27 / 04 / 2024

Maketten konut satış sözleşmesi cayma hakkı nasıl kullanılır?

Maketten konut satış sözleşmesi cayma hakkı nasıl kullanılır?

Tüketici Kanunu ve kanun ile ilgili yönetmelikler gereğince maketten konut satış sözleşmesi imzalayan kimselerin cayma hakkı bulunuyor. Peki, maketten konut satış sözleşmesi cayma hakkı nasıl kullanılır?



Maketten konut satış sözleşmesi cayma hakkı nasıl kullanılır?

Ön ödemeli konut satış sözleşmesi olan maketten konut satış sözleşmeleri ile tüketici konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcı da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstleniyor.


Maketten konut satış sözleşmesi, kat irtifakı devrinin tüketici lehine tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte yapılacak yazılı bir sözleşme şeklinde veya noterliklerde düzenleme şeklinde yapılan satış vaadi sözleşmesi ile kuruluyor. 


Aksi hâlde sözleşme geçersizdir. Satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremiyor. Tüketici Kanunu kapsamında yer alan ve 27 Kasım 2014 tarihinde yayımlanan yönetmelikte de bulunan esaslara göre, maketten konut satış sözleşmesi imzalayan kimselerin cayma hakkı bulunuyor. Peki, maketten konut satış sözleşmesi cayma hakkı nasıl kullanılır?


Cayma hakkı

MADDE 8 – (1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.


(2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir. Konut bedelinin bir kısmının bağlı kredi ile karşılanması durumunda, cayma hakkının kullanıldığı bilgisi satıcı tarafından ilgili konut finansmanı kuruluşuna derhal bildirilir.


(3) Taşınmazın kısmen veya tamamen bağlı krediyle alınması durumunda bağlı kredi sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu tarihte hüküm doğurmak üzere cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe girer. Konut finansmanı kuruluşu cayma hakkı süresi içinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemez.


(4) Taşınmaz için bina tamamlama sigortası yaptırılmış ise, sigorta teminatı, kurulduğu tarihten itibaren hüküm doğurmak üzere cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe girer.


(5) Cayma hakkının kullanılması durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge cayma bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç on dört gün içinde tüketiciye geri verilir.


(6) Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.


(7) Satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.


Maketten konut satış sözleşmesi nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön