19 / 04 / 2024

Mal birliği rejiminde tasarruf!

Mal birliği rejiminde tasarruf!

Mal birliği rejiminde eşler, ortaklık mallarını evlilik birliğinin yararına uygun olarak yönetirler. Peki, mal birliği rejiminde tasarruf nasıl yapılabilir? Eşlerin bu rejimdeki hakları nelerdir?



Mal birliği rejiminde tasarruf!

Mal birliği rejiminde eşler, ortaklık mallarını evlilik birliğinin yararına uygun olarak yönetirler. Olağan yönetim sınırları içinde her eş, ortaklığı yükümlülük altına sokabiliyor ve ortak mallarda tasarrufta bulunabiliyor.


Olağanüstü yönetim

Olağan yönetim dışında kalan konularda eşler, ancak birlikte veya biri diğerinin rızasını almak suretiyle ortaklığı yükümlülük altına sokabilir veya mallarda tasarrufta bulunabilir.

Rızanın bulunmadığını bilmeyen veya bilecek durumda olmayan üçüncü kişiler için bu rıza var sayılır.


Evlilik birliğinin temsiline ilişkin hükümler saklıdır.


Ortaklık malları ile meslek veya sanat icrası

Eşlerden biri, diğerinin rızasıyla ortaklık mallarını kullanarak, tek başına bir meslek veya sanat icra ederse, bu meslek veya sanata ilişkin bütün hukukî işlemleri yapabilir.


Mirasın kabulü veya reddi

Eşlerden biri, diğerinin rızası olmaksızın ortaklık mallarına girecek olan bir mirası reddemeyeceği gibi, tereke borca batıksa mirası kabul de edemez.


Diğer eşin rızasının alınmasına olanak bulunamazsa veya bu konudaki istem onun tarafından haklı sebep olmaksızın reddedilirse, istem sahibi eş kendi yerleşim yeri mahkemesine başvurabilir.


Sorumluluk ve yönetim giderleri

Mal ortaklığının sona ermesi hâlinde, eşlerden her biri ortaklık malıyla ilgili işlemlerden dolayı vekil gibi sorumludur.

Yönetim giderleri ortaklık mallarından karşılanır.


Kişisel mallar

Eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi kişisel mallarını yönetme ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahiptir. Kişisel mallara giren gelirler varsa, yönetim giderleri bu gelirlerden karşılanır.


Mal ayrılığı rejiminin mirasa etkisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön