16 / 04 / 2024

Makbule Yönel Maya: Yılın son çeyreğinde konut satışları hareketlenecek!

Makbule Yönel Maya: Yılın son çeyreğinde konut satışları hareketlenecek!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "2014 yılının son çeyreği hem konut satışlarında hem de ipotekli satışlarda en hareketli dönem olacak" dedi.



TATİL DÖNEMİ ETKİLEYECEK 


 Faizlerin haziran ayı itibariyle düşme trendine girmesinin ardından ipotekli konut satışlarında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 8'lik artış görüldüğünü anlatan Maya, geçen yılın haziran ayı ile bu yılın haziran ayı kıyaslandığında ise toplam satış adedinin yaklaşık yüzde 4 düştüğünü söyledi. Maya, her iki yılın ilk yarı yılları kıyaslandığında toplam satılan konut sayısının yaklaşık yüzde 7,8 azaldığını, temmuz ayından itibaren sektörü etkileyecek gelişmelerin bayram tatili, yaz tatili ve seçim olacağını vurguladı. 


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 2014'ün ilk 6 ayında faiz oranlarının yükseldiğinden konut satışların da bir düşüş olduğunu belirterek, "Şu ana kadar ramazan, yaz tatili ve Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi etkenlerle konut kredilerindeki faiz indiriminin etkisini çok hissetmesek de yılın son çeyreği hem konut satışları da hem de ipotekli satışlarda en hareketli dönem olacak" dedi. 


İLK 6 AYDA 569 BİN


 Maya, 2014 yılı konut satışları ile konut kredisi kullanımının bir önceki yıla göre benzer değişkenlikler göstermediğini vurgulayarak, 2013'ün ilk 6 ayında 568 bin 985 konut satılırken, 2014'ün aynı döneminde 524 bin 776 adet konut satıldığını, bunun da yaklaşık yüzde 7,8 civarında bir düşüşe tekabül ettiğini anımsattı. İpotekli satışların 2014 yılının ilk 6 ayındaki toplam satışlara oranının yüzde 32'ye gerilediğini ifade eden Maya, bu oranın geçen yıl yüzde 43 olduğunu, faizlerin 2013'ün haziran ayından itibaren artmasıyla konut kredisi kullanımının hissedilir derecede azaldığını vurguladı. 


Yeni Şafak 


Geri Dön