20 / 04 / 2024

Maltepe Gülsuyu ve Gülensu ada bazında dönüşecek!

Maltepe Gülsuyu ve Gülensu ada bazında dönüşecek!

Maltepe’de Gülsuyu ve Gülensu’da kentsel dönüşüm başlıyor. Uzun tartışmalar sonucu belediye tarafından imar planları kabul edilen Maltepe Gülsuyu ve Gülensu mahallerinde kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı.



İstanbul Anadolu Yakası Maltepe’de Gülsuyu ve Gülensu’da kentsel dönüşüm başlıyor. Uzun tartışmalar sonucu belediye tarafından imar planları kabul edilen Maltepe Gülsuyu ve Gülensu mahallerinde kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı.

 

ADA BAZINDA DÖNÜŞECEK

 

Kentsel dönüşüm kapsamında 6 bin binanın yenileneceği Gülensu ve Gülsuyu mahalleri ada bazında dönüşecek. Yıkımla birlikte hak sahipleri başka bir yere yerleştirilecek. İnşaat tamamlandığında tekrar kendi evlerine taşınabilecekler. 1,5 milyon metrekare alanı kapsayan Maltepe Gülsuyu ve Gülensu imar planında çocuk oyun alanları ve yeşil alanlar da olacak.

 

10 YILDA TAMAMI YENİLENECEK

 

35 bin nüfuslu iki mahallede kentsel dönüşüm sonrası 54 bin kişi yaşayacak. Sonbaharda ilk adada dönüşüm çalışmalarını başlaması planlanan bölgenin tamamının 10 yılda yenilenmesi bekleniyor.


Star


Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Gülsuyu ve Gülensu mahalleler indeki 40 yıllık imar sorununu çözüme kavuşturmak için kolları sıvadı. Gecekondu yapılaşmasının yoğun olduğu bölgede yerinde dönüşüm yapılmasını öngören imar planı AK Parti ve CHP'li meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi. Planın İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanması halinde 1 yıl içinde çalışmalar başlayacak. İstanbul'un ilk gecekondu bölgelerinden olan Gülsuyu ve Gülensu mahallerinde yaklaşık 35 bin nüfus yaşıyor. 


Mahalle sakinlerinin büyük bir heyecanla beklediği imar planı ile bölgede yerinde kentsel dönüşüm yapılacak. Bir buçuk milyon metrekare üzerinde yapılacak çalışmalar 2017 yılı başında başlayacak. Arsa üzerinde Belediye'ye ait yaklaşık 400 bin metrekare alan ise tapu sorunu yaşayan mahalle sakinleri için tahsis edilecek. 


FATİH ÖZKANOĞLU / Yeni Şafak


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Maltepe kentsel dönüşümü kapsamında Gülsuyu ve Gülensu bölgelerinde imar planı kabul edildi


İstanbul'un Maltepe ilçesinde Gülsuyu ve Gülensu bölgelerinde kentsel dönüşüm imar planı kabul edildi. Söz konusu kentsel dönüşüme başlamak için ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin onayı bekleniyor.


5 BİN 506 BİNA YIKILACAK

Maltepe kentsel dönüşümü kabul edildiğinde 5 bin 506 bin binanın yıkımı söz konusu olacak. Ada bazında kentsel dönüşüm yapılacak olan Maltepe'de bir adada bulunan vatandaşlar yıkım sırasında başka bir alana yerleştirilecek ve sonrasında o adada kentsel dönüşüm tamamlandığında tekrar kendi bölgelerine geçecekler.


ÇOCUK ALANLARI VE YEŞİL ALANLAR DA BULUNACAK

Maltepe Belediyesi, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde “Kentsel Dönüşüm Projelerinde Bina Enerji Verimliliği ve Finansman Modelleri” konulu bir çalıştayda konuşan Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz; Gülsuyu ve Gülensu mahallelerinin kentsel dönüşüm planı ele alındı.


Bazı ilçelerde kentsel dönüşüm çalışması yapıldığına dikkat çeken Çetiz kentsel dönüşüm planının ortaya koyulduğunu ifade etti. 1,5 milyon metrekare alanı kapsayan Maltepe Gülsuyu ve Gülensu imar planında çocuk oyun alanları ve yeşil alanlar da olacak.


Habertürk


Haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İSTANBUL Anadolu Yakası Maltepe'de Gülsuyu ve Gülensu'da da kentsel dönüşüm başlıyor. 


40 yıldır bekleyen Gülsuyu ve Gülensu Mahalleleri 1/1000 ölçekli imar planları, ilçe belediye meclisinde oy birliğiyle kabul edildi. Planların İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanmasının ardından bölgede 7 bin bina yenilenecek. Plan taslağı, Maltepe Belediyesi, Mahalle Danışma Kurulu, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve mahalle muhtarlan ile yapılan toplantılar sonucunda hazırlanmıştı. 


54 BİN KİŞİ YAŞAYACAK 


Plana göre "Yerinde Dönüşüm Modeli" uygulanarak mahalle halkının zorunlu göçe sürüklenmesinin önüne geçilecek. 1,5 milyon metrekare alam kapsayan 35 bin nüfuslu iki mahallede, kentsel dönüşüm soması 54 bin kişi yaşayacak. 

Planlama dahilinde; 7 bin 536 metrekare çocuk parkı, 3 bin 634 metrekare dini tesis, 28 bin 328 metrekare okul, 92 bin metrekare yeşil alan, 900 metrekare sağlık hizmeti tesisi, 8 bin 340 metrekare spor tesisi alam mevcut.Sonbaharda ilk adada dönüşüm çalışmalarına başlaması planlanan bölgenin tamamının 10 yılda yenilenmesi bekleniyor. 


Sözcü


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Maltepe Belediyesi, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde'Kentsel Dönüşüm Projelerinde Bina Enerji Verimliliği ve Finansman Modelleri' konulu bir çalıştay düzenlendi. İki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz, 1999 yılındaki depremin ardından 'Deprem değil, bina öldürür' gibi bir yaklaşım ortaya çıktığını belirterek, "Bu çok doğru bir tabirdi, işte bu yıldan sonra kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi" dedi. Geçmişte İstanbul'da Fatih, Küçükçekmece ve Zeytinburnu'nda kentsel dönüşümün kısmen uygulandığını ancak çok sayıda hata yapıldığını ifade eden Çetiz, şunları söyledi: "Örneğin sosyal yapılar göz ardı edildi. Biz Maltepe Belediyesi olarak dayatan değil danışan bir belediyecilik anlayışıyla, sivil toplum örgütleri, mimar ve mühendislik odaları, yerel yönetimler ve çok sayıda vatandaş ile Gülsuyu ve Gülensu mahallelerimizin kentsel dönüşüm planını ortaya koyduk." 


Dünya


Haber Evrensel Gazetesi'nin ekinde şu şekilde yer aldı;


Kente dair karar alma süreçlerine kent sakinlerinin etkin bir biçimde katılma imkânı bulunmamakla birlikte, kentte yürütülen plan, proje ve politikalar da sermaye ve hükümetler tarafından belirlenmektedir. Mekân, kentte yaşayanların dışında kaldıkları bir süreç etrafında yeniden biçimlendirilirken, tüm karar alma süreçlerinden ve kentte varoluş imkânlarından dışlanan insanlar buna karşı koyabilme yollan geliştirmişlerdir. Bu yollardan biri de kentin bütünü üzerinde söz hakkı talep eden kentsel dönüşüm mağduru gecekondu mahallelerinin direniş mücadeleleridir. Kentin geleceğine dair söz hakkı talebi çerçevesinde değerlendirilebilecek bir dizi eylem pratiği geliştiren bu mahalleler, önemli bir kentsel muhalefet imkânı sunmaktadır. 


Türkiye'de gecekondu kavramı ve gecekondulaşma süreci 1950'lerden itibaren kentlere göç ile birlikte ortaya çıkar. Kentin yeni işgücünü oluşturan insanlar barınma ihtiyacına kentin çevrelerinde kurduğu gecekondularla çözüm bulurlar. Kent merkezlerinin çevrelerinde çalışma alanlarının yakınlarına kurulan bir gecede ortaya çıkan yeni yerleşmeler, yaşanan paradigma değişimleriyle de merkezi yönetim ve politikaların çekişme ve kavga alanına dönüşür. Gecekondu yapımına ve gecekonduluya karşı tutum da bu süreçte 'yasadışı', 'tehlikeli gruplar', 'şiddet yanlısı', 'varoş' gibi söylemler etrafında negatif bir şekilde kurulur. 


