19 / 04 / 2024

Mamak Kentsel Yenileme Projesi’nin temeli atıldı!

Mamak Kentsel Yenileme Projesi’nin temeli atıldı!

Her geçen gün fazla değer kazanan ilçede çarpık yapılaşmanın önüne geçerek, depreme dayanıklı konutların inşa edileceği, Mamak’ın üç ayrı mahallesini kapsayan proje kapsamında 870 konutun temeli törenle atıldı.




Ankara’da kentsel dönüşümün öncüsü olan Mamak Belediyesi, Altıağaç-Karaağaç-Hüseyingazi Kentsel Yenileme Projesi’nin temellerini attı. Her geçen gün fazla değer kazanan ilçede çarpık yapılaşmanın önüne geçerek, depreme dayanıklı konutların inşa edileceği, Mamak’ın üç ayrı mahallesini kapsayan proje kapsamında 870 konutun temeli törenle atıldı. Temel atma törenine, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce,  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan,Mamak Kaymakamı Ali Mantı, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Ak Parti Mamak İlçe Başkanı Muhammed Abdullah Özer, meclis üyeleri, başkan yardımcıları, birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Mamak Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ işbirliğiyle uygulanan proje kapsamında 574 bin metrekarelik alanda 5420 konut yapılacak. Yeni yerleşim alanında konutların yanı sıra, 4 adet cami, 2 adet ticaret merkezi, 4 adet okul,1 adet (Aşevi)Kızılay Binası ve 2 adet sosyal kültürel tesis yer alıyor.


Beton yığını değil, yaşam alanı

Proje kapsamında vatandaşların yüzde 91’i ile anlaşma sağlandığını kaydeden Akgül, “Projeye ilk adım atarken vatandaşlarımızla defalarca toplantı yaptık, görüşlerini aldık. Karşılıklı iletişimle bugün artık temel atma aşamasına geldik. Hedefimiz her alanda yıldızlaşan bir ilçe inşa etmek. İktidarımızdan aldığımız güç, hükümetimizden aldığımız destek ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yoğun gayretleri ve TOKİ Başkanlığımızın destekleri ile bu mutluluğa ortak oluyoruz. Mamak bizim evimiz, Mamaklılar ise ailemiz. Bugün şehircilikte bir çığır daha açmak için buradayız. Vatandaşlarımızın sağlığı ve konforu için projeler geliştirmeye, dev yatırımları hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi. 5 ayrı konut tipi mevcut bulunan projenin yüzde 21’inin konut, yüzde 57’sinin yeşil alan ve yüzde 22’sinin de imar yolları ve sosyal donatı alanlarına ayrıldığını belirten Akgül, beton yığını değil, yaşam alanı oluşturuyoruz dedi.

Binalar bitene kadar kira yardımına devam

Mamak Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterileriyle başlayan törende konuşan Bakan Güllüce vatandaşlara kira yardımının devamı konusunda müjde verdi. 2014 Mart Ayı’ndan beri bu alandaki vatandaşlara kira yardımı yapıldığını belirten Bakan Güllüce yardımların konutların yapımı tamamlanıncaya kadar devam edeceğini belirtti. Akgül’ün proje konusunda büyük çaba gösterdiğini kaydeden Güllüce, “Mesut Bey, Mamak halkının şu işini daha hızlı bitirmeliyim dedi. Bu noktaya geldik. Gözünüz aydın, gözümüz aydın” dedi. Yapılan konutların, hem depreme dayanıklı hem de yaşanabilir olması gerektiğini vurgulayan Güllüce, “Türkiye’nin her yerini şantiyeye çevirdik. 50 sene öncesinin Türkiye’si değil artık. Binaların Yeni Türkiye’ye uygun olması lazım. Biraz sonra beton makinesi çalışmaya başlayacak. Beton makinesinin çalışması demek, Türkiye çalışıyor, Türkiye kalkınıyor demek. Barajlar, yollar, okullar,  hastaneler yapılıyor demek. Türkiye’nin kalkınmışlığı hiç durmasın” dedi.

Mamak her geçen gün yenileniyor

AK Parti olarak 2023 hedefinin 1 milyon konut olduğunu ve bu rakamı yenileyerek 1 milyon 200 bine çıkardıklarını belirten Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan; “870 konut için bir araya geldik. Projeler, eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması anlamına gelmiyor. Vatandaşlarımızın hayat kalitesinin artması, yaşam standartlarının yükselmesi anlamına geliyor” dedi. Akgül’ün Mamak’ı her geçen gün yenilediğini belirten Akdoğan, “Mesut Başkan sağ olsun. Mamak her gün yenileniyor, gelişiyor. Vatandaşları ile kol kola. Vatandaşlarımız ile birlikte ilçeleri yönetiyoruz. Projenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


Ankara’nın yıldızı Mamak

Hükümetin aldığı karar çerçevesinde şehirlerdeki eskimiş, plansız, sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale gelmesi için büyük ölçekli projeler yürüttüklerini belirten TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, 58 il de 109 belediye ile kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıklarını söyledi. Turan, “144 dönüşüm bitirdik, kentsel dönüşüm ile 70 bin konut inşa ettik. 125 projemiz kentsel dönüşüm odaklı devam etmektedir ve 3 tanesi Mamak’ta aktif olarak yapılmaktadır. Bu alan inşallah birkaç yıl içerisinde Ankara’nın yıldızı olacak. Çağdaş kentleşmenin en önemli örneklerinden birisi olacak” dedi.

En büyük kazanç Mamaklıların

Bir şehri yeniden inşa etmenin en önemli ayağının hak sahipleri, yatırımcılar ve yerel yönetimlerden oluştuğunu ifade eden Akgül, “Kentsel dönüşüm ile vatandaşlarımız daha sağlıklı ve daha modern konutlarda yaşayacaklar. Bu konutlar da ilçemizin ve şehrimizin estetiğini arttıracak. Kentsel dönüşüm ile en büyük kazancı ise Mamaklılar elde edecek. Çünkü dönüşüm ile ilçemizin silueti güzelleşirken yaşam standartlarımız da yükselecek” diye konuştu.Mahalle muhtarları adına konuşma yapan Altıağaç muhtarı Amir Çime’de, yetkililere teşekkür ederek, “İnsanların daha iyi şartlarda yaşaması için bu proje çok gerekli. Dönüşüm ile daha modern konutlara, okula, sosyal donatılara kavuşacağız. Sayın Bakanımıza, Toki Başkanımıza ve belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz”dedi.


Mamak Belediyesi


Geri Dön