23 / 04 / 2024

Malatya'daki Taşhoron Kilisesi restore edilecek

Malatya'daki Taşhoron Kilisesi restore edilecek

Tepebaşı Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Ermeni Taşhoron Kilisesi'ni restore etmek için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurdu



Malatya Çarmuzu Kaynarca Mahallesi Tepebaşı Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Hrant Dink'in doğduğu Çavuşoğlu Mahallesi'nde 18. yüzyıldan kalma Ermeni Taşhoron Kilisesi'ni restore etmek için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurdu. Çarmuzu Kaynarca Mahallesi Tepebaşı Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Latif Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009'un başından beri kilisenin restore edilmesi yönünde karar aldıklarını, konuyu sivil toplum örgütleri ve kentte yaşayan gayrimüslimlerle de paylaştıklarını belirterek, herkesin ibadet özgürlüğüne sahip olması gerektiğini söyledi. Dinler arası hoşgörü ve diyalog olması gerektiği fikrinden yola çıktıklarını ifade eden Yıldırım, Avrupa'da çok sayıda cami bulunduğuna işaret ederek karşılıklı hoşgörünün önemine işaret etti. Çavuşoğlu Mahallesi'nde bulunan Ermeni kilisesinin yaklaşık 280 yıllık olduğuna dikkati çeken Yıldırım, Osmanlı döneminde yapılan kilisenin aynı zamanda o dönemdeki hoşgörü ve inanç özgürlüğünün de göstergesi olduğunu söyledi. Çarmuzu'da yıkılmakta olan bir caminin yeniden yapılması için kurulan bir dernek olduğunu aktaran Yıldırım, şunları kaydetti: "Çavuşoğlu'nda yıkılmakta olan ve aynı zamanda da tarihi bir eser özelliği taşıyan Ermeni kilisesi var. Kilise Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Bu da ne kadar hoşgörülü ve inanç özgürlüğünün olduğu bir kültürden geldiğimizi gösteriyor. O zaman insanlar bir arada yaşıyor, ibadetlerini özgürce yapıyorlardı. Bu, bugün de oluyor ve olmalı da. Kültür Turizm İl Müdürlüğü aracılığıyla Bakanlığa müracaatımızı yaptık. Şu aşamada önümüzde bir engel görünmüyor. Sivas Koruma Kurulu'nun da gözetiminde önce kilisenin kapısı açılacak ve restore bedeli çıkarılacak, ardından çalışmalar başlayacak. Restorasyon Malatya Belediyesinin desteği ile yapılacak."

RESTORASYON PROJESİ KORUMA KURULUNA GÖNDERİLDİ
Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu da derneğin gönüllü olarak kilisenin restorasyonu için kendilerine başvurduğunu belirtti. Kilisenin yerinin üçte birinin belediyeye, üçte ikisinin ise Milli Emlak Genel Müdürlüğüne ait olduğunu dile getiren Kabahasanoğlu, şu bilgileri verdi: "Kilisenin restorasyonu için Müze Müdürümüz gerekli çalışmalarını dosya halinde müdürlüğümüze sundu. Biz de Bakanlığımıza konuyla ilgili yazışmalarımızı yaptık. Sonuç raporu hazırlandı. Sonuç raporunda belediyeye ait olan kilisenin yerinin üçte birinin kesinlikle devredilmesi gerekiyor. Ayrıca projeyi Sivas Bölge Kuruluna gönderdik. Projenin kurul tarafından kabul görmesi ve belediyenin hissesini devretmesiyle adı geçen dernek ya da bir başka dernek tarafından kilise restore edilebilecek." Belediyeden gelecek cevapla durumu yeniden değerlendireceklerini ifade eden Kabahasanoğlu, "Kent içinde duran kilisenin taş ve duvarlarının sağlıklı olduğunun farkındayız. Restorasyonun yapımının çok kolay olduğunu da biliyoruz. Umarım kent merkezindeki kilise, diğer tarihi eserler gibi aslına uygun onarılır. Bununla ilgili takiplerimizi sürdürüyoruz" dedi.

DİNK DE RESTORE EDİLMESİNİ İSTEMİŞTİ
İstanbul'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in doğduğu Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki kilisenin, 18. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Zaman içinde kilisenin ahşap kubbesi çömüş ve içindeki kitabeler okunmayacak hale gelmiş. Daha fazla zarar görmemesi için binanın kapısı ve pencereleri taşlarla örülmüş. Doğduğu mahalleyi 2002'de ziyaret eden Hrant Dink, kiliseyi de ziyaret ederek, restore edilmesi gerektiğini söylemişti.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Cami derneği Taşhoran Kilisesi'ni restore edecek 
Zirve Kitabevi'nde üç kişinin Hrıstiyan oldukları gerekçesiyle katledildiği Malatya'da, Cami Yaptırma Derneği Taşhoran Kilisesi'ni restore etmek için başvurdu

Ermeni soykırımı iddialarının yoğunlaştığı 24 Nisan'a kısa bir süre kala Malatya'da Medeniyetler İttifakı'nın en somut örneği için dev bir adım atıldı. Malatya'da bir sivil toplum kuruluşu Zirve Kitabevi'nde üç Hıristiyan'ın misyonerlik yaptıkları gerekçesiyle hunharca katledildiği vahşetin izini silmek için kolları sıvadı.

ZİRVE KATLİAMININ İZİNİ SİLECEĞİZ
Malatya Çarmuzu Kaynarca Mahallesi Tepebaşı Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, katledilen Dink'in doğduğu Çavuşoğlu Mahallesi'nde 18. yüzyıldan kalma Ermeni Taşhoran Kilisesi'ni restore için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu. "Amacımız katliamın kötü imajını silmek" diyen Dernek Başkanı Latif Yıldırım, 2009 başından beri kilisenin restorasyonu yönünde karar aldıklarını, konuyu STK ve kentteki gayrimüslimlerle paylaştıklarını belirterek, herkesin ibadet özgürlüğüne sahip olması gerektiğini söyledi.

BU KİLİSE DE BİZİM TARİHİMİZ
Ermeni Patrikvekili Aram Ateşyan ve AGOS Yazıişleri Müdürü Aris Nalcı ile görüştüklerini belirten Yıldırım, şunları kaydetti: "Önce inanamadılar. Kararımızdan ötürü duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Destek verdiler. Dink Ailesi'nden kimseyle görüşmedik. Bu kilise kendi tarihimiz, yıkılmasını istemiyoruz. Bu ülke vatandaşıyız. Müslüman, gayrimüslim fark etmiyor. Ülkemizin değeri. Barış projesi adı altında 1.5 yıl önce Kültür Bakanlığı'na müraacat ettik, sonuç bekliyoruz."

AÇILIŞA LİDERLERİ DE DAVET EDECEĞİZ
Kilisenin restorasyonu sonrasında açılışına Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın yanı sıra İspanya Başbakanı Zapatero ve İtalya Başbakanı Berlusconi'yi de davet edeceklerini kaydeden Yıldırım, "Böyle bir restorasyon dünyada ilk olacak. ABD Başkanı Obama'yı da çağırırız, gelirse memnun oluruz" dedi. o ERDİNÇ AKKOYUNLU İSTANBUL

DEĞİŞİMİN GÖSTERGESİ
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan:
Dink Ailesi'nin Malatyalı olmaktan öte doğrudan kilise ile bir ilgileri var mı bilmiyorum. Kilise restorasyonu Türkiye'deki değişimi gösteren bir şey, şaşırtıcı değil. Birçok Anadolu şehrinde kiliseleri restore edenler Müslüman işadamları. Bunların haberlerini Agos'ta yapıyoruz. Bu yeni bir kentleşme algısı ve tarihi sahiplenme çabası. Yeni bir burjuvazi doğuyor. Dindarların yarattığı yeni bir dünyevileştirme çalışması... Her yönü ile son derece olumlu bir olay, kıvançlı olay...  

Dink de restorasyon istemişti
Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, derneğin kilisenin restorasyonu için kendilerine başvurduğunu belirterek kilisenin yerinin üçte birinin belediyeye, üçte ikisinin ise Milli Emlak'a ait olduğunu dile getirdi.  Kabahasanoğlu "Belediyeye ait kilisenin yerinin üçte birinin devredilmesi gerekiyor" dedi. Suikaste kurban giden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 2002'deki ziyaretinde kilisenin restore edilmesini istediği bildirildi.
Star

Hrant Dink'in mahallesindeki kiliseyi Cami derneği restore ettirecek
Malatya'da 18. yüzyıldan kalma Ermeni Taşhoron Kilisesi cami derneği tarafından restore edilecek.

İstanbul'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in doğduğu Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki Ermeni kilisenin restorasyonu için Çarmuzu Kaynarca Mahallesi Tepebaşı Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Kültür Baknalığı'na başvurdu. Kilisenin 18. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

HRANT DİNK RESTORE EDİLMESİNİ İSTEMİŞTİ
Zaman içinde kilisenin ahşap kubbesi çömüş ve içindeki kitabeler okunmayacak hale gelmiş. Daha fazla zarar görmemesi için binanın kapısı ve pencereleri taşlarla örülmüş. Doğduğu mahalleyi 2002'de ziyaret eden Hrant Dink, kiliseyi de ziyaret ederek, restore edilmesi gerektiğini söylemişti.

İBADET ÖZGÜRLÜĞÜNE VURGU
Çarmuzu Kaynarca Mahallesi Tepebaşı Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Latif Yıldırım, 2009'un başından beri kilisenin restore edilmesi yönünde karar aldıklarını, konuyu sivil toplum örgütleri ve kentte yaşayan gayrimüslimlerle de paylaştıklarını belirterek, herkesin ibadet özgürlüğüne sahip olması gerektiğini söyledi.

Dinler arası hoşgörü ve diyalog olması gerektiği fikrinden yola çıktıklarını ifade eden Yıldırım, Avrupa'da çok sayıda cami bulunduğuna işaret ederek karşılıklı hoşgörünün önemine işaret etti.

Çavuşoğlu Mahallesi'nde bulunan Ermeni kilisesinin yaklaşık 280 yıllık olduğuna dikkati çeken Yıldırım, Osmanlı döneminde yapılan kilisenin aynı zamanda o dönemdeki hoşgörü ve inanç özgürlüğünün de göstergesi olduğunu söyledi.

KİLİSE OSMANLI DÖNEMİNDE RESTORE EDİLMİŞ
Çarmuzu'da yıkılmakta olan bir caminin yeniden yapılması için kurulan bir dernek olduğunu aktaran Yıldırım, şunları kaydetti;

''Çavuşoğlu'nda yıkılmakta olan ve aynı zamanda da tarihi bir eser özelliği taşıyan Ermeni kilisesi var. Kilise Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Bu da ne kadar hoşgörülü ve inanç özgürlüğünün olduğu bir kültürden geldiğimizi gösteriyor. O zaman insanlar bir arada yaşıyor, ibadetlerini özgürce yapıyorlardı. Bu, bugün de oluyor ve olmalı da.

Kültür Turizm İl Müdürlüğü aracılığıyla Bakanlığa müracaatımızı yaptık. Şu aşamada önümüzde bir engel görünmüyor. Sivas Koruma Kurulu'nun da gözetiminde önce kilisenin kapısı açılacak ve restore bedeli çıkarılacak, ardından çalışmalar başlayacak. Restorasyon Malatya Belediyesinin desteği ile yapılacak.''
Radikal

Hrant Dink'in mahallesinden bir başvuru
Cami yaptırma derneği, Malatya'da Hrant Dink'in doğduğu mahalledeki tarihi Ermeni kilisesini restore ettirmek için başvurdu

Malatya Çarmuzu Kaynarca Mahallesi Tepebaşı Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Çavuşoğlu Mahallesi'nde bulunan Ermeni Taşhoron Kilisesi 'ni restore etmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu.
Dernek Başkanı Latif Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre kilisenin dernek eliyle restorasyonu kararı aslında 2009 başında alındı. Dernek, konuyu sivil toplum örgütleri ve kentte yaşayan gayrimüslimlerle de paylaştı. 2010 yılıyla birlikte proje adım adım ilerledi. Dinler arası hoşgörü ve diyalog olması gerektiği fikrinden yola çıktıklarını ifade eden Yıldırım, Avrupa'da çok sayıda cami bulunduğunu hatırlattı. Yıldırım çalışmalarını anlattı:
"Taşhoron Kilisesi Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Bu da ne kadar hoşgörülü ve inanç özgürlüğünün olduğu bir kültürden geldiğimizi gösteriyor. O zaman insanlar bir arada yaşıyor, ibadetlerini özgürce yapıyorlardı. Bu, bugün de oluyor ve olmalı da. Kültür Turizm İl Müdürlüğü aracılığıyla Bakanlığa müracaatımızı yaptık. Şu aşamada önümüzde bir engel görünmüyor. Sivas Koruma Kurulu'nun da gözetiminde önce kilisenin kapısı açılacak ve restore bedeli çıkarılacak, ardından çalışmalar başlayacak. Restorasyon Malatya Belediyesi'nin desteği ile yapılacak."
Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu başvuruyla ilgili tüm yazışmaları yaptıklarını söyledi:
"Kilise yerinin üçte biri belediyeye, üçte ikisi Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait. Sonuç raporu hazırlandı. Sonuç raporunda belediyeye ait olan kilisenin yerinin üçte birinin kesinlikle devredilmesi gerekiyor. Ayrıca projeyi Sivas Bölge Kurulu'na gönderdik. Projenin kurul tarafından kabul görmesi ve belediyenin hissesini devretmesiyle kilise restore edilebilecek."

`Takip edeceğiz'
Kabahasanoğlu, "Kent içindeki kilisenin taş ve duvarlarının sağlıklı olduğunun farkındayız. Restorasyonun yapımının çok kolay olduğunu da biliyoruz. Umarım kent merkezindeki kilise, diğer tarihi eserler gibi aslına uygun onarılır. Bununla ilgili takiplerimizi sürdürüyoruz" dedi. (aa)

Kapı pencere kapalı...
Ermeni Taşhoron Kilisesi'nin restore edilmesini isteyenler arasında, Hrant Dink de vardı. Silahlı saldırı sonucu katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, Malatya'nın Çavuşoğlu Mahallesi'nde doğdu. Dink'in hayatının ilk yıllarını geçirdiği mahallede bulunan kilisenin 18. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.
Zaman içinde kilisenin ahşap kubbesi çökmüş ve kitabeler okunmayacak hale gelmiş. Binanın kapısı ve pencereleri taşlarla örülmüş. Hrant Dink 2002'de doğduğu mahalleyi ziyaret ederken kiliseye uğradığında restore edilmesi gerektiğini söylemişti.
Radikal

Cami yaptırma derneği kiliseyi restore edecek
Malatya Çarmuzu Kaynarca Mahallesi Tepebaşı Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Hrant Dink'in doğduğu Çavuşoğlu Mahallesi'nde 18. yüzyıldan kalma Ermeni Taşhoror Kilisesi'ni restore etmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu. İstanbul'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatmı kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in doğduğu Çavuşoğlu Mahallesindeki kilisenin, 18. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. 2002'de doğduğu mahalleyi ziyaret eden Dink, ahşap kubbesi çöken ve kitabeleri okunmayan kilisenin restore edilmesini istemişti. 
Habertürk


Geri Dön