24 / 04 / 2024

Maliye, kredisi düşük gösterilen konutları denetliyor!

Maliye, kredisi düşük gösterilen konutları denetliyor!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 'Vergi Dairesi Başkanlıkları 2014 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nın ardından yaptığı konuşmada "Tapuda 100 TL gösterilen bir konut için, bankadan 200 TL kredi alınmışsa devreye giriyoruz. Denetim fiilen yapılıyor" dedi.



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından Antalya'da düzenlenen 'Vergi Dairesi Başkanlıkları 2014 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nın ardından sorularımızı yanıtladı. Bakan Şimşek, konut kredisi kullananlara yönelik çapraz denetim sisteminin devreye girdiğini hatırlatarak, "Tapuda işlemleri ile banka kredilerini çapraz sistemle denetliyoruz. Tapuda 100 TL gösterilen bir konut için, bankadan 200 TL kredi alınmışsa devreye girip, 'Bir saniye 100 lira beyanda bulundun, ama 200 TL kredi aldın. Farkı öde' diyoruz. Bu denetim şu anda fiilen yapılıyor" dedi. 


YABANCILARA YAKIN TAKİP 


Kayıt dışı ekonomi ile mücadele paketini, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası ile istişare ettikten sora hazırladıklarını ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'den konut alan yabancı uyrukluların da denetlendiğini söyledi. Özellikle Ege, Akdeniz gibi turizm bölgelerinden konut alan yabancıların, bu konutları kayıt dışı kiraya verdiklerini belirten Şimşek şöyle konuştu: 


YERLİSİ-YABANCISI OLMAZ


"Türkiye'de kiraya verdiği konutundan gelir elde eden yabancı, bu işi kayıt dışı gerçekleştirdiği için vergi de ödemiyor. Bu durum hem haksız rekabete, hem de vergi kaçağına yol açıyor. Konuyu turizmcilerle de görüştük ve 'beraber çalışıp, ortam çözüm geliştirelim' dedik. Ticari bir faaliyette bulunan kişi kim olursa olsun, bunu kayıt altında yapmak zorundadır. Kayıt dışı bir faaliyet varsa biz onun üzerine gider gereğini yaparız. Bunun yerlisi, yabancısı da olmaz"


Üçüncü çocuk heyecanı 


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘En az üç çocuk’  önerisine uydu. 2013 yılında ikiz kız bebek sahibi olan Şimşek çifti, üçüncü çocuk heyecanı yaşıyor. Bakan Şimşek'in eşi Esra Şimşek üçüncü bebeğin cinsiyetinin erkek olduğunu söyledi. Esra Şimşek, 'bebek yardımı' düzenlemesinden faydalanıp, faydalanmayacağına ilişkin soruya "Düzenleme yasalaştıktan sonra, tabi ki faydalanmak isterim. Bu benim en doğal hakkım" diye konuştu.


Akşam


Geri Dön