18 / 04 / 2024

Maket üzerinden konut satışı nasıl yapılacak?

Maket üzerinden konut satışı nasıl yapılacak?

Maket üzerinden konut satışlarının bazı şekil şartlarına bağlı olarak yapılması gerekiyor. Peki, yeni Tüketici Yasaları ile maket üzerinden konut satışı sözleşmesi nasıl olacak? Maket üzerinden konut satışı nasıl yapılacak?



Maket üzerinden konut satışı nasıl yapılacak?

Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme, maket üzerinden konut satışı sözleşmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Peki, yeni Tüketici Yasaları ile maket üzerinden konut satışı sözleşmesi nasıl olacak? Maket üzerinden konut satışı nasıl yapılacak?


Öncelikle tüketicilere sözleşmenin kurulmasından en az bir gün önce, Bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmesi gerekiyor. Ayrıca, yapıya ruhsatın alınmış olması gerekiyor. Aksi halde, yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor.


Maket üzerinden konut satışı için imzalanacak sözleşmenin şekil şartına uygun olması gerekiyor. Söz konusu satışın tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu oluyor.


Aksi hâlde satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremiyor.


Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemiyor.


Ön ödemeli konut satışı olarak da bilinen maket üzerinden konut satışı sözleşmesinde devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemiyor. Kat irtifakının tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte zilyetliğin devri hâlinde de devir ve teslim yapılmış sayılıyor.


Sözleşmeden dönme

Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilir.


Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. Tüketicinin ölmesi veya kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalması sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi ya da sözleşmenin yerine olağan koşullarla yapılacak bir taksitle satış sözleşmesinin konulmasına ilişkin önerisinin satıcı tarafından kabul edilmemesi yüzünden sözleşmeden dönülmesi hâllerinde tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez.


Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri verilir. Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.


Diğer hususlar

Sözleşme öncesi bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, tüketici ile satıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı ve sözleşmeden dönme ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.



Maketten konut satışı sözleşmesi 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön