29 / 03 / 2024

Malatya Karakaş Konağı restore edilecek!

Malatya Karakaş Konağı restore edilecek!

Malatya tarihinde önemli bir yere sahip olan Karakaş Konağı, Büyükşehir Belediyesi’ne devredildikten sonra hazırlanan restorasyon projesi ile aslına uygun olarak restore edilip kullanıma sunulacak.




Meydana gelen yangın sonrasında kullanılamaz hale gelen Karakaş Konağı için Malatya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından Rölöve - Restitüsyon - Restorasyon projeleri hazırlandı.  Hazırlanan Projeler aynı zamanda Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylandı.

 

Karakaş Konağının Malaya Büyükşehir Belediyesine devrinin ardından proje ihalesine çıkılarak, 2016 Haziran ayında ihalesi gerçekleştirildi. İhale kararının onaylanmasının ardından restorasyon çalışmalarına başlanmış olup, restorasyon çalışmalarının herhangi bir aksilik çıkmadığı taktirde bir yıl gibi bir sürede tamamlanması planlanıyor. 

 

Karakaş Konağında yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında yangından büyük oranda zarar gören ahşap elemanlar tamamen yenilenecek. Daha önceki restorasyon çalışmaları sırasında beton katkısıyla yapılan sıvalar dökülerek yerine aslına uygun olarak Horasan harç kullanılacak. Gerekli görülen yerlerde ise yine aslına uygun olarak statik güçlendirmeler yapılacak. Malatya merkezde bulunan en eski ve büyük konaklarından birisi olan Karakaş Konağı, orijinal haline en yakın şekilde restore edilerek Malatya’ya kazandırılacak ve Malatyalıların hizmetine sunulmuş olacak.

 


Malatya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön