27 / 04 / 2024

Malik olmayan eş tek başına aile konutu şerhi koyabilir mi?

Malik olmayan eş tek başına aile konutu şerhi koyabilir mi?

Aile konutu şerhi, malikin kim olduğuna bakmadan, eşlerden birinin diğerinin rızası olmadan aile konutu hakkında tasarruf yapmasını kısıtlıyor. Peki, malik olmayan eş tek başına aile konutu şerhi koyabilir mi?



Malik olmayan eş tek başına aile konutu şerhi koyabilir mi?

Aile konutu şerhi, malikin kim olduğuna bakmadan, eşlerden birinin diğerinin rızası olmadan aile konutu hakkında tasarruf yapmasını kısıtlıyor.


Bu şerh, gerekli belgeler ve dilekçe örneği ile tapu müdürlüğüne müracaat ederek konulabiliyor. Ayrıca bu işlem için herhangi bir bedel ödenmiyor. Peki, malik olmayan eş tek başına aile konutu şerhi koyabilir mi?


Malik olmayan eş tarafından anılan belgeler eşliğinde malik eşin rızası ya da mahkeme kararı aranmaksızın aile konutu şerhi konulabiliyor.


Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, aile konut şerhi hakkında yürütmeyi durdurmaya ilişkin Danıştay 10. Dairenin verdiği kararı davacı ve davalı idarelerce yapılan itirazlar neticesinde dosyayı incelemiş ve Kurul, 12.11.2012 tarihinde 2011/801 YD İtiraz numaralı kararı vermiş gerekçeli karar davacı tarafa 18.03.2013 tarihi itibari ile tebliğ etmiştir.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmenin durdurulması kararını kaldıran 12.11.2012 tarihinde 2011/801 YD İtiraz numaralı kararı uyarınca,  Tapu Sicil Tüzüğü’nün 57. maddesinin 1. fıkrasının d bendi ile 2002/7 sayılı Genelgenin  “Aile Konut Şerhi” başlıklı bölümünün 1. maddesinin uygulanmasına devam edileceğini 18.03.2013 tarihli duyurusu ile resmi internet sitesinde açıklamıştır.

 

Böylece malik olmayan eş tarafından “evlilik birliğinin resmen devam ettiğini kanıtlayan vukuatlı nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanı ile konutun aile konutu olduğunu, eşlerin konutta birlikte yaşantılarını sürdürdüklerini kanıtlayan muhtarlıktan ve varsa apartman yönetiminden alınmış  belgenin ibrazı ile” Tapu Kadastro Müdürlüklerinin aile mahkemesi kararı olmaksızın aile konut şerhi konulacağını açıklamış bulunmaktadır.




Aile konutu şerhi için dilekçe örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön