16 / 04 / 2024

Maltepe kentsel dönüşüm projeleri halkın onayına sunulacak!

Maltepe kentsel dönüşüm projeleri halkın onayına sunulacak!

Bolu Abant'ta düzenlenen Kentsel Dönüşüm Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepe’nin Küçükyalı, Yalı, Başıbüyük, Gülsuyu, Gülensu ve Esenkent mahallelerinde yapılan kentsel dönüşüm projelerini değerlendi



Maltepe Belediyesi'nin Bolu Abant'ta akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirdiği "Kentsel Dönüşüm Değerlendirme Toplantısı”nın açılışında konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Göreve geldiğimiz günden bu yana dayatan değil danışan bir belediye olacağız dedik. Bu kapsamda kentsel dönüşümü halkın yararına gerçekleştirmek istiyoruz. Bu toplantılarla Maltepe’yi vatandaşlarımızın nasıl görmek istediğini ölçerek, onların ayağına gideceğiz ve halk buluşmalarında bu projelerimizi mutlaka onaylarına sunacağız” dedi.

 

Toplantıya Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç başta olmak üzere, eski  Ankara  Büyükşehir Belediye Başkanı, SHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz, Plan ve Proje Müdürü Aliye Şengül, Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürü Handan Kılıç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (IMP) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz, İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bilge Işık ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sirel, Şehir Plancısı Faruk Göksu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Engin Eyüboğlu, Başıbüyük kentsel dönüşüm projesini yürüten mimar Doğu Kaptan, Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Maltepe ve İstanbul kentsel dönüşüm projeleri değerlendirildi!

 

Kentsel dönüşüm üzerine örnek projelerin incelendiği ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunulan “Maltepe Belediyesi Kentsel Dönüşüm Değerlendirme Toplantısı”, iki oturum halinde yapıldı. Birinci oturumda, “Başıbüyük Kentsel Dönüşüm Projesi”, “Gülsuyu-Gülensu Dönüşüm Projesi Projesi”, “Yalı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi”, “Maltepe ve Küçükyalı Merkez Kentsel Dönüşüm Projesi” ve “Maltepe Uluslararası Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi M’Expo Center Fuar Projesi” ele alındı. 


İkinci oturumda ise alanında uzman profesörler tarafından “İstanbul kentsel dönüşüm projeleri ve uzlaşma yönetimi”, “İstanbul’un dönüşüm coğrafyası”, “Bir olgu olarak kentsel dönüşüm”, “İstanbul Kentsel Dönüşüm Master Planı” ve “Kentsel dönüşüm çalışmalarında mülkiyet sorunları” konulu sunumlar yapıldı.

 

"Kentsel dönüşüm halkın yararına olacak!"


Moderatörlüğünü Sinan Çetiz’in yaptığı toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Ali Kılıç, “Göreve geldiğimiz günden bu yana dayatan değil, danışan bir belediye olacağız dedik. Bu kapsamda kentsel dönüşümü halkın yararına gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için arama konferansları düzenledik. Bu toplantı da onun bir parçası. Bu toplantılarla Maltepe’yi vatandaşlarımızın nasıl görmek istediğini ölçerek, onların ayağına gideceğiz ve halk buluşmalarında bu projelerimizi mutlaka onaylarına sunacağız. Neyi, nasıl yapacağımızı danışarak planlayacağız. Her mahallenin kendine has sorunu var. Eğer biz sorunlu bölgelerimizde bir model geliştirebilirsek bu, tüm Türkiye’ye örnek olabilir. Esenkent’in imar planları zaten onaylandı. İşte bu gaye ile tecrübelerini, emeklerini ve bilgilerini bizlerle paylaşmak üzere aramıza katılan sayın Karayalçın ve akademisyenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

 

Murat Karayalçın: "Dikmen Vadisi, Maltepe'ye örnek olabilir!"

 

Kılıç’tan sonra söz alan Murat Karayalçın ise, Kılıç’ın çalışmalarından ötürü büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Ankara Dikmen Vadisi’nde biz, bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmiştik. Bu proje Maltepe’ye de örnek olabilir. Başkanımız Kılıç halkına, ‘Sizin onaylamadığınız hiçbir projeye onay vermeyeceğim’ diye söz vermiş. Bu çok önemli bir şey. Ali Başkanı bu açıdan kutlamak gerekiyor. Gerekirse bölgelerde bir referandum ya da anket çalışması yapılarak halkın ne düşündüğü ölçülebilir. Yine kentsel dönüşümde ticari büyüklük de böylece hesaplanabilir” diye konuştu.

 

Toplantıda, dünya ve Türkiye ölçeğinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları, Maltepe’nin Küçükyalı, Yalı, Başıbüyük, Gülsuyu, Gülensu ve Esenkent mahallelerinde yapılan kentsel dönüşüm projeleriyle, halk odaklı kentsel dönüşüm anlayışı, şehir planlamacıları ve akademisyenler eşliğinde masaya yatırıldı.


Maltepe Belediyesi


Geri Dön