28 / 03 / 2024

Mamak Kıbrıs Vadisi taş olmasın!

Mamak Kıbrıs Vadisi taş olmasın!

Mamak'ta bulunan ve doğal güzellikleri nedeniyle sit alanı ilan edilen Kıbrıs Vadisi, taş ocaklarının döktüğü molozlar nedeniyle tehdit altında. Köylü, taş ocaklarına çare bulunmasını istiyor.



Ankara Mamak'ta bulunan ve 1995 yılında Kültür Bakanlığı  Ankara  Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda alınan kararla 1. dereceden doğal sit alanı ilan edilen Kıbrıs Köyü Vadisi, taşocakları tehdidi altında. Ankara'ya en yakın doğal yürüyüş ve piknik alanı olan Mavi Göl de vadinin yanı başında bulunuyor. Köylüler, her geçen gün vadiye daha çok yaklaşan taş ocaklarına bir an önce çözüm bulunmasını ve vadinin koruma altına alınmasını istiyor. 


YÜZLERCE BİTKİ YOK OLABİLİR 


Kıbrıs Köyü Muhtarı İskender Demirkan, Kıbrıs Vadisi'nde yüzlerce bitki türünü barındıran doğal alanın, taşocaklarında yaşanan patlama ve moloz dökümleri nedeniyle tahrip edildiğini ifade etti. Demirkan, "Burası sit alanı ancak burada bulunan taşocakları bölgeye moloz döküyorlar. Bu da buradaki doğal güzelliği tehdit ediyor. Ankara şehir merkezine yakın olduğundan vatandaşlar hafta sonlarını burada değerlendiriyor. Vadide yürüyüş yaparak vakit geçiren vatandaşlar ansızın yaşanan patlamalar nedeniyle korku duyuyor. Kimi zamanda patlamalar sonucu vadiye dökülen taşlar nedeniyle zarar görüyorlar" dedi. 


BELEDİYE CEZA KESTİ


Kıbrıs Vadisi etrafında bulunan 4 taşocağından çıkan kamyonları denetim altına alan Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı'na bağlı ekipler, kaçak moloz dökümü ve ağır tonaj nedeniyle 2015 yılının ilk ayı olan ocakta yaklaşık 9 bin lira para cezası kestiği ortaya çıktı. 


BAŞKENT'İN SAKLI CENNETİ


Roma Dönemi'nde açılan su kanallarının yanı sıra yaklaşık 200 çeşit bitki türüyle adeta Başkent Ankara'nın saklı cenneti konumundaki Kıbrıs Vadisi'nde yakın zaman içerisinde Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül de bir yürüyüş gerçekleştirmişti. Akgül, bölgenin Ankara turizmine büyük katkı sağlayacağını ifade ederek vadide çalışmalar yapılacağını belirtmişti. 




Geri Dön