26 / 04 / 2024

Mahmut Yılmaz: Doğaz gaza promosyon yapılmalı

Mahmut Yılmaz: Doğaz gaza promosyon yapılmalı

TOBB Enerji Meclisi Başkanı Mahmut Yılmaz, "Doğal gazın, daha uygun yakıt olması için promosyon yapılmalı" dedi



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Enerji Meclisi Başkanı Mahmut Yılmaz, yeni yılda doğal gaza yüzde
50 oranında zam yapılacağı iddialarıyla ilgili olarak, "Doğal gaza bırakın zammı, daha uygun yakıt olması için promosyon yapılarak gaz kullanımının teşvik edilmesi gerekir" dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı da olan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BOTAŞ'ın aldığı doğal gazı satabilmesi için fiyat mekanizması içinde hareket etmesi ve doğal gazın rekabetçi yönünü kullanması gerektiğini belirtti.

Yılmaz, doğal gaz fiyatlarının mevcut haliyle yeterince yüksek olduğunu, buna karşılık diğer ülkelerde alternatif enerji kaynaklarına dönüldüğü için gaz arzında fazlalık olduğunu ifade ederek, "Doğal gaza bırakın zammı, daha uygun yakıt olması için promosyon yapılarak gaz kullanımının teşvik edilmesi gerekir.

BOTAŞ'ın zam yerine kontratlarını gözden geçirip, daha uygun gaz teminiyle ilgili çalışmalarını hızlandırması gerekir" diye konuştu.

Kömürün bugün itibarıyla kalorifik değer hesabı açısından doğal gaz ile kıyaslandığında, fiyatının avantajlı konuma geçtiğine dikkati çeken Yılmaz, doğal gaza zammın reel sektörün rekabet şansını azaltacağını vurguladı.

Yılmaz, ayrıca kömür kullanımını özendirecek sonuçlar doğurabilecek bu zamdan kaçınılması gerektiğini ifade ederek, "Proseslerinde doğal gaz kullanan sanayiciler veya buhar elde etmek için doğal gaz harcayan sanayiciler, derhal alternatif yakıtları aramak zorunda kalacaklar. Bu da gaz tüketimini aşağıya çekecektir" diye konuştu.

Kömürün çevre açısından bazı mahsurları olduğuna işaret eden Yılmaz, "Konutlardan çıkan emisyonlar, hava kalitesi açısından sorun yaratıyor. Yine fabrikalardaki baca emisyonlarını kontrol etmek daha zor. Bu bakımdan doğal gaza zam yapılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum" dedi.

Yılmaz, BOTAŞ'ın gaz satamaması durumunda İran ve Rusya'ya "al ya da öde" kuralı gereği para ödemek zorunda kalabileceğini anlatırken, olası zammın bu yükümlülükleri artıracağını savundu.

Türkiye'nin, elektrik üretiminin yüzde 50'sini doğal gazdan elde ettiğine de değinen Yılmaz, doğal gaza gelecek zammın, elektriğe de zam anlamına geleceğini söyledi.

Yılmaz, elektrikten alınan TRT payına da değinerek, "TRT'nin artık elektrik işinden tamamen çekilmesi gerekir" dedi.
AA


Geri Dön