25 / 04 / 2024

Maliye Bakanlığı'na kira vergi bildiriminde Muş birinci sırada geliyor!

Maliye Bakanlığı'na kira vergi bildiriminde Muş birinci sırada geliyor!

Türkiye'de 4 milyona yakın kiralık gayrimenkul var. Ancak kira gelirini beyan eden kişi sayısı ise yaklaşık 1.4 milyon kişi. Kira gelirini beyan eden kişi sayısı sadece son üç ayda 311.271 kişi, yani yüzde 30 arttı




Kira gelirini beyan edenlerin sayısındaki artışın nedeni ise Maliye Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar. Bakanlık konuyu ciddiye alarak, hem vatandaşı beyan konusunda uyardı hem de aydınlattı.

MUŞ, AKSARAY, AĞRI, SİVAS, NİĞDE
Son üç ay içinde kira beyanı veren mükellef sayısı en fazla artan il yüzde 94.8 artış ile Muş oldu. Muş'u yüzde 88.7 artış ile Aksaray, yüzde 85.5 artış ile Ağrı, yüzde 80.1 artış ile Sivas ve yüzde 73.9 artış ile Niğde takip etti. Aynı iller gelir vergisi beyannamesinin verildiği Mart ayında da, aylık artışta ilk beşe yerleştiler.

DEPREM MÜKELLEF SAYISINI DA ETKİLEDİ
Kira geliri elde eden kişi sayısı en az artan illerin başında ise geçtiğimiz sene deprem felaketi yaşayan Van oldu. Van'da son üç ay içinde kira geliri beyan eden kişi sayısı yüzde 16.1 arttı. Van'ı, yüzde 17.2 artış ile Zonguldak, yüzde 19.5 artış ile Denizli, yüzde 20.7 artış ile Eskişehir ve yüzde 21.6 artış ile  Ankara  takip etti.

Kiralar enflasyona yenildi
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) her ay "konut fiyat endeksi' açıklıyor. Endeks içerisinde kira artışları da var. Şubat ayında "Türkiye Kompozit Kiralık Konut Fiyat Endeksi"ne göre bir önceki aya göre % 0,86; geçen yılın aynı dönemine göre ise % 7,14 oranında artış gerçekleşti. Diğer bir ifadeyle kira artışları enflasyonun altında kaldı.

ANTALYA
Şubat ayında metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il, % 1,41 artışla Antalya oldu. Aynı dönem içinde, konut kira değerleri,  Adana  ve Ankara'da % 0,91; İzmir'de % 0,95; İstanbul'da % 0,80; Bursa'da % 0,43; Kocaeli'nde % 0,22 oranında arttı.

Sözcü

 


Geri Dön