25 / 04 / 2024

Malatya'da kerpiç evin TRT'ye tahsis edilmesi mecliste konu oldu!

Malatya'da kerpiç evin TRT'ye tahsis edilmesi mecliste konu oldu!

Malatya Büyükşehir Belediyesinin turizm merkezi olarak duyurduğu kerpiç evlerden ikisini TRT'ye ve bir vakfa tahsis etmesi mecliste konu oldu..



Malatya da kerpiç evin TRT ye tahsis edilmesi mecliste konu oldu!


CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediyesinin turizm merkezi olarak duyurduğu kerpiç evlerden ikisini TRT'ye ve bir vakfa tahsis etmesine ilişkin soru önergesi hazırladı.


Ağbaba önergesinde "Malatya Kongre ve Kültür Merkezi yanında 2011 yılında yapımına başlanan "Geleneksel. Kültürel Sanatlar Fuarı ve Sergi Alanı" olarak nitelendirilen Malatya Evleri (Kerpiç Evler) kamuoyunda tartışılmaya devam etmektedir. Milyonlarca lira para harcanarak yapılan, uzun süre kaderine terk edilen, sıvaları dökülmeye başlayan evler, geçtiğimiz yıl Malatya Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir." dedi.


"Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kerpiç evler devralındıktan sonra yapılan açıklamada evlerin turizm cazibe merkezine dönüştürülmesinin planlandığı, planlanan projeye göre; Kerpiç evler uygulama alanında Tarihi Kent Müzesi, Kafe Kıraathane Anı Evi, Resim-Müzik-Fotoğraf Atölyesi, Malatya Mutfağı ve Çocuk Kulübünün yer alacağı açıklanmıştır. Ancak kısa süre önce turizm cazibe merkezine dönüştürülmesi için planlanan evlerden birinin TRT’ye ve Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA) ya tahsis edildiği görülmüştür. Daha önce kerpiç evlerden birinin kamu yararına çalışan demeklerden Atatürkçü Düşünce Demeği Malatya Şubesi tarafından talep edilmesine rağmen talebe Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından olumlu yaklaşılmamıştır." şeklinde açıklamalarda da bulunan Ağbaba sorularını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.


Ağbaba'nın soruları

1. Malatya Büyükşehir Belediyesi turizm merkezi olarak duyurduğu kerpiç evleri hangi gerekçeyle TRT ve TÜGVA’ya tahsis etmiştir? Bu tahsisler için belediye meclis kararı alınmış mıdır? Alınmamış ise kim veya kimler tarafından bu işlem gerçekleştirilmiştir?


2. Yönetim kumlunda, mütevelli heyetinde, yüksek istişare kurulunda maddi durumu çok iyi kişilerin bulunduğu TÜGVA ‘ya yer tahsisinin sebebi nedir? Malatya'da maddi durumu çok kötü olan demekler-vakıflar varken, merkezi İstanbul'da bulunan bir vakfa neden kerpiç evlerden biri tahsis edilmiştir?


3. ADD Malatya Şubesinin 07.06.2016 tarihli Büyükşehir Belediyesine yazdığı, kerpiç evlerden uygun görülen birinin demeğe tahsis edilmesiyle ilgili yazıya neden cevap verilmemiştir? Böyle bir talep yaklaşık 1 yıl önce gelmesine rağmen neden ADD'ye verilmeyen yer neden TÜGVA’ya tahsis edilmiştir?


4. Malatya Büyükşehir Belediye’si Türkiye'de yaşayan herkesin vergileriyle yayın hayatını sürdüren ve milyarlarca geliri olan TRT’ye hangi sebeplerle yer tahsisi yapmıştır? Malatya’da onlarca yayın kuruluşu türlü sıkıntılarla boğuşurken TRT’ye yer tahsis edilmesi doğru bir karar mıdır?


5. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından diğer kerpiç evlerin başka hangi kurum veya kuruluşlara tahsis edilmesi planlanmaktadır?


6. Tarihi Kent Müzesi, Kafe Kıraathane Anı Evi, Resim-Müzik-Fotoğraf Atölyesi, Malatya Mutfağı ve Çocuk Kulübü yapılacağı açıklanan kerpiç evlerin, nerede, nasıl ve kimler tarafından alındığı belli olmayan kararlarla teker teker demek, vakıf, yayın kuruluşlarına veriliyor olması yapılan açıklamalarla çeliştiği görülmemekte midir?





Geri Dön