18 / 04 / 2024

Maliye kentsel dönüşümde vergi avantajını sınırladı!

Maliye kentsel dönüşümde vergi avantajını sınırladı!

Kentsel dönüşüm kapsamında olsa bile bir binanın kat sahiplerinden alınan bedel karşılığı yıkılıp yeniden inşası konut teslimi değil inşaat taahhüt işi sayıldı. Bu nedenle yüzde 18 KDV hesaplanması gerekiyor



Kentsel dönüşüm özellikle İstanbul için hayati önem taşıyor. Devlet de hu önemi görüp dönüşüm yasası çıkardı ve dönüşümden yararlanmak isteyenlere çeşitli avantajlar sağladı. Ancak dönüşüm bölgelerinde yapılan her iş için vergi avantajı var diye beklemeyin. Zira Maliye'nin son özelgesi vergi avantajını sınırlıyor. Çünkü dönüşüm bölgesinde 1 apartmanda 10 kişi varsa ve o apartmandan başka kenardaki apartmanlardan kimse dönüşmek istemiyorsa yani sadece 10 kişi için dönüşüm yapılacaksa bu dönüşüme vergi avantajı sağlayamayacağı açıklanıyor. 


Eskiden konutlar satılırken eğer 150 metrekareden küçükse yüzde 1 büyükse yüzde 18 KDV alınırdı. Ancak şimdi artık büyiikşehirlerde net alanı 150 nı2'ye kadar konutların satışında birim metrekare vergi değeri; 499 TL'ye kadar olan yerde inşa edilen konutların tesliminde KDV yüzde I, 500 ile bin lira arasında olan konutlarda yüzde 8, bin liranın üzerinde olan konutlarda ise yüzde 18 uygulanacak. Birim değerler de şehirlerin caddeleri ve sokakları için ayrı ayrı belirlenmiş durumda. Ancak kentsel dönüşüm için çıkarılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan inşaatlarda altındaki konutların satışında KDV oranı yüzde 1 olarak belirlendi. Sadece KDV değil kentsel dönüşüm alanları noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi. Veraset ve İntikal Vergisi ve banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf tutuluyor. 



TAAHHÜT İŞİ SAYDI

Bu avantajdan yararlanmak isteyen bir şirket kentsel dönüşüm kapsamındaki bir alanda 10 dairelik bir binanın saipleri ile sözleşme imzaladığını ve bu sözleşme gereği arsa sahiplerinin isteği doğrultusunda çizilen projeye göre bina inşa edilip hak sahiplerine teslim edeceğini belirterek Maliye ye arsa sahiplerinin 10 kişiden oluştuğunu ve her malikin ödemelerde kendi borcundan sorumlu olacağı, ayrıca dairelerin net kullanım alanının 139 metrekare olduğunu belirterek, bu işleme uygulanacak KDV oranı ile KDV iadesi alınıp alınamayacağını sormuş. Maliye ise özelgesinde 6306 sayılı Kanun kapsamında olsa dahi bir binanın kat maliklerinden alınan bedel karşılığı yıkılıp yeniden inşasını, konut teslimi değil inşaat taahhüt işi kapsamında değerlendirildiğinden, bu işlem nedeniyle düzenlenecek faturalarda genel oranda yani yüzde 18 KDV hesaplanması gerekliğini iletmiş. 


Habertürk / Rahim AK 


Geri Dön