20 / 04 / 2024

Mal sahibi ve kiracı hakları!

Mal sahibi ve kiracı hakları!

Mal sahibi ve kiracı hakları; kiralama işleminde tarafların birbirlerine karşı hak ve sorumluluklarını içeriyor. Bu hak ve sorumlulukların yerine getirilmemesi, uygun davranış sergilenmemesi halinde karşı taraf haklarını hukuki yollardan arayabiliyor...




Mal sahibi ve kiracı hakları!


Mal sahibi ve kiracı hakları; kiralama işleminde tarafların birbirlerine karşı hak ve sorumluluklarını içeriyor. Bu hak ve sorumlulukların yerine getirilmemesi, uygun davranış sergilenmemesi halinde karşı taraf haklarını hukuki yollardan arayabiliyor. Birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları olarak bahsettiğimiz Mal sahibi ve kiracı hakları nı şöyle sıralandırabiliriz: 


Mal sahibi hakları..

- Mal sahibi kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekip konunun düzeltilmesini isteyebiliyor.


- Mal sahibi, bazı haklı nedenlerin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor.  Bunlar arasında kiracının kira parasını ödememesi, mal sahibinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması, kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması, evde zorunlu olarak bir tadilat yapılması ve kiraya konu olan evin satılmış olması, yeni mal sahibinin de bu eve ihtiyacı olması yer alıyor.


- Mal sahibi, kiracıya aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi durumlar dahilinde çok çeşitli konularda ihtar çekebiliyor.


- Kiracı evi kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, mal sahibinden talep edemiyor.  


- Mal sahibi kira tespit davaları açabiliyor. Bunun için söz konusu evin değerinde bir artışın olması gerekiyor. Okula yakınlık, alışveriş merkezine yakınlık, park yapılması, yol geçmesi, metro geçmesi, gündemde olan bir mekanın olması sayabileceğimiz değer artışı sebeplerinden bazıları.


Kiracı hakları..

- Mal sahibi kira kontrat süresi dolmadan yukarıda belirtilen zorunlu haller dışında kiracıyı evden çıkaramıyor. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala mal sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenileniyor ve süresiz kontrat niteliğine sahip oluyor.


- Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığı takdirde, evin sorunları olması halinde, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabiliyor.


- Kiraya konu olan evde bulunan demirbaş niteliği taşıyan bölümler ile alakalı tadilatların bedelini ev sahibine ödetebiliyor.


- Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkına sahip oluyor.




Ev sahibi ne kadar zam yapabilir?
Ev sahibi lehine kira kontratı!
Ev sahibinin evi satması!
Ev vergisi 2013!
Mal sahibi ile emlakçı arasında sözleşme!
Mal sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşme!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön