20 / 04 / 2024

Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi açılış töreni yapıldı!

Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi açılış töreni yapıldı!

Davutoğlu: "Yeni bir şehir zihniyetini hayata geçirmek için yola çıkıyoruz. Bu yeni şehir zihniyetinde çöplükler yok. Bu yeni şehir zihniyetinde gecekondular yok. Bu yeni şehir zihniyetinde insan onuruna yakışmayan hiçbir yapılaşma olmayacak" dedi.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni bir şehir zihniyetini hayata geçirmek için yola çıktığını belirterek, "Bu yeni şehir zihniyetinde çöplükler yok. Bu yeni şehir zihniyetinde gecekondular yok. Bu yeni şehir zihniyetinde insan onuruna yakışmayan hiçbir yapılaşma olmayacak" dedi.


Hatip Çayı Parkı'nda düzenlenen  Ankara  Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi Açılış Töreni'ne Başbakan Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, AK Parti milletvekilleri ve partinin bölge milletvekili adayları katıldı.


Başbakan Davutoğlu, törende yaptığı konuşmada, Mamak'ın eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki farkın sembolü olduğunu söyledi.


Eski Mamak'ın hapishanesiyle, işkence odalarıyla, çöplükle ve gecekondularla anıldığını ifade eden Davutoğlu, Mamak'ın artık kentsel dönüşümle, huzurla, büyümeyle, insanca yaşamayla anıldığını vurguladı. 


Mamak Hapishanesi'nde işkence yapılırken dışarıda da başka bir işkence yapıldığını söyleyen Davutoğlu, "Hayat, işkencenin kendisiydi neredeyse ama AK Parti iktidarlarıyla birlikte Mamak'ın da Ankara'nın da Türkiye'nin de kaderi değişti. Artık işkence tarihe karıştı. Bizim dönemimizde 2003'de 'işkenceye sıfır tolerans' dedik. İşkence tarihe karıştı. Hapishaneyle anılan semtler, artık yükselen Türkiye'nin güzel semtleri olarak anılıyor. Hapishaneleri de inşallah eğitimimizle, güzel irfanımızla yavaş yavaş tarihe göndereceğiz" diye konuştu. 


Davutoğlu, bütün Türkiye'de bu değişimin görünür şekilde yaşanmasını ve her yere ulaşmasını istediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:


"Eskiden öylesine acı hatıralar yaşanırdı ki bir çok diplomat bana anlatırdı derlerdi ki; 'Yabancı misafirler geldiğinde Esenboğa Havalimanı'ndan Ankara'ya kadar olan geliş yolunu mümkün olduğunca gece katederdik. Çünkü o yol üzerindeki gecekondular, Türkiye'nin itibarını bozuyordu.' Şimdi aynı yol üzerinde kentsel dönüşümün tarihi izleri yaşanıyor, Kuzey Ankara projesiyle.


Ne değişti biliyor musunuz? Zihniyet değişti. Eskiler, vatandaşı eski Türkiye'de sadece oy zamanında hatırlanan bir oy kaynağı olarak görüyorlardı. Şimdi yeni Türkiye'de AK Parti ile birlikte vatandaşlarımız artık ailemizin bir parçası, gönlümüzün direği, zihnimizin en müstesna köşesinde yeri olan aziz kardeşlerimiz. İşte bu. Bugünkü proje, bunun tarihi bir örneği. Bu projeyle birlikte aslında insanımıza, semtlerimize, Ankara'mıza nasıl baktığımızı göstermiş oluyoruz. Dile kolay, 7 milyon metrekarelik muazzam bir kentsel dönüşüm. Dünyanın en büyüklerinden."


-"İstanbul ile Ankara güzellikte yarışıyor"


Başbakan Davutoğlu, özellikle şehirlerin yeniden inşasıyla ilgili temel atma törenlerinin, açılışların, kuraların kendisini ayrı heyecanlandırdığını ifade etti. 


Türklerin tarihin en güzel şehirlerini, Semerkand'ı, Konya'yı, Saraybosna'yı kurduklarını, İstanbul'u cihan devletinin başkenti olarak imar ettiklerini anlatan Davutoğlu, Ankara'nın, Selçuklu eserleriyle hala ayakta olduğunu söyledi.


Davutoğlu, "Şimdi yeni bir şehir zihniyetini hayata geçirmek için yola çıkıyoruz. Bu yeni şehir zihniyetinde çöplükler, bu yeni şehir zihniyetinde gecekondular yok. Bu yeni şehir zihniyetinde insan onuruna yakışmayan hiçbir yapılaşma olmayacak" değerlendirmesinde bulundu. 


Mamak'taki konut projesinin benzerinin temelini, İstanbul Esenler'de iki hafta önce attıklarını hatırlatan Davutoğlu, projeyle neredeyse 7 milyon metrekarelik yeşil alanın, kentsel dönüşüm alanının ortaya çıktığını, İstanbul ile Ankara'nın güzellikte yarıştığını söyledi. 


Davutoğlu, "Birileri de 81 ilin adını sayamayacak olan CHP Genel Başkanı da 81 ile sanki taş üstüne taş koymuş gibi 'biz 82'nciyi kuracağız' diyor. Sen git önce, geçtiğimiz bir kaç gün içinde yağmurlarla neredeyse Venedik'e dönüşen İzmir'in çaresine bak" ifadesini kullandı. 


Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:


"Biz ufkumuzda yeni bir İstanbul, yeni bir Ankara, yeni bir Türkiye görüyoruz. Dile kolay. Buradaki 13 bin gecekondudan 8 bini aşkını ile anlaşma sağlandı, yüzde 61'i ile anlaşma yapılıp bu kentsel dönüşümün parçası haline geldi. Eski günleri hatırlarsınız değil mi? Gecekondu yıkımları için polis giderdi, teknik araç giderdi, o zavallı halkımız çaresiz bir şekilde elinde mazot bidonuyla çıkar, çatı katında protesto eder kendini yakmaya kalkardı. Bu 90'lı yılların koalisyon Türkiye'sinde tablo böyleydi ve herkes haykırırdı, 'devlet nerede, devlet niye gelmiyor, devlet evimize niye sahip çıkmıyor' diye." 


-''Bunlar Mamak'a duyduğumuz saygının bir göstergesi''


Devletin milletin üstünde, dışında ve millete hükümran olmadığını, devletin millete hizmetkar olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ''İşte devlet burada. 13 bin gecekondudaki vatandaşımızın 8 bin 288 ile anlaşma sağlandı. Diğerleri ile de anlaşılacak kademeli bir şekilde'' dedi.


Davutoğlu, 5 bin 150 konutun bin 196'sının daha önce teslim edildiğini aktararak, bugün ise bin 56'sının kura ile teslim edileceğini söyledi.


Başbakan Davutoğlu, ''Ama bitmiyor, sonra kademeli bir şekilde bin 81'inin inşaatı devam ediyor. Bin 100'ü de inşallah tekrar ihale edilecek. Toplamda 5 bin 150 konutun bu yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor'' diye konuştu.


Millete hizmet eden şehircilik anlayışının bu olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Mamaklılar memnun musunuz? Kentsel dönüşüm ile size insanca hayat şartları sunan AK Parti'den, AK Parti belediyecilik anlayışından memnun musunuz? Bu anlayışın devamını istiyor musunuz? 7 Haziran'da Mamak'ta tarihi bir rekor bekliyor muyuz?'' dedi.


Davutoğlu, 42 bin metre karelik yeşil alanları da olan rekreasyon alanının açılışının da bugün yapılacağını belirterek, bunların hepsinin Mamak'a duydukları saygının bir göstergesi olduğunu söyledi.


-Mamak'a ''akıllı hastane''


Mamak'a akıllı hastane kazandıracaklarını ve bu projenin kendisini çok memnun ettiğini ifade eden Davutoğlu, bu hastanenin 200 yatak kapasitesinin bulunacağını bildirdi.


Davutoğlu, ''Birileri Mamak'a hapishane kurar, işkence yapar eski Türkiye. Birileri de Mamak'a akıllı hastane yapar, şifa verir bu da yeni Türkiye. Hapishane ve hastahane arasındaki fark... Eski Türkiye içeride ve dışarıda işkenceli bir hayatın hapishanesi gibiydi, yeni Türkiye ise şifa dağıtan bir şifahane'' diye konuştu.


Bu projenin tamamlanmasıyla Mamak'ın karakterinin, görüntüsünün, Mamaklıların hayat standardının değişeceğini vurgulayan Davutoğlu, her zaman halka beraber olduklarını söyledi.


Diğer projelerle bugün birçok hizmetin devreye gireceğini de belirten Davutoğlu, ''Mamaklılar siz bunların en iyisine layıksınız, en iyisini hak ediyorsunuz. Artık Mamak unutulan ve anıldığı zaman da olumsuzluklarla anılan bir ilçe olmayacak. Eski Mamak gitti, yeni Mamak geliyor. Eski Türkiye gitti ve yeni Türkiye geliyor. Bugün eski Türkiye partisi diye andığımız CHP, HDP, MHP, arkasındaki paralel çete birer birer bizim irademiz karşısında çözülecekler. 7 Haziran'da yeni Türkiye'ye var mısınız?'' dedi.


Şentepe'de yaptıkları mitingle Yenimahalle teleferiğini açtıklarını anımsatan Davutoğlu, Ankara'nın her köşesinde AK Parti'nin hizmetinin olduğunu söyledi.


Bu hizmetlerin Mamak'a da Ankara'ya da hayırlı olmasını dileyen Davutoğlu, ''7 Haziran'da Mamak'ta tarihi bir rekor beklediğimizi ifade ediyorum. 7 Haziran'a hazır mıyız? İnşallah başkent Ankara'da tarihi bir rekor kırıp AK Parti'nin de başkenti Ankara'dır diyecek miyiz? Zaferimizin ilanını buradan yapacak mıyız?'' diye konuştu.


-Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek de yaptığı konuşmada, 7 milyon metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük kentsel dönüşümü olan projede, bin 56 konutun kurasının çekileceğini belirtti.


Söz konusu projenin 14 mahalleyi kapsadığını ve 11 etap halinde yürütüldüğünü anlatan Gökçek, şunları kaydetti:


"13 bin 500 gecekondu var. 8 bin 288 gecekondu sahibi ile anlaşma yaptık. Bunun yüzdesi de 61. Uzlaşma işlemlerinin yoğun olarak devam ettiği öncelikli etaplarda yer alan yaklaşık 3 bin 802 adet gecekondunun yıkımını gerçekleştirdik. Birinci etap kapsamında üretilen 160 adedi 80 metrekarelik, 743 adedi 100 metrekarelik, 290 adedi 120 metrekarelik olmak üzere bin 193 adet konutun kurasını çekerek hak sahiplerine teslim ettik. Üretimi tamamlanan bin 56 adet konutun kurasını 45. noter huzurunda bugün çekeceğiz."


Başbakan Davutoğlu, alana gelişinde AK Parti'nin dev bayraklarını taşıyan gençler tarafından karşılandı. Davutoğlu, gençlere teşekkür ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi. 


Törenin yapıldığı parkın etrafındaki kentsel dönüşüme tabi tutulan binalara, Türk bayrakları ve AK Parti bayrakları ile Başbakan Davutoğlu'nun posterlerinin asıldığı görüldü.


 Binalarda ayrıca, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dev postrerileri de yer aldı. 


Başbakan Davutoğlu, birinci etapta hak sahibi olan ancak dairesini alamayan Hasan Akpınar için kura çekti. Davutoğlu'nun ikinci kura çekiminde ise Güler Maye'ye konutu çıktı.


Alandakilerin, "Vekil imamlara kadro müjdesi istiyoruz" sözlerine üzerine Davutoğlu, "Nice müjdelerle beraber olacağız inşallah" yanıtını verdi. Tören, kurdele kesimiyle sona erdi.


AA


Geri Dön