26 / 04 / 2024

Maliye'den sezonluk kira vergilerine takip!

Maliye'den sezonluk kira vergilerine takip!

Maliye Bakanlığı risk analizlerini dikkate alarak vergi kayıp ve kaçağının azaltılması için dört koldan harekete geçti.



Vergi kayıp ve kaçağını önlemek için harekete geçen Maliye denetimlerini sıklaştırdı. Evlerini akrabaya vermiş gibi gösterip beyan vermeyenler de yüklü ceza alabilecek. Maliye Bakanlığı risk analizlerini dikkate alarak vergi kayıp ve kaçağının azaltılması için dört koldan harekete geçti. Evlerini sezonluk olarak kiraya verenler de takibe alındı. Yazlığını, amca, teyze, dayıya tahsis etmiş gösterip beyan vermeyenler de yüklü cezayla karşı karşıya kalacak. Özel bir yazılım sistemi ile son beş yıl içinde ev alıp satanların beyanları mercek altına alındı. Banka ve tapu kayıtlarından alınan bilgilerle gayrimenkulün gerçek değeri ile beyan edilen arasındaki fark ortaya çıkarılıyor.


İNŞAATA SIKI TAKİP

Gelir İdaresi, konutun alım-satımı arasındaki farktan enflasyon farkını düşerek kalan tutarın vergisini istiyor. Beş yılın sonunda satılan konutlardan ise değer artış kazancına ilişkin vergi istenmiyor. İnşaat sektöründe kaçağın önüne geçebilmek için gayrimenkulün temelinin atılmasından satış aşamasına kadar maliyet süreçleri tek tek çıkarılıyor. Böylece ev alıp da beş yıl içinde devredenler ya da müteahhidin ilk satışında belirlenen değerinin altına düşmesi halinde yazılım sistemi aradaki farkı anında ortaya koyacak.


1 MİLYARLIK KAYIP

Gelir İdaresi, sadece konut satışında 1 milyar lirayı bulan kayıp vergilerin de peşine düştü. Maliye, ev alıp sattığı halde devlete vergisini ödemeyenlerin kapısını çalmaya başladı. Yeni değerleme sistemi ile gayrimenkul alım satımında belediyelerin emlak vergi değerine standart getirilirken, emlak satışı piyasa değeri üzerinden yapılacak. Yeni dönemde imar değişikliğinde emsal artışı olan parsellerin değerini ödemeyenlere imar izni verilmeyecek.


Gayrimenkul sektöründe istisna ve muafiyetlerin usulsüz kullanımının da önüne geçilecek. Bakanlık, yatırım yerine arsa alarak spekülatif amaçla kullanan şirketlere de önlem almaya hazırlanıyor.


45 MİLYAR TL BEYAN EDİLDİ

1.4 milyon: Hazır beyan sistemini kullanan kişi sayısı

45.3 milyar TL: Beyan edilen gelir

33.1 milyar TL: Kriya geliri beyanı

12.2 milyar TL: Ücret, menkul sermaye iradı beyanı



Sabah




Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Maliye, son 5 yıl içinde alınan ve satılan konutları incelemeden, yazlık evlerini kiraya verenleri denetime kadar sıkı bir takip uygulaması başlatıyor
Maliye, kentsel rantların vergilendirilmesi, gayrimenkul sektöründe "istisna ve muafiyetler", inşaat sektörüne yönelik denetimlerde 4 önemli adım attı. Son 5 yıl içinde ev, arsa, dükkan alıp-satanların beyanları özel bir yazılım sistemi ile takibe alındı. Elden çıkartılmasından doğan değer artış kazancını gizleyerek doğru beyan vermeyenlere cezai yaptırım uygulanacak.Maliye, ev alıp sattığı halde vergisini ödemeyen kaçak emlakçılar, gayrimenkul alımında yüzde 75 kazanç istisnasını spekülatif amaçlı kullananların da kapısını çalmaya başladı. Özellikle tatil belgelerindeki evlerini sezonluk kiraya verenler de izlemeye alındı. Yazlığını, amca, teyze, dayıya tahsis etmiş gösterip beyan vermeyenler de yüklü cezayla karşı karşıya kalacak.

Yazılım sistemiyle inceleme 


Bu kapsamda, özel bir yazılım sistemi ile son 5 yıl içinde ev alıp satanların beyanları inceleniyor.Banka ve tapu kayıtlarından alınan bilgilerle gayrimenkulün gerçek değer ile beyan edilen arasındaki fark ortaya çıkarılıyor. Gelir İdaresi, konutun alımsatımı arasındaki farktan enflasyon farkını düşerek kalan tutarın vergisini istiyor. Beş yılın sonunda satılan konutlardan ise değer artış kazancına ilişkin vergi istenmiyor. İnşaat sektöründe kaçağın önüne geçebilmek için gayrimenkulün temelinin atılmasından satış aşamasına kadar maliyet süreçleri tek tek çıkarılıyor. Böylece ev alıp da beş yıl içinde devredenler ya da müteahhidin ilk satışında belirlenen değerinin altına düşmesi halinde yazılım sistemi aradaki farkı anında ortaya koyacak. Gayrimenkul sektöründe istisna ve muafiyetlerin usulsüz kullanımının da önüne geçilecek.

Maliye sezonluk kiraya verilen evleri de takibe aldı. Yazlık evlerin kira gelirleri konusunda da çalışma yapılıyor. Yazlık evini dayı, teyze, amcaya tahsis edenler kira alıyor gibi kabul ediliyor. Kiranın tutarı emsal kira bedeline göre hesaplanıyor. Yazlık evin emlak vergisi değerinin yüzde 5'i emsal kira bedeli olarak kabul ediliyor. Anne, baba, çocuğun kullanırsa beyanda bulunulmuyor.

Yeni Asır


Haber Tuna Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı



Maliye Bakanlığı risk analizlerini dikkate alarak vergi kayıp ve kaçağının azaltılması için dört koldan harekete geçti. 

Evlerini sezonluk olarak kiraya verenler de takibe alındı. Yazlığını, amca, teyze, dayıya tahsis etmiş gösterip beyan vermeyenler de yüklü cezayla karşı karşıya kalacak. Özel bir yazılım sistemi ile son beş yıl içinde ev alıp satanların beyanları mercek altına alındı. Banka ve tapu kayıtlarından alınan bilgilerle gayrimenkulün gerçek değeri ile beyan edilen arasındaki fark ortaya çıkarılıyor. 

İNŞAATLAR SIKI TAKİPTE

Gelir İdaresi, konutun alım-satımı arasındaki farktan enflasyon farkını düşürerek kalan tutarın vergisini istiyor. 
Beş yılın sonunda satılan konutlardan ise değer artış kazancına ilişkin vergi istenmiyor. İnşaat sektöründe kaçağın önüne geçebilmek için gayrimenkulün temelinin atılmasından satış aşamasına kadar maliyet süreçleri tek tek çıkarılıyor. 
Böylece ev alıp da beş yıl içinde devredenler ya da müteahhidin ilk satışında belirlenen değerinin altına düşmesi halinde yazılım sistemi aradaki farkı anında ortaya koyacak. 

1 MİLYARA VARAN KAYIP

Gelir İdaresi, sadece konut satışında 1 milyar lirayı bulan kayıp vergilerin de peşine düştü. Maliye, ev alıp sattığı halde devlete vergisini ödemeyenlerin kapısını çalmaya başladı. Yeni değerleme sistemi ile gayrimenkul alım satımında belediyelerin emlak vergi değerine standart getirilirken, emlak satışı piyasa değeri üzerinden yapılacak. Yeni dönemde imar değişikliğinde emsal artışı olan parsellerin değerini ödemeyenlere imar izni verilmeyecek.Gayrimenkul sektöründe istisna ve muafiyetlerin usulsüz kullanımının da önüne geçilecek. 
Bakanlık, yatırım yerine arsa alarak spekülatif amaçla kullanan şirketlere de önlem almaya hazırlanıyor. 

Tuna Gazetesi


Haber Yeni Konya'da şu şekilde yer aldı



Yazlığını, amca, teyze, dayıya tahsis etmiş gösterip beyan vermeyenler de yüklü cezayla karşı karşıya kalacak. Özel bir yazılım sistemi ile son beş yıl içinde ev alıp satanların beyanlan mercek altına alındı. Banka ve tapu kayıtlarından alınan bilgilerle gayrimenkulün gerçek değeri ile beyan edilen arasındaki fark ortaya çıkarılıyor. 
Gelir İdaresi, konutun alımsatımı arasındaki farktan enflasyon farkını düşerek kalan tutarın vergisini istiyor. Beş yılın sonunda satılan konutlardan ise değer artış kazancına ilişkin vergi istenmiyor. İnşaat sektöründe kaçağın önüne geçebilmek için gayrimenkulün temelinin atılmasından satış aşamasına kadar maliyet süreçleri tek tek çıkarılıyor. Böylece ev alıp da beş yıl içinde devredenler ya da müteahhidin ilk satışında belirlenen değerinin altına düşmesi halinde yazılım sistemi aradaki farkı anında ortaya koyacak. Maliye, ev alıp sattığı halde devlete vergisini ödemeyenlerin kapısını çalmaya başladı. Yeni değerleme sistemi ile gayrimenkul alım satımında belediyelerin emlak vergi değerine standart getirilirken, emlak satışı piyasa değeri üzerinden yapılacak. 
Yeni dönemde imar değişikliğinde emsal artışı olan parsellerin değerini ödemeyenlere imar izni verilmeyecek. 

Yeni Konya




Haber Anadolu'da Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Vergi kayıp ve kaçağını önlemek için harekete geçen Maliye denetimlerini sıklaştırdı.


Maliye Bakanlığı risk analizlerini dikkate alarak vergi kayıp ve kaçağmın azaltılması için dört koldan harekete geçti. Evlerini sezonluk olarak kiraya verenler de takibe alındı. Yazlığım, amca, teyze, dayıya tahsis etmiş gösterip beyan vermeyenler de yüklü cezayla karşı karşıya kalacak. Özel bir yazılım sistemi ile son beş yıl içinde ev alıp satanların beyanları mercek altına alındı. Banka ve tapu kayıtlarından alınan bilgilerle gayrimenkulün gerçek değeri ile beyan edilen arasındaki fark ortaya çıkarılıyor. 

İNŞAATA SIKI TAKİP 


Gelir İdaresi, konutun alım-satımı arasındaki farktan enflasyon farkını düşürerek kalan tutarın vergisini istiyor. Beş yılın sonunda satılan konutlardan ise değer artış kazancına ilişkin vergi istenmiyor, inşaat sektöründe kaçağın önüne geçebilmek için gayrimenkulün temelinin atılmasından satış aşamasına kadar maliyet süreçleri tek tek çıkarılıyor. Böylece ev alıp da beş yıl içinde devredenler ya da müteahhidin ilk satışında belirlenen değerinin altına düşmesi halinde yazılım sistemi aradaki farkı anında ortaya koyacak. 

1 MİLYARLIK KAYIP 


Gelir İdaresi, sadece konut satışında 1 milyar lirayı bulan kayıp vergilerin de peşine düştü. Maliye, ev alıp sattığı halde devlete vergisini ödemeyenlerin kapısını çalmaya başladı. Yeni değerleme sistemi ile gayrimenkul alım satımında belediyelerin emlak vergi değerine standart getirilirken, emlak satışı piyasa değeri üzerinden yapılacak. Yeni dönemde imar değişikliğinde emsal artışı olan parsellerin değerini ödemeyenlere imar izni verilmeyecek. 

SPEKÜLASYONA İZİN YOK 


Gayrimenkul sektöründe istisna ve muafiyetlerin usulsüz kullanımının da önüne geçilecek. Bakanlık, yatırım yerine arsa alarak spekülatif amaçla kullanan şirketlere de önlem almaya hazırlanıyor. 


Mustafa EKMEKCİOĞLU/Anadolu'da Bugün




Geri Dön