20 / 04 / 2024

Maliyet bedelinden emlak vergisi indirimi!

Maliyet bedelinden emlak vergisi indirimi!

Bazı binalarda emlak vergisi için maliyet bedelinden indirim uygulanıyor. Söz konusu maliyet bedelinden yapılacak indirimler ile ilgili Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzük kapsamında bulunan hükümler haberimizde...



Maliyet bedelinden emlak vergisi indirimi! 

Birden çok katlı binalarda 15 Mart 1972 tarihinde 14129 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzüğün 19 ve 20 nci madde hükümlerine göre hesaplanan maliyet bedelinden belli oranlarda indirim uygulanıyor.


Maliyet bedelinden yapılacak indirimler:

Madde 21 – Birden çok katlı binalarda, 19 ve 20 nci madde hükümlerine göre hesaplanan maliyet bedelinden, bodrum katlar için derinlik derecesine göre % 10 - 15, zemin katlar için % 3, dördüncü katlar için % 2, beşinci katlar için % 3, altıncı ve daha yukarı katlar için % 4 oranında indirim yapılır. 


Katlar, yapı ruhsatiyesinin eki belediyece tasdikli yapı projesine, sahipleri tarafından proje gösterilemeyen yapılarda 

ise imar mevzuatına uygun olarak tespit edilir.


Maliyet bedeline yapılacak ilaveler:

Madde 22 – 19 ve 20 nci maddeler hükümlerine göre hesaplanan maliyet bedeline aşağıdaki hallerde, gösterilen oranlarda ilaveler yapılır: 


a) Ön cephede bulunan binalar için %5 - 10,  Ön cephede bulunma hali, binanın bir cephesinin meydan, sahil, cadde veya sokak kenarında olmasıdır.


b) Ticari, sınai veya mesleki bir faaliyetin icrası için yapılan veya bu amaçla kullanılan binalardaki işyerlerine, zemin 

katlar için % 15 - 25, birinci katlar için % 10 - 15 ve ikinci katlar için % 5 - 10. 





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön