28 / 03 / 2024

Maltepe'de 4 kentsel dönüşüm projesi başlayacak!

Maltepe'de 4 kentsel dönüşüm projesi başlayacak!

Maltepe genelinde Başıbüyük, Gülsuyu, Gülensu ve Esenkent mahalleleri olmak üzere 4 bölgede kentsel dönüşüm projeleri hayata geçmeye hazırlanıyor. Maltepe Belediyesi, mahallelerde platformlar ve kentsel dönüşüm birimleri kurmaya başladı.



 Kentsel dönüşüm sürecine halkın bizzat katılımını sağlamayı hedefleyen Maltepe Belediyesi, mahallelerde platformlar ve belediye bünyesinde kentsel dönüşüm birimleri kurmaya başladı. 

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, göreve başladığı 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden bugüne kadar, yaptığı çalışmalarla Maltepe'nin çehresini değiştirdi.

 

Maltepe genelinde Başıbüyük, Gülsuyu, Gülensu ve Esenkent mahalleleri olmak üzere 4 bölgede kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmeye hazırlanan Maltepe Belediyesi, uygulayacağı yerinde dönüşüm modeli sayesinde Maltepe halkının yaşadıkları bölgeleri terk etmesine engel olacak. Kentsel dönüşüm projelerinin uygulanacağı bölgelerde gelirle doğru orantılı bir kentsel dönüşüm yaşanması öngörülürken dengeli sosyal yaşam korunacak. 


Yerinde dönüşüm 


Kentsel dönüşüm sürecine halkın bizzat katılımını sağlamak için hedefleyen Maltepe Belediyesi, mahallelerde platformlar ve belediye bünyesinde kentsel dönüşüm birimleri kurmaya başladı. Kentsel Dönüşüm Birimi; mahalle platformları, sivil toplum kuruluşları, şehir plancıları, odalar, uzmanlar ile Maltepe ve Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinden oluşuyor. 


30-40 katlı gökdelenler yerine, sosyal aktivitelerin de rahatlıkla hayata geçirebileceği, geniş, yeşil alanların ve otopark kullanım alanlarının olduğu binaların inşa edilmesi planlanan Maltepe'de, deprem yönetmeliği kapsamında eski binaların dönüştürülmesi de sağlanacak. 


Ada bazında kentsel dönüşüm 


Kentsel dönüşümle ilgili bir açıklama yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Bizim kentsel dönüşümdeki temel anlayışımız, beş kriterden oluşuyor. Birincisi, ada bazında kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz. İkincisi, evlerin çatılarına yağmur suyu biriktirecek paneller kurmayı düşünüyoruz. Üçüncüsü, çatılara güneş panelleri kurmak istiyoruz. Dördüncüsü ve en önemlisi binalara otopark zorunluluğu getiriyoruz. Sonuncusuysa, artık çöplerimizi yer altına alıyoruz" dedi. 


Meydan projesi hazir 


Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde kentsel dönüşüm çalışmalan kapsamında yürütülen "Maltepe Meydanı Projesi" de hazır. Maltepe'yi cazibe merkezi haline getirmek ve Maltepe'ye geniş bir meydan kazandırmak amacıyla hazırlanan proje, 4 etap halinde gerçekleştirilecek. 

Birinci etapta Maltepe Merkez Cami'nin yanındaki bazı alanlar boşaltılarak, yeşil alana çevrilecek. 


İkinci etapta ilçe Emniyet Müdürlüğü'nün olduğu alandan îş Bankası'nın olduğu kısma kadar olan alan düzenlenecek. 

Üçüncü etapta minibüs caddesinin üst kısmı, dördüncü etaptaysa Beşçeşmeler'e kadar olan kısım düzenlenecek. Ayrıca Maltepe trafiği yer altına alınacağı gibi yer altı otoparkları da yapılacak ve metro ile Maltepe Meydanı arası çalışacak hafif raylı bir sistem kurulacak. Beşçeşmeler Meydanı başta olmak üzere, Organik Pazar olan alanda, tiyatro ve sinema salonlarının da bulunacağı bir kültür merkezi inşa edilecek ve Maltepe'nin çehresi değiştirilecek. 


Cumhuriyet Yerel Yönetimler

 


Geri Dön