28 / 03 / 2024

Maketten ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Maketten ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Uzmanlar daire sahibi olmak isteyen vatandaşı maketten konut satışına karşı uyarıyor. Peki maketten konut satın alırken nelere dikkat edilmeli?



İster sıcak bir yuva, ister gelecek için yatırım... Her ne amaçla olursa olsun birikimiyle daire sahibi olmayı hayal ederken dolandırılanların sayısında artış var. Uzmanlar vatandaşı işini iyi yapan müteahhitlerden ev alması konusunda uyarıyor.


En değerli tasarruf 

Türkiye'de gayrimenkul alımı çok değerli bir tasarruf yöntemi olarak görülüyor. Kimisi ikamet etmek amacıyla, kimileri de yatırımlarını değerlendirmek için konut almayı tercih ediyor. Özellikle son 10 yılda gayrimenkul sektöründe yaşanan hızlı talep, işini iyi yapan müteahhitler için olduğu kadar nitelikli dolandırıcı olarak değerlendirilebilecek fırsatçılar için de elverişli ortam sağlıyor. 


İflasta artış var 

Bugünlerde Türkiye'nin birçok bölgesinde süregelen önemli proje, müteahhit firmaların iflas etmesiyle yarım kalırken, uzmanlar gayrimenkule yatırım yapmak isteyenleri dikkatli olması konusunda uyarıyor. Avukat Umut Metin, küresel ekonomideki likidite bolluğunun da etkisiyle faizlerde yaşanan düşüşün konut yatırımlarına dönük talebi körüklediğine dikkat çekti. 


Haksızlığa karşı dava 

Son dönemde 'daire sahibi oluyorum' derken mağdur edilenlerin sayısmda önemli artış olduğunu belirten Umut Metin, piyasada kötü niyetli ya da yeterli fmansal gücü bulunmayan kişiler yüzünden pek çok vatandaşın mağdur edildiğinin altını çizdi. Metin, "Cumhuriyet savcılıklarınca daire teslimi yapmadan haksız kazanç elde edenler hakkında 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan dava açılmalı" dedi. 


Nelere dikkat edilmeli?


1- Sıfır daire almak istiyorsanız, satıcı şirketin geçmişini iyi araştırın. Para ödeyeceğiniz şirketin geçmişte nasıl işler ürettiğini öğrenin. 


2- Mağdur edilen çok sayıda daire alıcısının maket ve fçtoğraflarla yanıltıldığı biliniyor. İnşa edildiği söylenen daireler, binalar nerede ise gidin, görün. 


3- Lüks satış ofisleri ve önündeki pahalı otomobiller göz boyamaya yönelik olabilir. Yaptığı iş nitekli olmayan müteahhitler, finansal açıdan güçlü imajı vermek isteyebilir. Dikkatli olun. 


4- Bazı satış ofislerinde profesyonel ekipler alıcıymış gibi kalabalık yapabilir. Bunlara aldanmayın. Özellikle 'son 3 daire kaldı' benzeri yönlendirmelere karşı uyanık olun.

 

5- Şirket sahibi olan müteahhit, satış yapan şirkette hissedar ve yönetim kurulu üyesi değilse dikkat edin. 


6- Ruhsat yoksa maketten ev almayın. 


7- Senetle ödeme yapacaksanız "İş bu senet ....Şti'ne tarihli gayrimenkul satış sözleşmesinde belirtilen ....no'lu dairenin satışı için verilmiş olup, teminat niteliğindedir. Üçüncü kişilere ciro edilemez" yazın. Bunu yapmazsanız senediniz hiç tanımadığınız biri tarafından işleme konulabilir." 


8- Dini, siyasi değerleri, birtakım parti veya isimlerini ağzından düşürmeyenlere güvenmeyin. Sanatçılar veya büyükleri ile yan yana çekilmiş fotoğraflara aldanmayın.


Posta 


Geri Dön