25 / 04 / 2024

Malatya Evleri mutfak oluyor!

Malatya Evleri mutfak oluyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilen tarihi Malatya evleri Beşkonaklar'dan biri Malatya Mutfağı olarak hizmete açıldı



Konakta yıllarca kiracı olarak oturan Yorgancı Süleyman Efendi'nin torunu, bulgurdan 100'ün üstünde köfte yapılan Malatya Mutfağı'nı yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. Alınan bilgiye göre, Sinema Caddesi'ndeki tarihi Malatya evleri olarak bilinen yan yana dizilmiş ve restorasyonu tamamlanmış 150 yıllık geçmişi olan Beşkonaklar'dan 1'i, "Malatya Mutfağı" olarak işletilmek üzere açık artırmayla ihale edildi. İhaleyi kazanan Umut Sözen, konağı Malatya Mutfağı adıyla işletmeye başladı.

Konağın, dedesinin uzun süre kiracı olarak oturduğu konak olduğunu, ihaleyi aldıktan sonra fark ettiğini anlatan Sözen, "Konaklardan bir tanesinin Malatya Mutfağı olarak işletilmek üzere ihale edileceğini duyduk ve ihaleye girmeye karar verdik. Bu arada konağa bakmaya gittiğimizde, babam 'Benim doğduğum ev' dedi. İhaleye girme konusunda daha çok iştahlandık. Güzel bir tesadüf oldu." Dedesi yorgancı Süleyman Sözen'in ya da o dönem bilinen adı ile Süleyman Efendi'nin aynı konağın cümle kapısının solundaki odada 1945 ile 1960 yılları arasında kiracı olarak oturduğunu belirten Sözen, şu bilgiyi verdi: "Konağın ihalesini aldığımızda babamla konağa geldik. Babam hemen eyvana, yani konağın bahçesine baktı. Bahçedeki dut ağacını görünce duygulandı, 'Bu ağacı babam dikmişti' dedi. Millet olarak gittiğimiz yerleri mamur etmeye çalışırız. Bu odada 1947 yılında babam doğmuş, 1949 yılında halam dünyaya gelmiş.

Sonra amcalarım dünyaya gelmiş. Dedemin Kışla Caddesi'nde yorgancı dükkanı varmış. Bir odada karı koca, 4 çocuk yıllarca yaşamışlar." Dedesinin konakta kiracı olduğu dönemde konağın ikinci katında ağır ceza reisi Ali Rıza Bey adlı birinin de kiracı olarak oturduğunu ifade eden Sözen, "Babaannem anlatır, Ali Rıza Bey'in eşi ile çok sıcak komşuluk ilişkileri kurarlarmış. Daha sonra konağın ikinci katında Avni Alptekin adında bir binbaşı kiracı olarak oturmuş" dedi. Dedesinin 1982 yılında vefat ettiğini belirten Sözen, babaannesinin hala yaşadığını ifade etti.

"ELİMİZDE SADECE BEŞKONAKLAR KALDI"
Sözen, şunları aktardı: "Babaannem geçenlerde konağa geldi, gözleri doldu. Babam, halam ve amcalarımın kiracı oturdukları odanın penceresinin kenarlarında gün ışından faydalanıp ders çalıştıklarını anlattı. Beşkonaklar bütün Malatya için özel, ama bizim için ayrıca özel. Geleneksel kerpiç yapılardan elimizde sadece Beşkonaklar kaldı. Beton yapılara rağbetin artmasından bu yana geleneksel evlerimiz kayboldu."

Dedesinin Beşkonaklar'da kiracı olduğu dönemin sosyal açıdan dayanışmanın yaşandığı bir dönem olduğunu anlatan Sözen, şunları ifade etti: "O dönemde televizyon yokmuş. Yatsı namazından sonra komşularla bir araya gelip sohbetler edilirmiş. Gaz lambaları, çırpılarla yakılan ocaklar varmış. Biz geri planda başka düşüncelerin olduğu dostluklar, arkadaşlıklar çağına denk geldik."

"AÇILIŞI KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI GÜNAY YAPACAK"
Malatya Mutfağı'nın henüz resmi açılışının yapılmadığına dikkati çeken Sözen, açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yapacağını belirtti. Sözen, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği bölümünden mezun olmasına karşılık hizmet sektörünü tercih ettiğine değindi. Konağın her salonunda farklı dekorasyon yaptıklarını anlatan Sözen, "Konakta sadece dedemin kiracı olarak oturduğu odayı şark köşesi olarak düzenledik. Bahçede ve üst kattaki iki odada masa ve sandalyelerin olduğu daha modern bölümler oluşturduk. Şark köşesinde tepsilerde, bakır kaplarda yemek yenirken; diğer odalarda porselen tabaklarda yemek yeniyor" dedi. Bulgurdan 100'ün üstünde köfte yapılan Malatya mutfağını müşterilerin
damak tadına sunduklarına dikkati çeken Sözen, "Günde 4-5 çeşit köfte yapıyoruz. En çok da içli köfte ve analı kızlı yapıyoruz. Bulgur ağırlıklı ev yemeklerini iki ev kadını yapıyor. Kağıt kebabı, kuzu tandır, kavurma, incik kebabı gibi et yemeklerini de aşçılar yapıyor" diye konuştu.
AA


Geri Dön