23 / 04 / 2024

Maketten konut satışlarında sözleşmelerde neler değişiyor?

Maketten konut satışlarında sözleşmelerde neler değişiyor?

Maketten konut satışında net-brüt oyunu son buluyor. Artık tüm daire ve eklenti alanları net ve brüt olarak ayrı ayrı sözleşmelerde 6 kriter halinde belirtilecek.



Maketten konut satışında tüketicilerin en çok kafasını karıştıran ve çoğu zaman da mağduriyetlere yol açan net-brüt metrekare farkının belirgin bir şekilde anlaşılması için 6 kriter getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge doğrultusunda ön ödemeli konut satışlarında artık dairenin ve otopark, depo gibi eklenti alanlarının net ve brüt metrekarelerinin ayrı ayrı belirtilmesi zorunlu olacak. Artık tüketiciler bazı projelerde yüzde 30’u bulan net-brüt farkını daha net görecek ve evinin kaç metrekare olduğunu hesaplayabilecek.


Brütten satış


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde konutların kendisinin, eklenti kısımlarının ve bu ikisinin toplamının net ve brüt alanlarının tanımları olduğunu söyledi. Merdin, düzenlemenin sebebini şöyle açıkladı: “Müteahhitler veya satıcılar tarafından bu bölümler ayrı ayrı belirtilmediğinde veya ön ödemeli satışlarda direkt brüt metrekare söylendiğinde daha sonra ihtilaf doğabiliyor. Ön ödemeli konut satışında müteahhitler toplam brüt alanı belirtebiliyor. Alıcılar bu rakamı net alan zannediyor. Bu rakamın içerisinde eklentiler, duvarlar ve ortak kullanılan alanlar da bulunuyor. Normalde net 125 metrekareye sahip bir daire brütte 135-140 metrekaredir. Merpen holleri, kapıcı dairesi ve eklentileriyle birlikte dairenin alanı 200 metrekareye ulaşır. Satışta, bu ortak alanlar dahil edilerek 200 metrekarelik daire sözü verilebiliyor. Bu, bilerek yapıldığında dolandırıcılığa, bilmeden yapıldığında ise yanlış bilgilendirmeye giriyor. Böyle durumlarda alıcı ile satıcı mahkemelik olabiliyor, anlaşmazlığın çözümü uzun süreler alabiliyor.”


Net ve brüt alanlar ayrı ayrı yazılacak


SELAMİ Merdin, bu konudaki ihtilafların giderilmesi için Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik uyarınca genelge yayımlandığını belirterek, belirtilmesi gereken 6 bilgiyi şöyle sıraladı:


- Ön ödemeli konut satışlarında imzalanan tüm sözleşmelerin ekine dairenin, dükkanın net yani çıplak metrekare alanının belirtilmesi zorunlu olacak.


- Bu bağımsız dairenin yanı sıra yönetmeliğe göre eklenti yani o daireye özel ayrılan otopark, depo gibi eklentilerin net alanı belirtilecek.


- Eklenti alanlarının toplam net alanının da belirtilmesi mecburi olacak.


- Bağımsız daire veya dükkanın brüt alanı yazılacak.


- Eklenti bölümünün brüt alanı yazılacak.


- Bu ikisinin toplamının belirtilmesi de zorunlu olacak.


Selami Merdin, genelge uyarınca sözleşme düzenlenmeden en az bir gün önce tüketiciye bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesinin de verilmesinin zorunlu olduğunu bildirdi.


Vatan


Geri Dön