29 / 03 / 2024

Makedonya'dan Türk işadamlarına yatırım çağrısı!

Makedonya'dan Türk işadamlarına yatırım çağrısı!

MAKEDONYA Başbakanı Nikolai Gruevski, yatırımları kolaylaştırmak için bürokratik işlemleri minimuma indirip vergileri sıfıra çektiklerini belirterek, “Türk işadamlarını da yatırım yapmak için ülkemize davet ediyoruz” dedi.



Makodenya Yabancı Yatırımlar Bakanlığı’nın Üsküp’te düzenlediği ‘Makedonya Cenneti’ toplantısına  İzmir  Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu’nun da yer aldığı 70 kişilik heyetle katıldı. Yabancı Yatırımlardan Sorumlu Bakan Jerry Naumof, ülkelerine yapılacak yabancı yatırımların Anayasa ile teminat ve koruma altına alındığını, hiçbir risk bulunmadığını belirterek, “Şu anda ülkemizde bulunan 400’e yakın boş fabrikayı yeni yatırımlar için yabancılara sunuyoruz” diyerek, avantajlarını şöyle anlattı;


ÇOK CAZIP BÖLGELER

“Makedonya’da yatırım yapacak işadamları ve şirketler için vergi tamamen sıfır. Gelir vergisi ve KDV yok. En iyi yatırım destinasyonu açısından dünyada 29’uncu sıradayız. Yatırımcılar için 10 yıl vergiden muaf olan ekonomi bölgelerimiz var. Yatırım bölgelerindeki arsalar ücretsizdir. Ücretli olan yerlerde ise metrekareye ödenen kira bedeli yıllık olarak sadece 10 centtir. Yani çok cazip yatırım şartları vardır. Mobilya, altın, bakır mermer sektörü ile otoyol konularında yatırım yapabilirsiniz. TAV sayesinde güzel bir havaalanı açtık. Halk Bankası yatırım yaptı. Cevahir Grubu da burada yatırım yapıyor. Makedon Türk ve Çin şirketlerinin ortak çalışmaları da sürüyor.”


HEDEF MİLYAR DOLAR

IZSIAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Türkiye ve Makedonya arasındaki ticaret ilişkilerini geliştirmek için son derece uygun şartlar olduğunu belirterek, “Makedonya ile şu andaki ticaret hacmimiz 400 milyon dolar. Iş insanları olarak bu oranı 1 milyar dolara çıkarmak, hem Izmir’e hem de ülkemize katkıda bulunmak istiyoruz. Sanayi, enerji, tarım ve turizm alanlarındaki iş birliği ile ticaret hacmini daha da geliştireceğiz” dedi.


BAŞBAKAN KATILDI


Toplantıya katılan Makedonya Başbakanı Nikolai Gruevski de yatırım çağrısı yaptı. Gruevski, “Dört saat içerisinde ülkemizde iş yeri açabilirsiniz, şirket kurabilirsiniz. Avrupa çapında ticaret yapmak için en iyi olanaklara sahip ülkeyiz. Bu nedenle kendimizi sizlere çok iyi anlatmalıyız” dedi. Gruevski ABD ve Ingiliz şirketlerinin yanı sıra Makedonya’da yatırım yapan Türk şirketlerinin sayısının da hızla arttığını söyledi.


Hürriyet


Geri Dön