMASINI İSTEDİLER
Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, Marmaris ve Bodrum gibi turizm merkezlerinde inşaat yasaklarını daha erken tarihlerde başlaması gerektiğini belirtti. Turistik bölgelerde uygulanan inşaat yasağının, çevre ve gürültü kirliliğinin önlenmesi açısından olumlu katkıları olduğunu ifade eden Özbozdağ, "Bu tür uygulamalar şehirlerin imajı açısından çok önemli. Yasak sayesinde turist kafileleri gelmeden şehrin sezona hazır hale gelmesi hedefleniyor. Gelen turistlerin inşaat atıkları ve sesleri arasında tatil yapmaya çalışması ülke turizmi açısından sakıncalar oluşturuyor. Turistler bu tür yanlışlıkların kötü propagandasını yapıyorlar" diye kaydetti. Fethiye'nin Ölüdeniz Beldesi Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz ise Ölüdeniz'in 15 Nisan tarihi itibariyle turizm sezonuna hazır hale getirileceğine işaret ederek, şunları ifadeleri kullandı: "Ölüdeniz'deki oteller 1 Mayısta müşteri kabul etmeye başlayacakBölgemizde görüntü ve gürültü kirliliği yaratan otel inşaat ve tadilatları 15 Nisana kadar tamamlanacak. Bu konuda ilgililere gerekli tebligatları yaptık. Amacımız, Ölüdeniz'e tatile gelen turistlerin huzur içinde tatil yapmalarını sağlamak. Bölgemizde çarpık yapılaşmaya izin vermeyeceğiz."

MUĞLA VALİSİ ALTIPARMAK
Muğla Valisi Ahmet Altıparmak ise alınan inşaat yasağının turizme olumlu etkileri olduğunu vurgulayarak, "Alınan inşaat yasakları sayesinde insanların 'sabahları gürültü oluyor' şikayetleri bitti. Her şeyden önce çevresel kirlilik önlendi. Turistlerin rahatlığı için aldığımız tedbirlerin bu sezonda faydasını göreceğimize inanıyorum. Tatil yaptıkları yerde rahat eden ve çevreyle ilgili önlemlerin alındığını gören turistler memnuniyetlerini ifade ediyorlar." diye ifade etti. Altıparmak, turistler tatil yaptıkları süre içerisinde yaşadıkları sıkıntıları paylaşmaları için "Alo 179 turizm hattı" kurulduğunu ve turizmle ilgili akla gelebilecek her şeyin buraya yönlendirildiğini anımsatarak, şunları söyledi: "Valiliğin aldığı tedbirlerle turistler rahat bir şekilde tatillerini geçirebilecekler. Berlin Fuarı gayet güzel geçti. Muğla en organize şekilde oradaydı. Alınan her tedbirin turizme olumlu yansıması oluyor. İnşaat yasağının bu sene ne zaman başlayacağı henüz belirlenmedi. Önümüzdeki günlerde yapılacak olan turizm sezonu çalışmaları kapsamında bu konuda ele alınacak."
AA


Geri Dön