28 / 03 / 2024

Maketten ev satışından cayma hakkı!

Maketten ev satışından cayma hakkı!

Tüketici Kanunu'na göre maketten satışlarda tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin maketten konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip. İşte, maketten ev satışından cayma hakkı!



Maketten ev satışından cayma hakkı!

Henüz başlamayan projelerden yapılan satışlara maketten satış deniyor. Maketten ev satışı için taraflar arasında sözleşme imzalanıyor. İşte, maketten ev satışından cayma hakkı!


Henüz başlamayan projelerden yapılan satışlara maketten satış deniyor. Maketten ev satışı için taraflar arasında sözleşme imzalanıyor.  Maketten konut satış sözleşmesi, şekil şartlarına uygun olarak kanunen geçerliliğinin olması gerekiyor. 


Maketten ev satış sözleşmesi, ön ödemeli konut satışı adı altında kanun ve yönetmelikler ile düzenleniyor. Maketten ev satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.


Sözleşmeye ve Tüketici Kanunu'na göre, tüketici on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip oluyor. 


Cayma hakkı

MADDE 43 – (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.


(2) Taşınmazın kısmen veya tamamen bağlı krediyle alınması durumunda bağlı kredi sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu tarihte hüküm doğurmak üzere bu maddede öngörülen cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe girer. Konut finansmanı kuruluşu cayma hakkı süresi içinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemez.


(3) Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.


Maketten ev satın alma dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön