25 / 04 / 2024

Maliye Bakanlığı, lojmanlarda oturanların giderlerini yeniden düzenledi!

Maliye Bakanlığı, lojmanlarda oturanların giderlerini yeniden düzenledi!

Maliye Bakanlığı, kamu konutlarında oturanlarca karşılanacak giderleri değiştirerek Hazine taşınmazları üzerinde ön izin ve kullanma izni verilmesi ile irtifak hakkı tesis edilmesiyle ilgili işlemlerin usul ve esaslarını yeniden düzenledi



Maliye Bakanlığı, kamu konutlarında oturanlarca karşılanacak giderleri değiştirdi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 339 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliğine göre, kamu konutlarında oturanlarca karşılanacak giderlere ekleme yapılırken, giderlerden bazılarının yenilenme süreleri değiştirildi.

340 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliğde de Taşıt Muayene Kontrol Raporunu düzenleyecek komisyonda, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden bir makine uzmanı ile  varsa Valiliklerde (Defterdarlık) mevcut kadrolu makine mühendisleri görevlendirilecek.

Tebliğe eklenen yeni bentle de Taşıt Muayene ve Kontrol Raporu ile hurda olduğu tespit edilen araçlardan lisans almış firmalara Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 6 ayda bir belirlenen bedelden aşağı olmamak üzere pazarlık usulüyle satılarak tasfiyesi yapılacak.

343 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliği’nde ise "Ecrimisilin" ibaresi "Ecrimisil" şeklinde, 13. maddesinde yer alan "geçici 1." ibaresi "geçici 3." ve 15. maddedeki "geçici 29." ibaresi "29." şeklinde değiştirildi. Aynı Genel Tebliğdeki Taksitle Ödenecek Ecrimisile İlişkin Ödeme Planı tablosuna "taşınmaz no" maddesi eklendi.

HAZİNE TAYŞINMAZLARINA YENİ DÜZENLEME

Öte yandan Maliye Bakanlığı, Hazine taşınmazları üzerinde  ön izin ve kullanma izni verilmesi ile irtifak hakkı tesis edilmesiyle ilgili işlemlerin usul ve esaslarını yeniden düzenledi.

Maliye Bakanlığı, Hazine taşınmazları üzerinde ön izin ve kullanma izni verilmesi ile irtifak hakkı tesis edilmesiyle ilgili işlemlerin usul ve esaslarını yeniden düzenledi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Emlak Genel Tebliğine göre, Hazine taşınmazları üzerinde verilecek kullanma izni ve tesis edilecek irtifak haklarında bedel tespiti, oluşturulan komisyonca ilgili mevzuatta yer alan bedel tespit ve takdirine ilişkin hükümlere göre yapılacak.

Hazine taşınmazları üzerinde bedel tespiti yapılırken, ’Tahmin Edilen Bedel Tespit Raporu’ kullanılacak ve bu raporda; taşınmazın üzerinde varsa muhdesatın dikkate alınıp alınmadığı, fiili kullanım olup olmadığı ve bedelin hesaplanma şekli gibi hususlara açıkça yer verilecek.

Yatırımcı tarafından; dolgu, iskele, platform, boru hattı, dolfen, şamandıra, pompaj istasyonu gibi tesisler yapılması amacıyla kullanma izni verilmesi veya irtifak hakkı tesisinin talep edilmesi halinde, liman, yat limanı ve kruvaziyer limanı yatırımları hariç olmak üzere talep konusu alanların geri sahasında talep sahibi yatırımcının mülkiyetinde olan, yasal bir hakka istinaden fiilen kullanımında bulunan veya bu yatırımcıya daha önce Bakanlıkça kiralanan veya kullanma izni verilen veya irtifak hakkı tesis edilmiş olan Hazine taşınmazı bulunması; bu alanların yapımı talep edilen kıyı tesisi ile plan ve proje bütünlüğü taşıyor olması ve birlikte kullanılmasının zorunlu olduğunun tespit edilmesi durumunda talep sahibi yatırımcıya, ilan yapılmaksızın doğrudan kullanma izni verilebilecek veya irtifak hakkı tesis edilebilecek.

Kullanma izni veya irtifak hakkına ilişkin ihale komisyonu kararları 15 işgünü içinde onaylanacak veya iptal edilecek.

Tarım ve hayvancılık amaçlı yatırımlar için verilen ön izinlerde; Hazine taşınmazının belediye ve belediye mücavir alan sınırları dışında yer alması, üst ölçekli planlarının bulunmaması ve yapılacak yatırım için imar planı yaptırılmasının zorunlu olmadığının ilgili kamu idarelerince bildirilmesi halinde, ön izin döneminde imar planı yaptırılmayacak, uygulama projelerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili taşra teşkilatı ile Valilikçe (Özel İdare Müdürlüğü) onaylanmasını müteakip ruhsat işlemleri Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği hükümlerine göre sonuçlandırılacak.

İlgili kanunlarda süre belirtilenler hariç Hazine taşınmazları üzerinde kullanma izni ve irtifak hakkı süresi en fazla 30 yıl olarak uygulanacak. Ancak, daha önce kullanma izni verilen veya irtifak hakkı tesis edilen taşınmazlarla proje bütünlüğü taşıyan taşınmazlar üzerinde daha önce verilen kullanma izni veya tesis edilen irtifak hakkının kalan süresi kadar kullanma izni verilecek veya irtifak hakkı tesis edilecek.

Kamu yararına çalışan dernekler ve vergi muafiyeti tanınan vakıflara sağlık, eğitim ve spor tesisleri yapılmak amacıyla verilen kullanma izinleri ve tesis edilen irtifak hakları, vakıflarca kurulan yükseköğretim kurumlarına ve 4046 sayılı Kanun hükümlerine göre gerçek ve tüzel kişilere verilen kullanma izinleri ile tesis edilen irtifak hakları ile özel kanunları uyarınca ilgilileri tarafından bedeli ödenmek suretiyle kamulaştırılarak Hazine adına tescil edilen veya tapudan terkin edilen taşınmazlar üzerinde ilgilileri lehine tesis edilecek irtifak hakları veya verilecek kullanma izinleri ile mecra ve geçit hakkı amaçlı verilen irtifak hakkı ve kullanma izinlerinden hasılat payı alınmayacak.

KÜLTÜR VE TURİZM YATIRIMLARI

Hazine taşınmazlarının üzerinde turizm yatırımı yapılmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığınca yatırımcılar adına yapılan kesin tahsislere dayanılarak, yatırımcılara irtifak hakkı tesis edilmesi ile bunlarla ilgili diğer iş ve işlemler hakkında, Turizmi Teşvik Kanunu Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanacak.

Ormanlık alanlar üzerinde, turizm yatırımı yapılmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yatırımcılara verilen turizm amaçlı kesin izinlere dayanılarak yatırımcılar lehine irtifak hakkı tesis edilmesi ve bunlarla ilgili diğer iş ve işlemler hakkında, Milli Parklar Kanunu ve ilgili mevzuatı uygulanacak.

Hazine taşınmazlarının üzerinde kültürel amaçlarda kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığınca yatırımcılar adına verilen kullandırma kararlarına dayanılarak yatırımcılar lehine irtifak hakkı tesis edilmesi ve bunlarla ilgili diğer iş ve işlemler hakkında ise Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu ile Kültür Yatırım ve Girişimlerine Taşınmaz Kullandırılması Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanacak.

SERBEST BÖLGELERDE YAPILACAK YATIRIMLAR

Serbest Bölgeler Kanunu uyarınca serbest bölgelerde faaliyette bulunan yatırımcı kullanıcıların talep etmesi halinde, Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar üzerinde, mevzuata göre takdir edilecek bedel üzerinden irtifak hakkı tesis edilecek veya kullanma izni verilecek.

Bakanlar Kurulunca belirlenen teknoloji geliştirme bölgeleri içinde yer alan Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar üzerinde irtifak hakkı tesisinin veya kullanma izni verilmesinin talep edilmesi halinde, doğrudan yönetici şirket lehine ilk beş yılı bedelsiz olarak, devam eden yıllar için yatırım konusu taşınmazın emlak vergi değerinin binde ikisi karşılığında irtifak hakkı tesis edilecek veya kullanma izni verilecek.

AA


Geri Dön