27 / 04 / 2024

Maketten konut satışında teslim süresi nedir?

Maketten konut satışında teslim süresi nedir?

Maketten konut satış sözleşmesini imzalayan tüketicilerin sahip olduğu haklar ile bu şekilde satış gerçekleştiren firmaların sorumlulukları yönetmelik ile açıklanıyor. Peki, maketten konut satışında teslim süresi nedir?



Maketten konut satışında teslim süresi nedir?

Ön ödemeli konut satış sözleşmesi olarak da bilinen maketten konut satış sözleşmesi; Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Sözleşmeyi imzalayan tüketicilerin sahip olduğu haklar ile bu şekilde satış gerçekleştiren firmaların sorumlulukları, 27 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ön ödemeli konut satış sözleşmeleri hakkında yönetmelik kapsamında açıklanıyor.


Yönetmelik gereğince, öncelikle tüketiciye bilgilendirici bir form verilmesi gerekiyor. Ayrıca sözleşmenin şekil şartlarına uygun bir şekilde hazırlanması gerekiyor.


Sözleşmeye konu konutun yer aldığı projede sonradan değişiklik yapılması durumunda, bu değişikliğin tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirilmesi zorunlu oluyor.


Tüketici yapılan proje değişikliğini kabul etmeyerek bir ay içinde vergi, harç, masraf, tazminat ve benzeri adlar altında hiçbir bedel ödemeksizin sözleşmeden dönebiliyor. 


Proje değişikliğinin yasal zorunluluklardan veya mücbir sebep hallerinden kaynaklanması durumunda, satıcı tüketiciden vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar kesinti yapabiliyor.


Peki, maketten konut satışında teslim süresi nedir? Maketten konut satış sözleşmesi imzalayan bir tüketiciye konut en geç ne zaman teslim edilmeli?


Konutun teslimi

MADDE 10 – (1) Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez.


(2) Aşağıdaki hallerde konutun tüketiciye devir veya teslim edildiği kabul edilir:


a) Kat mülkiyetine konu konutun tüketici adına tescili,


b) Kat irtifakına konu konutun tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte konutun oturmaya elverişli bir şekilde zilyetliğinin devri.



Ön ödemeli konut satışları hakkında yönetmelik tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön