26 / 04 / 2024

Makbule Maya: Faiz artışı konut sektörünü yavaşlatıyor!

Makbule Maya: Faiz artışı konut sektörünü yavaşlatıyor!

Faiz artışının konut sektörünü yavaşlattığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Maya, yüksek faiz nedeniyle kullandırılan konut kredisi hacminin düştüğünü söyledi. Maya, olası indirimin piyasayı tekrar hareketlendireceğini dile getirdi.




Faiz artışının konut sektörünü yavaşlattığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Maya, yüksek faiz nedeniyle kullandırılan konut kredisi hacminin düştüğünü söyledi. Maya, olası indirimin piyasayı tekrar hareketlendireceğini dile getirdi. Faiz artışının konut sektörünü yavaşlattığını ifade eden TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, faiz oranlanndaki artışın ipotekli (rehin) satış adetlerinde ve kullandırılan konut kredisi hacminde düşmeyi getirdiğini belirtti. İpotekli satışların toplam satışa oramnın 2014'ün ilk çeyreğinde yüzde 31'e kadar gerilediğini vurgulayan Maya, 2013'ün ilk çeyreğinde ise ipotekli konut satışlarının toplam konut satışlanna oranının yüzde 42 olduğunu kaydetti. Kullandınlan konut kredisi hacminin  verilerine göre 2013'ün ille üç ayı ile karşılaştırdığında yüzde 7 büyüme hacminden yüzde 1,70 lere düştüğünü vurgulayan Maya, bu düşmede konut kredisi faiz oranlanndaki yükselmenin önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. 




İKİNCİ EL ETKİLİ OLDU 


TUİK verilerine göre 2014'ün ilk üç ayı konut satışlannda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında azalma görüldüğünü belirten Maya, bunun ilk ~el konut satışlarından değil ikinci el konut satışlanndan kaynaklandığı söyledi. Bu satışlarda en çok satış yapılan illerin ise sırasıyla İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  olduğunu dile getiren Maya, 2014'ün ilk üç ayında ipotekli satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30'luk bir düşüş görüldüğünü belirtti. 

Kullandırılan konut kredisi hacmindeki büyümenin yüzde 1,70'e kadar düştüğüne dikkat çeken Maya, konut kredisi faiz oranlarındaki artışın bu İNDİRİM PİYASAYI HAREKETLENDİRİR O2014'te ilk üç ayın gerek yerel seçim beklentisi gerekse yurtiçindeki siyasi ve ekonomik gelişmelerle bekleme safhasında geçtiğini anlatan Makbule Yönel Maya, yerel seçimler sonrasında ise konut kredileri piyasası ve konut projelerinde artış gözlendiğini dile getirdi. Maya, "Yerel seçimler ve siyasi gelişmeler bazı projeleri bekleme dönemine alsa da bankalardan gelecek faiz indirimi konut piyasasının tekrar hareketlenmesini sağlayabilir" dedi.


Yeni Şafak 


Geri Dön