24 / 04 / 2024

Maliye Bakanlığı, kira denetimine seçim molası verdi!

Maliye Bakanlığı, kira denetimine seçim molası verdi!

Son iki yılda 540 bin yeni kira geliri mükellefi kaydeden Maliye Bakanlığı, hem seçim hem de Torba Kanun 'dan yararlanma fırsatı için denetime ara verdi



Maliye Bakanlığı, hem seçim hem de “Torba Kanun ”dan yararlanmak isteyen mükelleflere fırsat vermek için kira gelirini gizleyenlere yönelik denetimlere ara verdi. Kira gelirini gizleyen kişilere göz açtırmayan Maliye Bakanlığı denetim elemanları, son iki yıl içinde 540 bin kişiyi vergi mükellefi olarak kaydetti. Maliyeciler, bu yılın ilk yarısında kira gelirini gizleyenlere yönelik denetim yapmayacak.

Ancak yılın ikinci yarısında eskisinden daha yoğun bir denetim başlayacak. Torba Kanun 'da, bugüne kadar kira gelirini hiç beyan etmemiş kişilere sadece 1733 lira vergi ödeyerek kayda girme imkanı verildiğine dikkat çeken Maliye yetkilileri, öncelikle vatandaşların bu fırsatı değerlendirmesi için zaman vermek gerektiğini belirtti. Bugüne kadar kira gelirleri için hiç vergi ödememiş kişiler 2 Mayıs 2011 tarihine kadar beyanname verip, mayıs ayı sonuna kadar da vergilerini ödeyerek sisteme girebilecekler. Bu durumda, geçmişe dönük kendileri hakkında herhangi bir vergi incelemesi yapılmayacak.

BROşžÜR BASILDI

Öte yandan, Gelir İdaresi, 2010 yılı kira geliri vergilerinin nasıl ödeneceğine ilişkin broşür bastırdı. Mükellefler beyannamelerini, ikamet ettikleri yere en yakın vergi dairelerine 25 Mart 2011 tarihine kadar vermek zorundalar. Ödemeyi ise mart ve temmuz aylarında yapacak. Konut kiralarında yıllık 2 bin 600 liranın, işyeri kiralarında ise 22 bin liranın altındaki gelirler için beyanname verilmesi gerekmeyecek. İstisnanın hesabında toplam kira gelirleri dikkate alınacak. Sadece konut kirası geliri elde edenlerin yıllık kiraları 2 bin 600 liranın altında kalırsa beyanname verilmeyecek.
Habertürk/Ahmet Kıvanç


Geri Dön