25 / 04 / 2024

Mal sahibi değişikliği!

Mal sahibi değişikliği!

Ev satıldığında mal sahibi değişikliği söz konusu olacağından mal sahibi kiracıya ihtarname çekip altı ay sonra evi boşaltmasını talep edebiliyor. Eğer böyle bir talepte bulunmazsa kira kontratı aynı şartlarla devam ediyor...




Mal sahibi değişikliği!

Ev satıldığında mal sahibi değişikliği söz konusu olacağından mal sahibi kiracıya ihtarname çekip altı ay sonra evi boşaltmasını talep edebiliyor. Eğer böyle bir talepte bulunmazsa kira kontratı aynı şartlarla devam ediyor. Dolayısıyla kiracının ihtar almadığı sürece herhangi bir şey yapması gerekmiyor.


Eğer mal sahibi değişikliği sonucunda kiracı yeni ev sahibinden ihtar almışsa da, hemen evi boşaltmak zorunda değildir. Bu noktada yeni ev sahibi ile anlaşma yoluna gidebilir. Yeni mal sahibi ihtarnameyi çektiği halde kiracı altı ay içinde evi boşaltmadıysa, ev sahibinin dava açması, kiracıya altı ay önce ihtarname çektiğini ve konuta ihtiyacı olduğunu ispatlaması gerekiyor. Bu durumda ev sahibinin aynı belediye sınırları içinde başka bir konutunun olmaması gerekiyor. Çünkü mal sahibinin söz konusu davayı kazanması için eve ihtiyacı olduğunu ispatlaması gerekiyor.


Mal sahibi değişikliği sonucunda kiracı da evi tahliye etmek isteyebilir. Bu durumda kira kontratı bitmeden evden çıkmak isteyen kiracının, kontratın bitiş tarihinden en geç 15 gün öncesinde sözleşmenin yenilenmesini istemediğini ev sahibine bildirmesi gerekiyor. Aksi halde kiracının sözleşmenin bittiği tarihten önce evden çıkma hakkı bulunmuyor. Böyle bir durumda kiracı evi erken boşaltmak için ev sahibi ile fikir birliğine varırsa, o zaman sorun olmaz. Kiracı ile kiralayan anlaşamazsa, kiracı evi boşaltsa bile kontrat bitim süresine kadarki kiralarını ödemek zorunda kalır. 



Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratı!
Kiracının ödemekle yükümlü olduğu masraflar!
Kiracı tahliyesi ihtarnamesi örnek!
Gürültü yapan kiracının tahliyesi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön