19 / 04 / 2024

Maketten alınan konutlar teslime kadar iade edilebilecek!

Maketten alınan konutlar teslime kadar iade edilebilecek!

Maketten gayrimenkul satışına yönelik düzenleme yürürlüğe girdi. Artık satılan gayrimenkule ilişkin tüm bilgiler net olarak sözleşmeye eklenecek. Tüketici iade hakkını teslime kadar elinde tutabilecek.



Uzun süre üzerinde konuşulan maketten konut satışına yönelik düzenlemeler dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İnşaatlara tamamlama güvencesi verilecek. Firmalar ön ödemeli konut satış sözleşmesi kurulmadan en az bir gün önce gayrimenkule ilişkin tüm bilgileri net olarak yazıyla tüketiciye verecek.


TAPUDA GÖRÜLECEK


Ön sözleşmede bağımsız bölüm net ve brüt alanları, konutun tüm vergiler dahil Türk Lirası olarak peşin ve taksitli toplam satış fiyatı, varsa teslim ve diğer masraflara ilişkin bilgi, teslim tarihi, verilecek teminat- lar, yapı ruhsatının alınan tarihi gibi birçok bilgi yer alacak.


Ön ödemeli konut satış sözleşmesi tüketici lehine tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte yapılacak yazılı bir sözleşme şeklinde veya noterliklerde düzenleme şeklinde yapılan satış vaadi sözleşmesi ile kurulacak. Aksi halde sözleşme geçersiz sayılacak.


UYANIK MÜTEAHHİEDE GEÇİT YOK


Satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremeyecek.


Yeni yönetmelikte farklı isimler altında konut alıcısının borçlandırılma- sının da önüne geçiliyor. Buna göre satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemeyecek.


SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE DİYOR


Ağaoğlu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: "Kazan kazan metoduyla iş yapan müteahhit zorlanmayacak."


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya: "Genel hatlarıyla olumlu ancak toplu geri iadelerin yaşanması durumunda ekonomi olumsuz etkilenebilir."


EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik: "Geri iadede tazminat oranı en az yüzde 10 olmalıydı. Kriz dönemlerinde toplu iadeler şirketlerin nakit akış tablosuna zarar verir."


15 GÜNDE İADEYE CEZA YOK


Alıcısı konut teslim tarihi olan 36 aylık süre içerisinde isterse evi almaktan vazgeçebilecek. Bu süre sözleşme tarihinden itibaren 15 gün içinde olursa herhangi bir cezai yükümlülük söz konusu olmayacak. Ancak 15 günü geçerse satıcıya gayrimenkulün sözleşmede yazan bedelinin yüzde 2'si kadar tazminat, ve yasal yükümlülüklerden doğan masrafları ödemek zorunda kalacak. Müteahhit ise para iadesini 90 gün içinde yapacak.


Bugün Gazetesi


Geri Dön