27 / 04 / 2024

Maliye Bakanlığı Hazine arazilerini satışa çıkarıyor!

Maliye Bakanlığı Hazine arazilerini satışa çıkarıyor!

Hazine arazilerinin kanun hükmünde kararname ile otel, iş merkezi, toplu konut alanı olarak satışa çıkarılması kent uzmanları tarafından "tehlikeli bir uygulama" olarak nitelendi



Hazine arazilerinin kanun hükmünde kararname ile otel, iş merkezi, toplu konut alanı olarak satışa çıkarılması kent uzmanları tarafından "tehlikeli bir uygulama" olarak nitelendi. Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, TMSF'nin el koyduğu bütün arazilerinin Boğaz'daki okul ve hastane arazilerin hatta kamulaştırma yoluyla çevresindeki özel arazilerin de satışa çıkarılacağını söyledi. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 2. Başkanı Mehmet Hışır ise "Bu uygulama kendi evinizin, arsanızın imar planını kendinizin yapması gibi bir şey. Milli Emlak, bu uygulamayı rantın en yüksek olduğu yerlerde hayata geçirecek" dedi.

Maliye Bakanlığına Hazine'nin özel mülkiyetinde, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların imar planlarını yapma, tadil etme ve imar uygulamasını gerçekleştirme yetkisi verilmesi tartışmalara yol açtı. Henüz Milli Emlak müdürlüklerine konu ile ilgili resmi bir bilgilendirme yapılmadığı için hangi arazilerin ve taşınmazların satışa çıkacağı belli değil. Söz konusu arazilerin büyük kısmı Hazine adına kayıtlı olsa da bakanlıklara tahsis edilmiş durumda. Yani satışının yapılabilmesi için ilgili bakanlıktan izin alınması gerekli.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Beykoz Devlet Hastanesi'nin, Sarıyer'deki birçok arazinin, Boğaz'daki okul ve hastanelerin satışa çıkarılabileceğini belirterek tüm meteoroloji istasyonlarının hazine arazilerinde bulunduğuna işaret etti. Hazine arazilerinin ve yapıların satışının altyapı dengelerini de bozacağını vurgulayan Muhcu, "Bu yerler kentteki aşırı yapı yoğunluğu nedeniyle nefes alma alanlarımızdır. Kenti daha yeşil ve yaşanabilir kılıyorlar" diye konuştu.

Bakanlığı kadrosu yok
Planlama sürecindeki dağınıklığa, karmaşaya, çok başlılığa, koordinasyonsuzluğa dikkat çeken Muhcu, "Bu durumun düzeltilmesi gerekirken belediyelerin yetkisi şimdi de Maliye Bakanlığına veriliyor. Maliye Bakanlığı'nın plan yapma yeteneği ve kadrosu yok. Bu uygulama ile yerel yönetimler devre dışı bırakılıyor" diye konuştu. 2003 yılından sonra hükümetin yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılmasına ilişkin yasa çalışmalarına atıfta bulunan Muhcu, "Şimdi yerel yönetimlerin plan yapma, ruhsat ve iskân verme gibi en asli görevleri engelleniyor" dedi.

Planlama bölük- pörçük
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 2. Başkanı Mehmet Hışır da, planın bir bütün olduğunu ancak Türkiye'de bölük pörçük bir planlamanın söz konusu olduğunu söyledi. Şehircilik ve Çevre Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı ile TOKİ'nin plan yapma yetkisine sahip olduğunu dile getiren Hışır, "Şimdi de Hazine'yi Milli Emlak'a devrettiler. Okul alanına 50 katlı rezidans yapılabilecek. Hazine arazileri resmen ranta açılıyor" dedi. 2B'lerin, kıyıların talan edildiğini vurgulayan Hışır, "Geriye Hazine arazileri kalmıştı; şimdi onları da pazarlayacaklar. En küçük ayrıntıyı bile düşünüyorlar" diye konuştu.


Özlem Güvemli/Cumhuriyet

 


Geri Dön