Gecekondu yapımına karşı yapıştırılan 'yasadışı' anlayışından sonra 2000'li yıllarda gecekondu mahalleleri artık kentin doğal karşılanan bir parçası durumuna geçerken diğer taraftan da "görüntüyü bozan", "yenilenmesi" ve "estetize" edilmesi gereken alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kuşkusuz konu sadece fiziksel çevre değildir. 


Türkiye'de 2000'li yıllarda başlayan neoliberalleşme süreciyle, kentsel mekan rant baskısı etrafında yeniden şekillendirildi.' Kentsel dönüşüm adı altında başlatılan bu süreç gecekondu mahallelerinin 'boş mekan' ya da 'hastalıklı mekan (çöküntü alanı) olarak tanımlanmasıyla yapıldı.2 Planlı bir dönüşüm olarak lanse edilmesine rağmen, kentsel dönüşüm projeleri siyasal iktidarların negatif söylem ve pratikleriyle, içinde yaşayanların aleyhine olacak sonuçlar doğurdu. 


GENİŞ ÖLÇEKLİ TALEPLER 

2004 yılında Maltepe E-5 Kuzeyi Nazım İmar Planı'nda kentsel dönüşüm alanı ilan edilen GülsuyuGülensu'da, kentsel dönüşüm projesiyle ilk karşılaşma da mahallenin hiç kimse oturmuyormuş gibi bomboş bir mekân olarak gösterilmesiyle yaşandı. Bu ise mahallelinin kentsel dönüşüme karşı tarihinden gelen siyasal bilinç ve alışkanlıkla ve yaşanan diğer mağduriyetlerin de görünmesiyle bir direnç göstermesini sağladı. Mahallede kentsel dönüşüme karşı oluşturulan mahalle temsilcilikleri, sokak temsilcilikleri mücadeleyi örgütlerken aynı zamanda nasıl bir mahalle ve kent istediklerini de dile getirdiler. Mahallede yaşananlar ve talepler, salt kendi mahalleleri özelinde kalmayıp, kente ve ülkeye yönelik daha geniş ölçekli talepleri de içerir. 


Kentsel dönüşüm projelerine karşı başlatılan mücadeleyle Gülsuyu-Gülensu'da da, gecekonduların savunulmasından tüm yaşam alanlarının, gündelik hayatlarının, dayanışma örüntülerinin ve hatta kentin tümünün savunulmasına varan bir kentsel siyaset oluşturuldu. Emekçilerin İstanbul'unu yaratabilmek', HES'lere, üçüncü köprüye ya da ormanların yok edilmesine ve mahalleye dair tüm karar alma süreçlerine dahil olmak biçimindeki talep ve eylemleriyle Gülsuyu-Gülensu, kent hakkı mücadelesinde örnek oluşturacak mahallelerden biri olmuştur. 


MAHALLELİNİN PLANI 

Konut hakkı mücadelesinden bugünün kent hakkı mücadelesine yerini bırakan gecekondu hareketleri içinde önemli bir örnek oluşturabilecek Gülsuyu-Gülensu mahallesi radikal talep ve direnişlerle kurulu düzen ve siyasete de karşı bir duruş sergiler. Bugün mahallenin baskısıyla belediye, kendi taleplerinin plana yansımasını istedikleri bir kentsel dönüşüm ofisi açılmaya zorlanmıştır. Bunun yanında 'mahalleli ne isterse onu yapacağız' diyen Maltepe Belediyesi Meclisi'nden imar planlan da geçmiştir.4 Mahallelinin istekleri ve hazırladıkları alternatif plan dahilinde yapılacak dönüşümün Türkiye'ye örnek olacağını belirten mahalleli Belediye Başkanının da böyle bir fırsatı kaçırmaması gerektiğini belirtiyor. Mahalleli olarak istenilenler ise 'olmazsa olmazımız' denilen 16 maddelik bir planla dile getirilmiştir. Bu plan kabaca planlama sürecine mahallelinin fikrinin yansıması, hiç kimsenin kendi rızasının dışında mahalle dışında yaşamaya zorlanmaması, yapılacak planın mahallenin sosyo-ekonomik durumuna göre yapılması, tapulu ya da tapusuz, kiracı ya da ev sahibi tüm mahallelinin imar sürecinde mağdur edilmemesi ve hak sahibi olabilmeleri şeklinde ortaya konulmuştur. Fakat mahallelinin korkusu tüm bunlara rağmen mahallenin ranta kurban edilmesidir. 


Evrensel Ekmek ve Gül


Geri Dön